Mājdzīvnieks tavās mājās: jā vai nē?

Mājdzīvnieks tavās mājās: jā vai nē?

08. Mar 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Patversmes pilnas nelaimīgu, pamestu mājdzīvnieku, bet cilvēku neapdomība un vieglprātība dažkārt mīlulim nodara pāri pat negribot. Kādi ir biežākie iemesli, kāpēc dzīvnieki šodien nonāk patversmē un, ko noteikti jāizvērtē, izvēloties par labu mājdzīvniekam, jautājām Juglas dzīvnieku aizsardzības grupas pārstāvei Lindai Zirdziņai.

Kādēļ šodien pamet mājdzīvniekus?

Pirmkārt, pamet jebko, sākot ar dzīvniekiem un beidzot ar bērniem un radiniekiem! Runājot par dzīvniekiem, tas ir tādēļ, ka cilvēks nav rēķinājies ar to, ka viņš prasa laiku, uzmanību, finanšu līdzekļus un atbilstošus apstākļus: gan suns, gan kaķis, gan jūrascūka – vienalga, kurš mājdzīvnieks.

Lūk, biežākie iemesli, kādēļ pamet dzīvnieciņus

„Sliktā” uzvedība

Piemēram, ja kaķis saskrāpē tapetes, tas nozīmē, ka cilvēks nav rēķinājies ar to, ka tā ir kaķa dabīgā uzvedība, nav meklējis šādas rīcības iemeslus, nav tos risinājis – vieglākā izvēle ir dzīvnieku izmest.

Neviena, cilvēka prāt sliktā dzīvnieka uzvedība nav tīša vai slikta – tā vienkārši ir dzīvnieka dabīgā uzvedība! To cilvēki bieži vien vienkārši nav iedomājušies, vai nav mācējuši ar audzināšanas metodēm novērst. Tur nav vainīgs dzīvnieks! Nav vainīgs, piemēram, kaķis, kurš iečurā kurpē – vainīgs ir cilvēks, jo dzīvnieks tā ir izrīkojies viņa dēļ. Vai nu dzīvnieciņš nav bijis kastrēts vai ir mainījušies kādi apstākļi, kas dzīvniekam tā likuši rīkoties. Atceries katra dzīvnieka it kā sliktā uzvedība ir pamatota.

Nespēj uzturēt

Šobrīd pastāv arī objektīvi apstākļi, kuru dēļ cilvēki savu mīluli izlemj nodot patversmē. Diemžēl daudzi zaudē darbu, ir spiesti braukt peļņā uz ārzemēm, pazaudē dzīvesvietas, nespējot veikt bankas maksājumus. Tie jau ir mazliet objektīvi apstākļi, kuru dēļ atsakās no mājdzīvnieka.

Tomēr, manuprāt, ļoti daudzos gadījumos, arī samazinoties ienākumiem, vai zaudējot darbu, ir iespēja dzīvnieku nenodot patversmē. Tā vietā, lūgt kādu laiku viņu pieskatīt radiem vai draugiem. Vēl viena iespēja ir ekonomiskākas barības izvēlēšanās savam mīlulim. Tie nav simti un tūkstoši, kas jāpatērē dzīvnieka uzturēšanai, tādēļ jāpadomā, varbūt kaut kā tās jostas tomēr ir iespējams savilkt ciešāk!  

Bērnu alerģijas

Šobrīd diezgan populārs iemesls, kādēļ dzīvniekus nodod patversmē, ir dažādu alerģiju rašanās bērniem. Tas ir pamatots, bet bieži vien arī nepamatots iemesls. Protams, ja tā tiešām ir alerģija un ir izietas visas pārbaudes, kas to apstiprina, tad ir jāpieņem lēmumu no dzīvnieka šķirties, jo, protams, ir jāizvēlas – vai nu bērna veselība vai mājdzīvnieks.

Diemžēl ļoti bieži, kad par iemeslu dzīvnieka atdošanai tiek nosaukta alerģija, ilgākas sarunas rezultātā bieži vien izrādās, ka cilvēks nemaz nav pārliecinājies, ka to tiešām izraisījis dzīvnieks. Iespējams, ārsts apmeklēts tikai vienu reizi, varbūt tās vispār bijušas tikai tādas aizdomas...

Tādēļ Pirms pieņem mājdzīvnieku, apdomājies kārtīgi!

Pirms iegādājies mājdzīvnieku, apzinies, ka tev tiešām būs tam vieta, laiks un naudiņa!

Finansuālie līdzekļi

Jebkura dzīvnieka uzturēšana rada izmaksas. Ikdienā tā ir iztērēta nauda mīluļa pārtikas iegādei un dažādām ikdienas precēm, piemēram, kaķu smiltiņām. Tomēr šīs pat nav pašas lielākās un būtiskākās izmaksas! Ir jāparēķina, vai gadījumā, ja sunim vai kaķim būs vajadzīga veterināri medicīniskā palīdzība, kas Latvijā ir stipri dārga, vai, piemēram, tev būs jādodas komandējumā vai ekskursijā, un suns uz kādu laiku jāatstāj dzīvnieku viesnīcā, tu to varēsi atļauties.

Atbildība

Bieži vien cilvēki neiedomājas par to, ka dzīvnieks nevar dzīvot „starp divām mājām”, ka nedrīkst viņu „mētāt” no vienas dzīvesvietas uz otru. Piemēram, jauns pāris, meitene ar puisi, paņem sunīti. Diemžēl ļoti daudzi jaunieši mūsdienās kopdzīvi neturpina ilgi un izšķiras. Tad arī sākas sunīša „mētāšana” no viena pie otra. Šādās reizēs vienmēr vajag vienoties, kurš no abiem galu galā uzņemsies galīgo atbildību par dzīvnieku!

Dzīves apstākļu maiņa

Visiem tas ir skaidrs un nav nekas jauns, ka suns un kaķis, ja vien nenotiek kāda nelaime, dzīvo padsmit gadu. Tie ir padsmit gadi! Tātad, ja tev šobrīd, piemēram, ir 20 gadu, tad suns dzīvos līdz taviem 35! Ja tev ir 30, tad suns dzīvos līdz taviem 45! Tas ir diezgan ilgs laika posms, kurā ģimenē var ienākt gan bērni, gan citi dzīvnieki, mainīties dzīves apstākļi un finansiālā situācija. Dzīvnieka iegāde nav tas pats, kas slaloma slēpju vai automašīnas pirkums.

Pēdējos tu vari pārdot vai tiešām atdot kādam. Mājdzīvnieka iegādāšanās ir ļoti, ļoti nopietns lēmums! Varbūt ne tik liels, kā izlemšana par ģimenes pieaugumu, plānojot bērniņus, bet atbildības ziņā ļoti pietauvota tai.

Māmiņu Klubs

Kādos gadījumos, tavuprāt, labāk neiegādāties mājdzīvnieku?  

08. Mar 2014, 11:34

Mšu dzīvnieciņš aizbrauca pie radiem paciemoties uz laiciņu kopš mājās ir bērns. Tas ir labākais kompromiss mums visiem.