Kausētie sieri – kādu izvēlēties?!

Kausētie sieri – kādu izvēlēties?!

18. Oct 2017, 11:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kausētais siers – viens no populārākajiem produktiem pasaulē. Garšu daudzveidība un pieejama cena nodrošina tam iecienīta produkta statusu pircēju vidū.

Kādus gadus 30 tālā pagātnē kausēto sieru sortiments bija pavisam niecīgs. Gribi kaut-ko pikantāku – ņem “Draudzība”, vēlies maigu – pērc “Dzintars”, pie tējas labāk garšos “Šokolādes”. Toreiz arī kvalitāte bija vienāda visā valstī un jebkurā pilsētā nopērkot “Dzintars” sieru, tu varēji būt drošs par tā nemainīgo garšu. Tagad vairs tā nav un ne par ko nevari būt pārliecināts. Ne tajā, ka nopērkot šo sieru tevi gaida tā pati “bērnības” garša, nedz arī tajā, ka produkts vispār būs baudāms. Sieru veikalu plauktos nu ir ļoti daudz un gribās kaut-kā tikt skaidrībā kādu tad no kausētajiem sieriem izvēlēties!?.

Dažus jautājumus mēs varam noskaidrot vēl pirkšanas stadijā.

Kas iekšā? Piens vai augu olbaltumi un tauki?
Ja uz iepakojuma ir rakstīts “kausēts siers”, tad nekādu augu izcelsmes olbaltumu un tauku sastāvā nevajadzētu būt. Bet vārdu savienojums “siera izstrādājums” liecina kā reiz par pretējo un meklē sastāvā “nelūgtos viesus”.

Cik daudz mākslīgo piedevu?

Diemžēl, pavisam bez tām neiztikt. Izkausēt sieru tā, lai tas nepārvērstos par gumijai līdzīgu masu, nav iespējams bez dažādiem emulgējošiem sāļiem. Toties krāsvielu un sintētisko aromatizētāju pievienošana nav obligāta. Noteikti atradīsi sieru, kur to saturs ir mazāks. Un vēl viens novērojums: jo garāks un sarežģītāks ir sastāvs, jo zemākas kvalitātes siers.

No kādiem sieriem ražots?
Kausētus sierus ražo no biezpiena, sieriem ar kaut-kādiem defektiem (nenogatavinātiem, pārgatavinātiem, ar plaisām utt). Turklāt, ja nenogatavināto sieru un biezpiena sastāvā ir vairāk, tad arī emulgējošos sāļus jāpievieno vairāk un tas mūsu veselībai par labu nenāk. Uzmanīgi lasi sastāvu uz iepakojuma un pievērs uzmanību siera konsistencei. Ja tas ir ciets, grūti smērējās, tad visdrīzāk tas izgatavots no nenogatavinātām sieru šķirnēm.

Kāds tauku saturs?
Nosaukt šo produktu par diētisku nevar nekādi, bet arī tauku saturs var būt atšķirīgs – no 24 līdz 60%.

Tadicionāla kausēta siera ražošanas tehnoloģija – maisījuma pasterizācija pie temperatūras 75-95 grādi. Vēlāk parādijās vēl viena tehnologija – apstrāde notiek pie 140 grādu temperatūras, kas noved pie pilnīgas sterilizācijas un šādā veidā siera sastāvā vispār nepaliek nekādu mikroorganismu. Atšķirt vienu veidu no otra var pēc derīguma termiņa. Dzīvā produkta derīguma termiņš – ne ilgāks par 6 mēnešiem.

Uz mūsu degustāciju galda nonāca 5 dažādi kausētie sieri, trīs no kuriem ir viena ražotāja. Visi paraugi ir ražoti Latvijā. Augu taukus, tai skaitā arī palmu eļļu, mēs sastāvā neatradām.- tātad visi sieri ir visīstākie kausētie sieri.

Pēdējā vietā mūsu kausēto sieru apskatā ir ierindojies kausētais siers “Dzintars Baltijas”, ražotājs“Rīgas Piensaimnieks”. Tauki sausnā 24 %
Vienīgais no sieriem, kurš nevienam no degustācijā iesaistītajiem dalībniekiem negaršoja. Kopumā zemākais vērtējums. Plastmasīga garša, grūti smērējas. Nepatika arī sastāvā esošais aromatizētājs.

Tālāk seko šī paša ražotāja kausētais siers “Dzintars” – klasiskais un light versija. Tauki, attiecīgi 59% un 25%.
Sieri garšīgi. Light versijā nedaudz šķidrāks, bet abi vienlīdz viegli smērējas. Patīkama siera garša. Mēs gan pieļaujam domu, ka īpašā garša ir dēļ sastāvā esošajiem aromatizētājiem.
Šai sieru sērijai ir vislielākais garšu klāsts un tajā noteikti atradīsi sev tīkamu sieru.

Godpilno otro vietu mūsu kausēto sieru topā ieņem klasiskais siers “Latgale”, ražotājs A/S “Latgales piens”. Tauku saturs 40%.
Sastāvdaļās minēts siers Čedars – 32%. Siers viegli smērējas, pēc garšas patīkams, sierīgs. Priecē, ka sastāvā neatrodam mākslīgos aromatizētājus. Sieru varētu uzskatīt par tuvu ideālam, ja ne sastāvā esošās sausās sūkalas un sausais vājpiens.

Pirmo vietu mūsu kausēto sieru topā ieņem kausētais siers “Azaids klasiskais”, ražotājs A/S “Smiltenes piens”. Sastāvs: biezpiens, siers, saldais krējums, piena olbaltumvielas, ūdens,sviests un emulgējošā sāls. Siers patīkams, pēc garšas nedaudz saldens, viegli smērējas. Noturīga garša, patīkama pēcgarša. Šim sieram piešķirta kvalitātes zīme (kvalitatīvs produkts).

Foto: www.fotofabrika.lv

lauvinja lauvinja 18. Oct 2017, 12:43

Kas ir "Zilā karotīte"? ???