Ko izvēlēties – sulu, nektāru vai sulas dzērienu?

Ko izvēlēties – sulu, nektāru vai sulas dzērienu?

13. Apr 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iveta Veinberga, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas  departamenta Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas vecākā referente

 

Sula ir vērtīgs produkts mūsu organismam. Tā apgādā organismu ar minerālvielām, vitamīniem, organiskajām skābēm un citām barības vielām. Sulas līdzīgi kā citus produktus aizsargā  Ministru kabineta noteikumi, kas stingri nosaka, kā iedalās sulas un tām līdzīgie produkti. Veikalu plauktos ir nopērkamas sulas, nektāri un sulu dzērieni. Lai neapjuktu un izdarītu pēc iespējas pareizāku izvēli, nepieciešamas elementāras zināšanas par tām. 

Sulai nedrīkst pievienot konservantus un cukuru

Eiropas Savienības un Latvijas normatīvie akti par marķēšanu, tostarpuz sulām un tām līdzīgiem produktiem, ir ļoti strikti, un to atbilstību uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests. Iepakojums savā ziņā ir vārdnīca pircējam. Ja uz produkta iepakojuma ir uzrakstīta „sula", tad tā ir sula, kas ir ražota no svaigiem augļiem, dārzeņiem vai ogām vai arī no koncentrētas sulas.

Koncentrēta sula tiek iegūta, tehniski atdalot ūdeni no augļu vai dārzeņu sulas to ieguves vietās. Koncentrētas sulas tiek ražotas, lai tās būtu vieglāk uzglabājamas un transportējamas, un iedzīvotāji varētu dzert, piemēram, iecienītās citrusaugļu sulas, kuras ražot Latvijā no svaigiem augļiem būtu neiespējami, jo šie augļi Latvijā neaug, bet transportēšanas laikā zaudētu vērtīgās īpašības. Nepieciešamības gadījumā sulai vēl drīkst pievienot augļu un ogu mīkstumu. Sulām nedrīkst pievienot cukuru, jo to saldumu veido augļu dabīgie cukuri. Sulai nedrīkst pievienot konservantus un citas pārtikas piedevas.

20160412090424-23603.jpg

Nektāri

Atsevišķas augļu, ogļu un dārzeņu sulas, kas ir viskozas, skābas vai biezas,  tīrā veidā nav iesējams iedzert, piemēram, upeņu, plūmju, dzērveņu un citronu sulas. Ne vienmēr mūsu, it īpaši bērnu, vēderi panes  šīs spēcīgās  sulas. Tādēļ, lai padarītu šīs sulas baudāmas, tās tiek vairāk atšķaidītas ar ūdeni un arī saldinātas. Šādus sulu produktus sauc par nektāriem.

Arī nektārus ražo no sulas vai koncentrētas sulas, taču tiem pievieno vairāk ūdens. Atbilstoši prasībām nektāra sastāvā sulai ir jābūt vismaz 25% - tās daudzums ir atkarīgs no augļa veida un tas ir norādīts arī produkta  marķējumā. Piemēram, vīnogu nektārā minimālais sulas daudzums ir 50%, dzērveņu – 30%, bet banānu – 25%.

Nektārā drīkst pievienot arī cukuru, citronskābi un aromātu, bet nedrīkst pievienot konservantus, krāsvielas un citas pārtikas piedevas. Pievienotās sastāvdaļas ražotāji norāda nektāru marķējumā uz iepakojuma.

Sulu dzērieni

Atšķirība no sulām un nektāriem, sulu dzērienu sastāvā ir vēl mazāks sulas vai koncentrētas sulas saturs – mazāk par 25%. Papildus drīkst pievienot cukuru, saldinātājus, citronskābi, aromātu, krāsvielas, u.tml., bet pievienotajām sastāvdaļām ir obligāti jābūt norādītām marķējumā uz iepakojuma. Sulu dzērienus tautā bieži vien dēvē par limonādēm.

Šobrīd Latvijā ir viens no zemākajiem sulu patēriņiem Eiropā, kā arī mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas šobrīd ir svarīgākā produktu grupa uztura šķīvī. Tāpēc biedrība „5 dienā” un “CIDO” kopā ar veselības jomas ekspertiem ir apvienojušās sociālā projektā SULASSPĒKS, kura mērķis ir izglītot sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to pozitīvo ietekmi uz organismu un veselību.