Māmiņu jautājumi par matu kopšanu: atbild Frizieris Kristiāns Spaliņš

Māmiņu jautājumi par matu kopšanu: atbild Frizieris Kristiāns Spaliņš

27. Sep 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

ONLINE TV interneta tiešraides laikā vienmēr ir iespējams uzdot jautājumus speciālistiem. Šajā reizē runājām par matiem, galvas ādu un tās veselību, kā arī - noskaidrojām, kā tad pareizi būtu jārūpējas par mūsu galvas rotu. Uz māmiņu jautājumiem atbildes sniedza frizieris Kristiāns Spaliņš, Nioxin un Wella Professionals treneris, skolas - studijas "Create in Riga" pasniedzējs.

Vai kondicionieris vienmēr ir jālieto?

Ūdens matu kutikulu atpleš, šampūns to attīra, bet balzams matu kutikulu nogludina, lai mats būtu gluds.

Frizētavu veikalos – viss katrai no mums?

Cilvēks ne vienmēr var pats noteikt, kas viņam tieši ir nepieciešams. Ir jābūt dialogam ar frizieri, lai saprastu, vai mati ir plāni, smalki, un kāda ir atšķirība starp smalkiem, plāniem, tieviem utt.matiem.

Tāpat arī ar līdzekļu izvēli, - jāzina savi mati, un tikai tad var izvēlēties kaut ko savu matu kopšanai.

Vai ir kāds veids, kas var palīdzēt dabīgi plāniem, smalkiem kļūt biezākiem?

Ir jāsaprot, ka matu daudzums tik, cik viņš ir, tik viņš arī būs. Ja runājam par Nioxin, mati pēc šī lietošanas būs par 10% resnāki. Protams, ir iespējas matus arī pieaudzēt, bet tas ir viss tomēr mākslīgi.

Matu šķelšanās. Ko darīt, ja līdzekļi nepalīdz?

Ja līdzekļi nepalīdz, mati jānogriež īsāki.

Karsto šķēru metode – JĀ vai NĒ?

Ja gribat precīzu griezumu, tad nez vai derēs karstās šķēres, tas atkarīgs no meistara. Mati tiek aizlodēti, un tas nenozīmē, ka vienu reizi nogriežot mati uz visiem laikiem būs labāki.

Jebkura iejaukšanās, ir iejaukšanās. Mati jākopj ir visu laiku. Riskēt var, bet jāizprot, cik dārga mums ir tā matu rota.

Plāni mati un matu laka – kā iegūt matu spīdumu?

Nespodri mati matu lakas ietekmē vienmēr būs. Ir līdzekļi, kas palīdzēs matiem kļūt spīdīgākiem, tos parasti rotā uzraksts Shine, bet, patiesībā, labāk būtu tad laku nelietot.

Mati ir ļoti smalki un bieži taukojas

Mati paši par sevi netaukojas, jo matiem nav tauku dziedzeru, bet taukojas galvas āda. Nioxin atrisina tieši galvas ādas veselības problēmas. Vesela galvas āda =  veseli mati.

Tauku dziedzeri darbojas pastiprināti, un ar aktīvas attīrīšanas palīdzību mati taukosies biežāk. Jo biežāk mazgāsim, jo biežāk taukosies.

Mati lūzt dēļ matu gumijas?

Matu gumija, kas apklāta ar nedabīgu materiālu, var lauzt matus tajā vietā, kur ielikta matu gumija. Metāliskas saspraudītes nekādā gadījumā nelietojiet matiem.

Matu zīds aizstāj balzamu?

Vienam var patikt zīds, vienam balzams. Un, manuprāt, balzams nogludina matu kutikulu, tātad to var lietot uzreiz pēc šampūna lietošanas, zīdu – ne vienmēr.

Salonu matu krāsas – saudzīgākas?

Lielveikalu matu krāsas nav salīdzināmas ar tām, ko izvēlas frizieris, piemeklējot konkrētu ūdeņraža koncentrāciju. Veikala krāsas nekad nebūs tās saudzīgākās.

Pusgari mati  uz nakti – bizē vai vaļā?

Jāskatās, kāda ir gultasveļa, vai tā neburza matus. Kā arī – jāatceras, ka matiem ir jāļauj atpūsties, jāļauj elpot.

Kā ķemmēt matus –sausus vai mitrus?

Jāizķemmē tos ir pirms matu mazgāšanas un pēc tam mitrus matus, kad matos ir ieklāts kondicionieris.

Vīriešu matu līdzekļi der sievietēm?

Šie līdzekļi, šampūni atšķiras ar pH  koncentrāciju un smaržu no sieviešu matu līdzekļiem, bet būtībā, lietot var gan vīrietis, gan sieviete.

Reklāmas saka – šampūns 2 vienā ir labākais. Kā ir patiesībā?

Jābūt ir tomēr visam atsevišķi – šampūnam un kondicionierim, jo nekas, kas ir divi vienā, nepilda abas funkcijas pilnībā.

Matu gludināšana. Kas ir galvenais, kas par to jāzina?

Gludinot matus jālieto speciāli aizsarglīdzekļi pirms procedūras. Turklāt, gludināšana nav process, ko drīkst veikt bieži.

Kādu funkciju pilda šampūns krāsotiem matiem?

Šie šampūni pārsvarā domāti tieši krāsas aizsardzībai. Ja mats ir aktīvi gaišināts, mats ir vairāk jābaro, jāatjauno. Ja mati ir krāsoti, jāmazgā ar šampūnu, kas atjauno nevis matu struktūru, bet gan pasargā krāsu.

Kā pareizi lietot matu kopšanas līdzekļus?

  1. Šampūns
  2. Balzams
  3. Matu maska – 2 reizes nedēļā, ja ir briesmīga situācija, bet parastā gadījumā pietiks ar reizi 6 dienās. Jāatceras, ka pēc maskas jāliek matos vēl balzamu, lai vēlreiz nogludinātu matu kutikulu.

Pēc balināšanas mati izkrīt, kāpēc?

Jāsaprot, vai mati krīt vai lūzt. Te var būt gan pārbalināti mati, gan arī pārāk karsēti žāvējot.

No ūdens zilgani, zaļgani mati?

Viens no faktoriem, kāpēc rodas problēmas ar matu krāsu – no gaišas uz zilganu vai zaļganu,  - ir tieši ūdens kvalitāte. Jāizvēlas, visdrīzāk citādāks matu tonis, vai jāmazgā mati citā ūdenī.

Regulāri lietojot matu masku izkrīt mazāk matu?

Matu izkrišanu tas neietekmē. Mati izkrīt neveselīgas galvas ādas ietekmē, nevis pašu matu stāvokļa dēļ vai matu maskas dēļ.

Matu mūža ilgums – apmēram 7 gadi, attiecīgi, ja gribat ļoti garus matus, ne vienmēr tos katrs var garus izaudzēt. Līdzīgi arī ar matu izkrišanu, katram šis process ir citādāks.

Cik bieži un kā pareizi žāvēt ar fēnu matus?

Mats var degt un pāržūt, tāpēc pārspīlēt nevajadzētu. Ja gaiss ir silts, mēs varam testēt uz ādas, pārbaudot, vai tas nav par karstu mūsu galvas ādai, un īsti nav atšķirības, vai žāvē ar vēsu vai siltu gaisu.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV konsultācija ar frizieri un matu speciālisti

Tiešraidi  piedāvā

20130906123631-12819.jpg