Kas tad īsti ir Veģetatīvā distonija

Kas tad īsti ir Veģetatīvā distonija

10. Nov 2020, 17:46 Cielavinna Cielavinna

Nonākot līdz diagnozei Veģetatīvā distonija, es sāku padziļināti meklēt informāciju, lai spētu saprast kas tas par zvēru.

Strādājot kopā ar psihoterapeitu, nonācām līdz tam, ka pirmsākumi VD meklējami jau manā bērnībā un šie notikumi velkas līdzi, jo netika pārstrādāti, izrunāti tad kad tas bija visvairāk vajadzīgs. 

Līdz ar to, ja arī Jūs esat saskāries ar VD tad ir jāsaprot, ka viss aizsākties jau varēja arī bērnībā, notikumi, attiecības ar vienaudžiem, ģimeni , būtībā tas viss ietekmē mūsu emocionālo pusi.

Kas tad īsti ir Veģetatīvā distonija?Veģetatīvā distonija ir saistīta ar funkcionāliem organisma darbības traucējumiem – sindroms, kas ietver dažādas izcelsmes un izpausmes somatisko funkciju traucējumus. Galvas smadzeņu šūnu pārslodze automātiski pāriet uz muguras smadzenēm, bet no turienes pa veģetatīvajiem nerviem uz veģetatīvajiem mezgliem, kas izvietoti gar mugurkaulu. Veģetatīvo mezglu pārmērīga uzbudināšanās var izraisīt to darbības traucējumus. Veģetatīvās distonijas gadījumā tiek izmainīts muskuļu tonuss, un, tā kā veģetatīvā nervu sistēma regulē arī visus iekšējos orgānus, tajā tiek iesaistītas praktiski visas sistēmas un orgāni, neatkarīgi no mūsu gribas. Veģetatīvās distonijas gadījumā traucējumi var rasties vairākās sistēmās un orgānos vienlaicīgi, biežāk tieši sirds un asinsvadu sistēmas darbībā, bet patoloģiskas izmaiņas orgānos parasti netiek konstatētas.

Biežākie simptomi ar ko saskaras, VD laikā:

Biežākie veģetatīvās distonijas simptomi ir galvassāpes, elpas trūkums, muguras sāpes, traucēta kuņģa un urīnpūšļa darbība, slikta dūša, reibonis, sievietēm – menstruālā cikla traucējumi. Fiziskās izjūtas nereti papildina panikas lēkmes – bailes nomirt vai sajukt prātā. Lai arī izjūtas ir ļoti reālas un nepatīkamas, šajā gadījumā simptomus rada nevis fiziska saslimšana, bet nervu sistēmas uzbudinājums. Simptomi var būt visdažādākie un tie var mainīties. Vienu brīdi Jums sāp galva, otrā vēders, piedevām šie simptomi var vilkties nedēļām ilgi.

Es ļoti ceru, ka šo izlasīs kāda māmiņa, kura sāk iet cauri šim visam un viss ir nesaprotams un nezināms. Jebkurā gadijumā tā ir tikai mana pieredze ar Veģetatīvo distoniju.