Latgales pierobežas neizpētītās vietas

Latgales pierobežas neizpētītās vietas

28. Jun 2019, 16:35 gucci123 gucci123

Labdien!

Arī es esmu nolēmusi kļūt par Māmiņu kluba vasaras gidu.

Šoreiz mana reportāža būs par Dagdas muižas parku un Dagdas alu. Dagdas pilsēta atrodas Latgalē, tā ir viena no Latvijas pierobežas pilsētām (vietā, kur Latvija robežojas ar Baltkrieviju). Dagdas muižas parks un Dagdas ala atrodas Dagdas pilsētas pierobežā, braucot pa ceļa posmu no Aglonas puses.

Atrast Dagdas muižas parku nav grūti, jo ceļa malā ir norāde. Savukārt par Dagdas alu uzzināju, iegriežoties Dagdas Tūrisma informācijas centrā (adrese: Skolas iela 6, Dagda).

Dodoties Dagdas muižas parka norādes virzienā, var uzdurties uz palielas stāvvietas, kas atrodas dīķa malā. Stāvvietā ir arī karte, kurā norādīti Dagdas apkaimes velomaršruti (velotūrisms Latgalē ir lielā cieņā). Tā kā Dagdas muižas parkā reiz bijām iegriezušies pirms daudziem gadiem, nolēmām sākt ar Dagdas alas apskati.Tā kā nekur neredzējām norādi par Dagdas alu, pajautājām par to laipnai garāmgājējai. Izrādās, ka Dagdas ala ir blakus Dagdas novada jauniešu iniciatīvu centram „Parka rozes”. Norāde uz jauniešu iniciatīvu centru ir blakus Dagdas muižas parka stāvvietai. Aizgājām uz jauniešu iniciatīvu centru, taču uz Dagdas alu vēl joprojām nav norādes. Tāpēc iegriezāmies jauniešu iniciatīvu centrā, kur mums norādīja, ka ala atrodas tieši aiz centra. Gar jauniešu iniciatīvu centru plūst neliela (šobrīd izžuvusi) upīte, un upītei pretējā krastā atradām nelielu iedobumu – Dagdas alu. Izrādās, ka Dagdas ala agrāk bijusi krietni lielāka (protams, ne tik liela kā Gūtmaņa ala), taču laika gaitā tā pamazām aizbirusi. Atšķirībā no citām Latvijas alām, Dagdas ala ir veidojusies no grants un oļiem, nevis smilšakmens vai dolomīta. Skats skaists, apkārtne sakopta un neaizmirstulīšu ieskauta.

Gustavs negribēja ielūkoties alā, taču jauniešu iniciatīvu centra pagalmā atradām baskāju apli (vismaz tā mēs to nodēvējām), un gan es, gan Gustavs ar prieku apgājām apkārt pāris riņķus.Tālāk mēs devāmies uz Dagdas muižas parku (pareizāk tā centrālo daļu). Dagdas muižas parkā var nokļūt pa 3 dažādiem ceļiem. Izvēlējāmies kāpt no jauniešu iniciatīvu centra puses, tur ir nelieli koka pakāpieni.

Nedaudz atkāpei informācija par Dagdas muižas parku. Dagdas muiža veidota jau 16.gadsimtā. Diemžēl mūsdienās Dagdas muiža nav saglabājusies, palicis vienīgi parks.

Uzkāpjot augšā, paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu. Ne velti agrāk muižas un pilis augstmaņi projektēja un būvēja dažādos pakalnos, domājams, ne tikai lai apliecinātu savu augstdzimušo statusu, bet lai vienkārši baudītu skaistus skatus (iespējams, man tā labpatiktos domāt).

Tātad Dagdas muižas vietā ir skaists un labiekārtots parks ar soliņiem un stilizētiem galdiņiem no milzīgiem koku celmiem, plašu estrādi un veciem, koptiem kokiem. Kas mani tiešām pārsteidza, tie ir koki – tik vareni, pat majestātiski, turklāt dažādu šķirņu (te ir pastrādājis labs dārza arhitekts vai dārznieks). Līdz ar to tā ir laba vieta, kur bērniem un jauniešiem izzināt dažādas koku šķirnes.

Papildus var minēt, ka Dagdas muižas parkā ir vairākas publiskās tualetes un atkritumu tvertnes, tāpēc tur viss ir tīrs un kopts.

Ievērojām, ka parku iecienījuši gan veci cilvēki, gan bērni un jaunieši. Celiņi ir grantēti, nevis asfaltēti, tāpēc, iespējams, ar bērnu ratiņiem nav ērtākā pārvietošanās vieta, taču izskraidīties vai atpūsties koku pavēnī var jebkurš. Turklāt šīs abas apskates vietas ir bez maksas un tuvu viena otrai.

Lūk, esam apmierināti ar redzēto un iesaku visiem aizdoties uz šīm skaistajām Latgales vietām un pie viena apskatīt arī šarmantās Latgales mazpilsētiņas.  

Gucci123