Maija Rozīte-Krištopane: "Sievietes resursi ir neizsmeļami, bet to nedrīkst izmantot ļaunprātīgi"

Maija Rozīte-Krištopane: "Sievietes resursi ir neizsmeļami, bet to nedrīkst izmantot ļaunprātīgi"

31. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Maijas Rozītes-Krištopanes balsi noteikti daudzi atpazīst no radio viļņiem, tāpat arī 12 gadus viņa bija tā, kas vakara ziņās mums vēstīja par gaidāmo laiku, taču nu Maija spērusi soli pretī jaunam izaicinājumam un izveidojusi savu Youtube raidījumu “Personība”. Bez visiem pienākumiem un darbiem, viņa ir arī divu bērnu mamma.

Lēmumu aiziet no TV ekrāniem Maija pieņēma pēc laika ziņu lasīšanas 12 gadu garumā, sakot, ka viņai prasījies pēc noslēguma. “Es nesarāvu savas saites ar darbu kadrā. Aizejot no turienes, klusībā jau perināju domas, ka kadrā varētu nonākt citā izpausmē. Viss atnāca veiksmīgi īstajā brīdī, sastopot īstos cilvēkus un to realizējot,” saka Maija.

Maija bija viena no pirmajām, kura no TV ekrāna nepazuda līdz ar grūtniecības iestāšanos un darbu turpināja arī ar lielu punci, pēc mazuļa dzemdībām atgriežoties ekrānos tik ātri, ka citi skatītāji pat nepaguva piefiksēt viņas prombūtni. “Tas nebija nekāds speciālais plāns vai vēlme kādam kaut ko pierādīt. Tie bija mani dzīves apstākļi un, otrkārt, mana darba specifika ir tāda, ka varu to paveikt dažās minūtēs, ja runājam par laika ziņām. Arī darbs radio ir tikai trīs stundas,” saka viņa, piebilstot, ka, viņasprāt, šādas darbs ir perfekts, lai sieviete varētu apvienot visus savus pienākumus.

SKATIES VISU INTERVIJU AR MAIJU ŠEIT

Protams, šādas izvēles dēļ Maija saņēmusi neskaitāmus nosodījumus, pat necilvēcīgus, tāpēc viņa atgādina, ka cilvēki redz tikai mazu daļu, bet pārējo izdomā paši. Maija: “Detaļas nezina neviens.” Viņa atzīst, ka ir cilvēks, kuram vajag būt darbos, tāpēc ir priecīga, ka varēja īstenot šādu darba modeli. 

Neaizmirst par sevi

Maija stāsta, ka viņas apzinātā cilvēka mūža vērtīgākais ieguvums ir apzināties, ka atcerēties par sevi nav nekāds egoisms. 

“Esmu pilnīgi pārliecināta, ka tad, ja tev kā sievietei un mammai nav labi, tad no tava sliktā garastāvokļa neko labu nevar iegūt arī apkārtējie,” saka viņa, piebilstot, ka tieši tāpēc par sevi ir jāparūpējas gan garīgi, gan arī miesā. “Sievietes resursi ir neizsmeļami, bet to nedrīkst izmantot ļaunprātīgi un par sevi ir jāatceras,” pārliecināta ir Maija.

Bērni ar divu gadu starpību

Maija ir divu bērnu, kurus šķir vien 2 gadu un 2 mēnešu starpība, mamma. Vai tas bija apzināts lēmums, ka bērniem jābūt ar iespējami mazāku vecuma starpību? “Mēs konceptuāli bijām sapratuši, ka gribam arī otru bērniņu, un tas tā arī notika. Ja tam būtu pārlieku jāpieslēdz smadzenes un jāizvērtē visi faktori, tas noteikti nenotiktu ar tādu vieglumu,” saka Maija, piebilstot, ka nelielā bērnu vecuma starpība ir pietiekami liels izaicinājums.

Viņa teic, ka tikai tagad izjūt to sajūtu, cik forši ir tad, ja bērni ir līdzīgā vecumā. “Kad Paulam bija nedaudz pāri diviem gadiem un Linda bija tikko piedzimusi, pirmā vasara bija traka. Tad es vienkārši domāju, ka ir jādara, jo nav jau citu variantu,” viņa atceras. Mobilizējoties un darot, tobrīd tas nešķita tāds varoņdarbs kā tagad, atskatoties atpakaļ. “Tas nebija nekas vienkāršs, bet viss ir izdarāms,” atceras Maija, kura saka, ka šobrīd ir tik labi, ka par trešo bērnu nespējot pat iedomāties, jo ir noilgojusies pēc mierīgāka ritma, kas nenes sev līdzi negulētas naktis.

SKATIES VISU INTERVIJU AR MAIJU ŠEIT