Kolagēns - skaistas ādas noslēpums

26. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nobriedušai sievietei ir svarīgi apliecināt, ka spēj pildīt savus pienākumus un vienlaikus arī visu sabalansēt tā, lai dzīvei piešķirtu garšu un reizēm justos brīva un skaista. To uzsver ģimenes psihoterapeite Aina Poiša, sakot, ka sievietei ir jābūt spējīgai rūpēties par saviem ģimenes locekļiem, būt mātišķai, mīļai un siltai kā rupjmaizei, bet brīžiem – būt arī neatkarīgai personai.

Psihoterapeite norāda, ka neviens no mums, diemžēl, nepaliek jaunāks un daba iejaucas mūsu vizuālajā tēlā, tāpēc ikvienai no mums pienāk brīdis, kad jādomā par pašcieņas izrādīšanu sev, cieņu pret sevi un par savu skaistumu jāparūpējas.

Ārste Laila Atiķe teic, ka pēdējos gados skaistumkopšana kļuvusi aktuāla ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem. Pēc dažādiem pētījumiem, uzmanību savam izskatam sākam vairāk pievērst 20-30 gadu vecumā, taču reālajā dzīvē visbiežāk tas notiek tad, kad parādās pirmās novecošanās pazīmes – pirmās rieviņas, mainās ādas stāvoklis. Lielu nozīmi, attiecībā uz šiem jautājumiem, spēlē kolagēns – tieši tas veido trešo daļu no organismā esošajām olbaltumvielām.  Pēc L. Atiķes teiktā, kolagēns sastopams jau placentā un bez tā auglis nemaz nevarētu attīstīties. Vēl bez kolagēna svarīga loma mūsu skaistumā ir arī cinkam, selēnam, D vitamīnam un aminoskābēm.

Šeit gan svarīgi atcerēties, ka visa gada garumā nevajadzētu lietot vienus vitamīnus, teic ārste Laila Atiķe: “Tāpēc mēs parasti vitamīnus nozīmējam kursa veidā uz 1-3 mēnešiem un tad vērtējam rezultātu.” Vitamīnus ārste iesaka lietot arī tad, ja cilvēks ir ilgstoši slimojis, viņa āda ir kļuvusi pelēka un sausa, tāpat arī tad, ja ir liela fiziskā slodze.

Kas ir kolagēns?

Kolagēns ir olbaltumviela, kas mūsu organismā izkārtojas kā diedziņi, kas ar gadiem pārtrūkst, ādai tāpēc zaudējot elasticitāti. Tiesa, mūsdienu medicīna ir gājusi straujiem soļiem uz priekšu, tāpēc ar aparatūras palīdzību iespējams kolagēnu stimulēt, lai tas uzlabotu ādas stāvokli.

Kolagēnam patīk arī fiziskas aktivitātes, kas ir dabīgs stimulators, tāpēc kustoties, pareizi ēdot, izmantojot procedūras, varam panākt dabiskus rezultātus, kas palīdz izskatīties lieliski. 

Daktere Laila Atiķe, vaicājot, kas gan ir dabiski rezultāti, skaidro, kas tas nenozīmē, ka sievietei 40 gadu vecumā nebūs nevienas krunciņas, jo galvenais uzdevums ir nevis izmanīt dabisko mīmiku, bet gan panākt, lai seja izskatītos dabiski skaista.

Atceries, ka kolagēna ienaidnieks ir saule, tāpēc vasarā sejai obligāti jālieto saules aizsargkrēms ar vismaz 30-50 SPF!