Kontracepcija: vai pastāv risks?

09. Nov 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izvēloties kontracepciju, jebkura sieviete aizdomājas par to, vai tā ir viņai nekaitīga. Protams, ar hormonālā fona maiņu organismā var notikt arī dažādas metamorfozes. Tāpēc, izvēloties barjermetodi, jautājumam jāpieiet nopietni, novērtējot visus riskus. Konsultē Premium Medical ginekoloģe Elīna Bērziņa.

1. Izvēloties kontracepciju jākonsultējas individuāli ar savu ginekologu, nevis draudzenēm, žurnāliem vai reklāmām. Ideāls kontracepcijas līdzeklis, īpaši jaunām sievietēm ar daudzveidīgu dzimumdzīvi ir prezervatīvs. Tas pasargās gan no vēl nevēlamiem bērniem, gan arī no seksuāli transmisīvajām slimībām.

20121106124938-53120.jpg

Tas ir ļoti svarīgi arī pašas sievietes veselībai, un arī viņas spējai nākotnē tomēr radīt bērnus. Šī līdzekļa drošība ir vien 90%. Turklāt, šis gumijas izstrādājums var izraisīt arī alerģisku reakciju, vai banāli - plīst. Un tad nāksies izmantot avārijas kontracepsiju, ar tādu pamatīgu hormonu devu. Un tas jau ir milzīgs mīnuss.

2. Spirāle - arī neslikta un populāra izsargāšanās metode. Spirāli nāksies ievadīt makstī, tāpēc ārsts diezvai to ieteiks jaunai, vēl nedzemdējušai sievietei. Šī metode nav viņai. Bet pēc dzemdībām vislabāk derēs tieši spirāle. Spirāles derīguma termiņš - 5 gadi. Spirāles ir gan hormonālas (Mirēna), gan nehormonālas. Nehormonālās ir atšķirīga izmēra un arī metāls, no kura tās izgatavotas, var būt atšķirīgs. Līdz ar to, atšķiras arī cena.

Spirāles mīnusi - tā var "ieaugt" dzemdes sieniņā, izraisot dzimumorgānu iekaisumu, un sekas var būt sievietes sterilizācija. Sievietei, kam ir vairāki dzimumattiecību partneri, tāda metode diezvai derēs, jo papildus tomēr nāksies izmantot arī prezervatīvus, lai izvairītos no nevēlamām infekcijām. Pie tam, spirāle var arī izkrist, turklāt tā, ka sieviete to nemana.

3. Pats populārākais izsargāšanās līdzeklis jaunu sieviešu vidū ir tabletes un riņķīši (retāk uzmavas). Orālie kontracepcijas līdzekļi var saturēt vienu vai divus hormonus. Pirmos parasti izmanto sievietes pēc dzemdībām krūts ēdināšanas periodā. Otros - jaunas sievietes un tās, kurām laktācijas periods kādu laiku jau ir aiz muguras. Mīnuss ir rutīnā - pa vienai tabletei jāiedzer katru dienu, praktiski vienā un tai pat laikā. Tāpat ir jāseko līdzi arī savai pašsajūtai: vemšana un caureja var pasliktināt tablešu iedarbību. Un tad septiņas dienas pēc šāda veida epizodēm jālieto arī prezervatīvi.

20121106124910-56410.jpg

Riņķīši ir ērti lietojami, satur nelielu hormonu devu, kas izdalās pakāpeniski un vienmērīgi (ļauj izvairīties no ovulācijas), tāpēc ļauj izvairīties no hormonu koncentrācijas nobīdes, kāda mēdz būt ik dienas lietojot tabletes. Kontracepcija ir vietēja, tā nenonāk sievietes organismā caur gremošanas traktu, tāpēc arī blakusefektu skaits tai ir minimāls. Pie tam, sievietei par to jāatceras tikai vienu reizi mēnesī. Bet riņķīša ievietošanai ir jāpaliek ginekologa ziņā. Nešaubīgs pluss šai jaunajai metodei ir kontracepcijas līdzekļa lietošanas forma. Attiecīgi, blakusefekti ir retos gadījumos un ar minimālu izpausmi - sliktas dūšas sajūta, galvassāpes. Kontracepcijas veids nekļūst neefektīvs, ja sievietei pēkšņi sākas vemšana vai ir kādi kuņģa darbības traucējumi.

