Lielbātas dabīgi pareizi strukturētais dzīvais avota ūdens uzsāk ceļu pie patērētāja

Lielbātas dabīgi pareizi strukturētais dzīvais avota ūdens uzsāk ceļu pie patērētāja

25. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Zināmā mērā šis ir vēsturisks brīdis, jo dabas brīnuma Lielbātas dabīgā dzidravota ūdens tagad dodas pie patērētājiem, nevis otrādi. Gadsimtiem cilvēki pie Lielbātas avota nākuši un braukuši ne tikai no tuvējās Vaiņodes, Kurzemes, un visas Latvijas, bet arī no Eiropas un pasaules” tā uzsākot Lielbātas avota ūdens mazumtirdzniecību uzsver SIA „Bātas avots” direktors Jānis Meniķis, norādot, ka pirmo reizi jau Livonijas hronikās minētais dabīgais avots plašu atzinību starptautiski ieguva pagājušā gadsimta 30. tajos gados, kad tas spirdzināja Lielbātas muižas sanatorijas Saulkalne (Sonneberg) vietējos un ārvalstu viesus.

20130724141946-77892.jpg

Lielbātas dabīgais dzidravots ir lielākais Latvijā un viens no retajiem Ziemeļeiropā, kas zemes virspusē no dzīlēm iznes bioloģiski aktīvu un pareizi strukturētu ūdeni.

Strukturētam ūdenim ir tāda struktūra, kas visprecīzāk atbilst šūnu un audu škidrumam cilvēku organismā, kā arī vēnu un tās škidruma fizioloģiskās darbības un vielmaiņas struktūrai. Starpšūnu šķidrums ir sārmains, šūnas iekšējais šķidrums ir vairāk skābs. Lai ūdens kļūtu sārmains, organisms to piesātina ar saviem minerāliem magniju, kalciju, nātriju un kāliju, jo, kamēr ūdens ir skābs neviens iedzertā ūdens piliens nevar nokļūt starpšūnu šķidrumā, līdz kļūst sārmains. Dabas doto fenomenu papildina Lielbātas avota ūdenī esošie dabiskie, organiskās izcelmes minerāli.

„Ūdeni var dzert ar baudu tikai tad, ja tas ir garšīgs. Lielbātas avota ūdens ir lipīgi garšīgs. Un pats galvenais, tas ir ar tādu pašu sārmu balansu, kā Francijas siers, ko ēd desertā. Sārmains ūdens ir vislabākais mutes dobumam, jo tas neitralizē skābo vidi, kas ir pamats  kariesa, zobu caurumu, zobu kakliņu jūtīguma un citu veselības problēmu pamatā. Šis ūdens ne tikai veldzē dvēseli, bet arī pasargā Jūsu zobus! Sārmains ūdens ir tā pareizā atslēdziņa veselībai”, atzīst Alēna Butkēviča, zinātņu doktore implantoloģijā un klīnikas vadītāja.

20130724141925-15739.jpg

Izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, ir noskaidrots, ka Lielbātas avots ir dzīvs, tas pulsē, it kā tam būtu sirdspuksti. No dabas pareizi strukturēts ūdens, atbilstošs organisma vajadzībām ir viegls, mīksts, spirdzinošs un spēcinošs, tā garša ir aprakstāma kā garšīgs. Pēc atvēršanas ūdeni ieteicams izlietot divu dienu laikā.

Mārtiņš Rītiņš, restorāna „Vincents” šefpavārs un biedrības "Slow Food Riga" prezidents: „Ir patīkami uzlikt Lielbātas ūdens pudeli uz mana galda un lepoties ar dabīgu avota ūdeni. No avota līdz galdam – tas ir tāpat kā kustības Slow Food sauklis no lauka līdz galdam, un bez starpniekiem, un kas atbilst Slow Food filozfofijai - vietējais, sezonālais, tradicionālais. Kā es mēdzu teikt – ir jāzina avots no kā mēs dzeram. ”

Lielbātas avota ūdens mazumtirdzniecība oficiāli tiek uzsākta 2013. gada 20. maijā. Gads un datums, kaut izvēlēti nejauši, ir zīmīgi vēsturiskajai vietai, jo Lielbātas muižas sanatorija tika atklāta 1923. gada 22. maijā, savukārt Bātas fiksētās liecības sniedzas līdz Livonijas hronikai 1253.gadā.

Un tāpat kā līdz šim kopš aizvēsturiskiem laikiem, ikvienam ir un paliek iespēja apmeklēt Lielbātas avotu, nogaršot tā ūdeni un paņemt sev līdzi. Lielbātas avota ūdeni var dzert arī zīdaiņi.

Una Gavare, sešu bērnu māmiņa, dzemdību dūla: "Lielbātas avota dzīvajam ūdenim piemīt viegli kristàliska un patīkama garša. Tas ir visveldzējošākais tieši tādā temperatūrā, kādā ūdens tikko iztecējis no strauta - tātad vēss. Dzīvs ūdens patiesi veldzē, attīra, atjauno, jā, arī dziedina! Ja tam ticat,  cerat un pievienojat vēl arī savu lūgšanu vai gaišo domu spēku, prieks un labsajūta vairosies! Ar šo ūdeni ir viegli izpildīt vispārzināmo veselīgo nosacîjumu izdzert 2l dienā. Vizuālais trauka noformējums ir gaumīgs, tīrs un ēterisks, kas mudina pasapņot par patieso brīvību!”

20130724142007-64157.jpg

Avota ūdens tiek iegūts dabīgā veidā no Lielbātas avota un pildīts tā ieguves vietā Lielbātas pilī. Patlaban ražotnē avota ūdens tiek pildīts 0,5l, 1l un 1,5l pudelēs. Ražošanas laikā jeb ūdens pildīšanai pudelēs tiek izmantota tāda tehnoloģija un pildīšanas iekārtas, no kurām nerodas nekādi blakusprodukti jeb atkritumi, kas ir būtisks faktors, lai RietumKurzemes augstienē esošā Lielbātas avota apkaimē uzturētu sakoptu un ekoloģiski tīru vidi.

Vija Vītola, "Eco Baltia” grupas uzņēmumu Korporatīvās komunikācijas direktore, kura darbība aptver visu atkritumu apsaimniekošanas ciklu, tai skaitā ottreizējo izejvielu pārstrādi, atzīst, ka līdz Lielbātas avota ūdens iepazīšanai, vairāk vērību pievērsusi ūdens iepakojumam no pārstrādes viedokļa, nevis saturam un garšai. „Vispār es labprāt dzeru tīru  ūdeni, it īpaši karstu. Taču līdz šim esmu atklājusi tikai to, ka pudeļu ūdens ir garšigāks par krāna ūdeni, bet garšai starp pudeļu ūdeņiem īpaši nepiešķīru uzmanību. Šis ūdens pārsteidza mani nesagatavotu, tam bija garša - maiga, svaiga un it kā saldena.Un vēl tas rada atkarību, jo citu ūdeni man vairs dzert negribās”, atzīst V. Vītola.

Par SIA „Bātas avots”: SIA „Bāta avots” darbojas kopš 2012.gada jūnija. Liebātas avota ūdens mazumtirdzniecībā pieejams puslitra, litra un pusotra litra tilpuma pudelēs. Šobrīd Lielbātas ūdeni var iegādāties lielveikalā SKY. Liepājā un Liepājas apkaimē piegāde pēc pasūtījuma uz mājām.