Kur slēpjas ģimenes laimes noslēpums?

17. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kur slēpjas ģimenes laime? Kādi faktori ir svarīgi, lai mēs sevi varētu saukt par laimīgiem? To stāsta Rimi emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte.

Ģimenes laime ir kopējs faktors, kas sastāv no katra ģimenes locekļa laimes, savukārt katram ģimenes loceklim to veido līdzsvars un harmonija.

Kā norāda Iveta Aunīte, ir svarīgi, lai pieaugušie un arī bērni varētu harmonizēt un līdzsvarot visas savas dzīves sfēras:

  • Darbu, jo mūsdienās daudz strādājam;
  • Laiku, kurā esam kopā ar vēl kādu;
  • Laiku, kurā esam vieni paši;
  • Laiku, kuru veltām savas veselības un spēka atjaunošanai;
  • Laiku, kurā savu spēku dodam kādam citam.

Līdzsvarojot šos iepriekšminētos faktorus, katrs saņemam savu subjektīvo laimes izjūtu. 

Speciāliste Iveta Aunīte, runājot par bērnu līdzsvaru un harmoniju, atgādina, ka pieaugušajiem vajadzētu savām atvasēm nodrošināt divas lietas, proti, savus noteikumus, jo tie palielina bērnu drošību un veicina sadarbību, kā arī iejūtīgu attieksmi pret bērna vajadzībām. Pēc I. Aunītes teiktā, kultivēt laimes izjūtu var iejūtīgi un ar cieņu izturoties pret līdzcilvēku vajadzībām, tās ieraugot un apmierinot.

Viņa arī skaidro, ka laimes izjūta iet roku rokā ar vērtību sistēmu, tāpēc ir lietderīgi bērniem iemācīt, ka laime nav iegūt tikai kādu materiālu vērtību. “Mēs varētu bērniem rādīt, ka kopā pavadīts laiks ir vērtīgs un neizsīkstošs laimes avots. Tieši tas brīdis, kad mēs rotaļājamies, dauzāmies un jokojam, nav nopērkams par naudu, bet šīs cilvēcīgās attiecības mūs padara priecīgus un laimīgus,” stāsta Iveta Aunīte.