Ļubļana un Pūķīša modināšana (Slovēnija)

Ļubļana un Pūķīša modināšana (Slovēnija)

28. Aug 2022, 11:14 lauvinja lauvinja

Ļubļana ir Slovēnija galvaspilsēta. Tā izvietojusies Ļubjanicas upes krastos. Upes abos krastos atrodas vecpilsēta un daudzi krodziņi, kur kūsā dzīvība, īpaši vakaros. Upi šķērso daudzi tiltiņi – slavenākie – trīskāršais tilts un Pūķa tilts.

Turpat ari tirdziņš, kas atrodas vēsturiskā tirgus vietā – sava vieta gan svaigiem dārzeņiem, gan vietējiem darinājumiem un apģērbiem, telpās arī piena produktu un gaļas stendi. Pēc plašā augļu un dārzeņu klāsta ir skaidrs, ka tas nav tikai tūristiem domāts.

Tādi interesanti uzraksti pie krodziņiem nebija retums.

Šis ir dzeramā ūdens uzpildes vieta

Izmetām loku pa Tivoli parku, kas atrodas pilsētā un līdzinās mūsu mežaparkam, ar vairākām pārgājienu takām pa kalnu. Zoo šoreiz neizbaudījām, bet bērniem varētu patikt.

Viens no galvenajiem apskates objektiem pilsētā ir pils, kura kā jau pieklājas atrodas kalna galā. Nokļūt tur var gan uzkāpjot, gan uzbraucot ar funikulieri. Pils laika lokos  ir bijusi arī iznīcināta un atdzimusi no jauna. Skats no pils uz pilsētu paveras majestātisks.

 

Ja uz pili dodaties ar bērniem vecumā no gadiem 5, izmantojiet iespēju iepazīt pili izspēlējot kvestu “Pūķa modināšana” – tas izvedīs pa pils svarīgākajām daļām, liks pakustināt mazliet smadzenes un bērniem būs interesanti. Tiesa ir mazliet jāsaprot angļu valoda, lai gan ja būs gribēšana un kāda viedierīce, kurai uzticēt dažu teikumu iztulkošanu, galā tiksiet. Ir jāsaprot tikai veicamie uzdevumi un jāiegūst 5 kodi. Ja viss būs pareizi atrisināts – būs iespēja pamodināt pūķi!

https://www.ljubljanskigrad.si/en/experiences/escape-castle/

Ja būs vēlēšanās ar to pašu biļeti varēsiet izstaigāt visu pili vēlreiz un rūpīgāk.

Vairāk informācijas https://www.ljubljanskigrad.si/en/

Biļete 13 eiro pieaugušajam un 10 eiro bērnam vecumā no 7 g.v..  Vairāk info par dažādajām biļetēm ir pieejama mājas lapā.

Papildus pils iepazīšanai mēs iegriezāmies arī leļļu muzejā, kurš izvietots pilī – bija interesanti. Muzejs nav liels, bet ir arī padomāts par pašiem mazākajiem apmeklētājiem.

https://www.ljubljanskigrad.si/en/experiences/museum-of-puppetry/

 

Šī ir Ļubļanas starptautiskā autoosta:

Tā mājiņa starp divām ielām - reāli divi lodziņi biļešu tirdzniecībai un bulciņotava. Autobusi stājas starp dibvām ielām un ielas malā. Blakus esošā dzelzecļa stacija ar mazu vēstures dvašu bet daudz smukāka un iespaidīgāka.

Slovēnija ir iekritusi mūsu ģimenes sirdī un patiks tiem, kam patīk daba un smuki dabas skati, nebaida pastaigas. Slovēnija ir eirozonā, līdz ar to nav jālauza galva par valūtas kursiem.Mīnuss - mīl  skaidru naudu, ne visur var norēķināties ar karti.Ēšana ēstuvēs un krodziņos - mazliet dārgāk kā Rīgā, bet ja esat Ļubļanā ir vērts iegriezties kafejnīcā Sarajevo 84, nav īsti slovēņu virtuve, bet balkānu, bet gardi un lēti, vēlams rezrvēt iepriekš. Šī ir porcija diviem:

Kopumā Slovēnijā ir ērta sabiedriskā transporta satiksme un vietējais tranports nav dārgs. Sestdienās un svētdienās starpilsētu transportam 70% atlaide. Jāņem vērā, ka sabiedriskajā transportā jānorēķinās ar skaidru naudu, kartes nepieņem.

Šoreiz lidojām un tālāk ar sabiedrisko transportu -bija labi. Ja uzturētos vēl ilgāku laiku, kādu dienu tomēr prasītos noīrēt auto, lai nokļūtu tur, kur sabiedrsikais tik tuvu nepieved.