Māmiņai sāp mugura. Ko darīt?

11. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa celšana, nēsāšana rokās rada papildu slodzi māmiņas mugurai. Nereti tieši muguras sāpes ikdienā traucē visvairāk. Kā mamma mājas apstākļos var palīdzēt savai mugurai un atvieglot sāpes? Vaicājam pēc padoma Euroaptieka farmaceitei Egijai Jēkabsonei.

Muguras sāpes, visticamāk, reiz izjutis ikviens, jo no tām nav pasargāti ne bērni, ne pusaudži, ne pieaugušie.

Viens no risinājumiem, kā māmiņa var atvieglot muguras lejasdaļas sāpes, ir speciāla josta, kas samazinās sāpes un balstīs muguru. Farmaceite Egija Jēkabsone skaidro, ka jostu var nēsāt katru dienu, taču ne ilgāk par 10 stundām dienā. “Par jostām svarīgi atcerēties, ka katram cilvēkam ir savs izmērs, tāpēc pirms tās iegādes ieteicams izmērīt sava vidukļa apkārtmēru, lai piemeklētu atbilstošāko jostas izmēru,” ar padomu dalās farmaceite.

Muguras sāpju mazināšanai aptiekās pieejami arī dažādi pretsāpju līdzekļi. Piemēram, tabletes, pulveri, gēli, plāksteri. Sāpes mazinās arī aukstuma kompreses gan rullīšu, gan aukstuma gēla formā, taču tos neiesaka lietot ar krūti barojošām māmiņām. Tā vietā farmaceite ar krūti barojošām māmiņām iesaka izmantot ātrās aukstuma kompreses, kuras var uz 20 minūtēm pielikt pie sāpošās vietas.

Muguras sāpes dažkārt var novest arī līdz krampjiem un stīvuma sajūtas. Lai tās mazinātu, ieteicams lietot preparātus ar magniju, B6 un B12 vitamīniem, jo magnijs ne tikai normalizē nervu sistēmas darbību, bet arī samazina nogurumu un atslābina muskulatūru.

Bez muguras sāpēm vēl divas izplatītākās problēmzonas ir plaukstas un ceļgalu locītavas. Ja tiek novērotas šāda veida sāpes, ieteicams lietot elastīgās saites, ortozes vai bandāžas, kas saturēs šo vietu un samazinās muskuļu sasprindzinājumu un sāpes.