Un tomēr, ir arī mīnusi. Pirmkārt, metode ir samērā jauna, tas nozīmē, ka nav pierādījumu, ka tā no grūtniecības pasargātu 100%. Jā un arī par blakusefektiem ārsti vēl var nezināt. Dažas riņķīša lietotājas atzīst, ka viņām saasinājušās hroniskās infekciozās saslimšanas, piemēram, cistīts, piena sēne vai gardnerellas. Riņķītis tomēr ir svešķermenis makstī, un gļotāda to var atgrūst. Citiem vienkārši tas nav ērti tieši psiholoģiskā ziņā, jo ir sajūta, ka ir ievietots "kaut kas". Daudzas sievietes atzīst, ka nav sevišķi patīkamas sajūtas seksa laikā, citām atkal ir neērti tualetes apmeklējumi.

4. Jauninājums ir arī plāksteri.

20121106125241-54410.jpgTāds plāksteris tiek uzlīmēts vienu reizi nedēļā uz lāpstiņas, jostasvietas, pleca vaivēdera. Mainīt plāksteri vajag 3 nedēļas - katru dienu. Ceturtajā nedēļā tas vairs nebūs nepieciešams. Jo būs iestājies jau menstruāciju periods. Katru dienu kontraceptīvais plāksteris izdala kaketenilestradiolu un norelgestromīnu. Pateicoties šīm vielām olšūnas nespēj apaugļoties.

Plāksteru pamata uzdevums ir pasargāt no nevēlamas grūtniecības. Kā stāsta ražotāji, uzticamība ir mērāma 99,4%. Bet atkal jāsaka - līdzeklis ir jauns, pierādīt konkrētus datus ar pieredzi ārstiem nav izdevies. Priekšrocība ir tikai viena - uzlīmēts uz nedēļu un aizmirsts. Bet tikai uz nedēļu! Ja aizmirsts nomainīt - nevēlama grūtniecība.. No infekcijām arī tas nepasargā. Pie tam, ja plāksteris kādu iemeslu dēļ neder, vai arī ir blakusefekti, to var noņemt nost un problēma ir atrisināta.

Mīnusi arī ir. Tas nepasargā no infekcijām, var izraisīt šādus tādus blakusefektus. Turklāt - jāievēro piesardzība dušā un saules procedūru laikā. Saslapināts plāksteris atlīp, tāpat kā jebkurš cits plāksteris. Un nedēļas beigās ap malām tas jau kļūst netīrs un izskatās ne visai estētiski. Bet pludmalē vai baseinā tas kļūst redzams arī citiem. Plākstera īpašniecei var nākties uzklausīt dažādus jautājumus - kas jums ar roku, kāju vai vēderu .. utt.

Ir arī nopietnāki riski. Sākot no vienkārša ādas kairinājuma, beidzot ar fizioloģisku nesaderību: plāksteris var visu laiku lipt nost un samazināt savu iedarbību. Var sāpēt galva, būt slikta dūša, sāpes krūtīs.

5. Ražotas tiek arī ziedes, svecītes un krēmi, kas jāuzziež tieši pirms dzimumakta. Tie nonāvē spermatozoīdus. Bet jāatzīst- šādām metodēm ginekologi uzticas vismazāk.

20121106124834-25116.jpg

 

Lai svecītes iedarbotos, jāuzņem laiks. Kaisles uzplūdā tas var ne tikai aizmirsties, bet būt arī komiski. Sākumā sieviete bremzē savu partneri ar aiziešanu uz tualeti un svecītes ievietošanu, pēc tam viņam saka:"Pagaidi, dārgais. Svecītes vēl nav iedarbojušās". Abi skatās pulkstenī, gaidot zaļo gaismu. Kāda tur romantika?

Ar krēmu būs ātrāk viss, un pluss ir tas, ka tas pievienos papildus smērvielu arī dzimumakta laikā. Turklāt, tas satur komponentus, kas pasargā no infekcijām. Tāds līdzeklis derēs sievietēm, kam ir neregulāra dzimumdzīve, vai arī dienās, kad aizmirsts iedzert tableti.

Mīnusi - krēma iedarbība nav ilgāka par stundu. Ja ieplānots vairāk kā viens dzimumakts, būs jāieziežas atkal. Pie tam, izmantojot šo brīnumlīdzekli, mazgāties uzreiz arī nedrīkst. Tas nozīmē - lietot baseinos, vannās to nedrīkst. Parasti tā arī tiek sievietes pie neplānotiem bērniem. Dažām sievietēm krēmi un supozitoriji izraisa alerģijas.

Māmiņu Klubs

www.atceries.lv

IPhone un IPad ierakstu skaties šeit!

Skaties videosarunu ar ginekoloģi Inu Paegli, spiežot zemāk pogu Play!