Kas notiek ar matiem pēc dzemdībām?

Kas notiek ar matiem pēc dzemdībām?

05. Sep 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pexels.com

“Parasti grūtniecības laikā mati kļūst stipri, kupli un veselīgi spīdīgi. To veicina sievišķā hormona- progesterona darbības pieaugums. Sievietes organisms sāk izstrādāt augšanu veicinošus hormonus, lai grūtniecības laikā nodrošinātu pilnvērtīgu bērniņa attīstību. Taču 2-3 mēnešus pēc dzemdībām mati var sākt pastiprināti izkrist, tie kļūst sausi un zaudē spīdumu, jo strauji krītas progesterona līmenis tiek izjaukts vispārējais hormonālais stāvoklis organismā, samazinās augšanas faktori. Īpaši pastiprināti mati izkrīt māmiņām, kuras bērniņu baro ar krūti. Tādējādi no sevis tiek atdots ļoti daudz mikroelementu, olbaltumvielu un citu organismam svarīgu elementu, kas organismā atjaunojas lēnām un to trūkums izpaužas kā matu, nagu, reizēm, zobu bojājums. To var veicināt arī dzelzs, cinka, kalcija, vitamīnu trūkums organismā un stress, iespējamā pēcdzemdību depresija un apkārtējās vides faktori. Jāatzīst, ka parasti gada laikā situācija normalizējas, “stāsta SIA “Veselības centrs 4” filiāles Estētiskā Dermatoloģijas klīnika  dermatologs Linda Kapteine - Veita. 

Ieteikumi

-       Pēc bērniņa piedzimšanas vēlams turpināt lietot speciālos grūtniecēm paredzētos vitamīnus. Tomēr tā kā 21.gadsimta bērni ir alerģiski, barojošām māmiņām dažādus vitamīnus jālieto piesardzīgi. Ja bērnu nebaro ar krūti, var uzsākt 3 mēnešu ilgu matu atveseļošanas kursu, lietojot speciālos matu vitamīnus.

-       Tagad ir pieejamas īpašas lāzerķiveres, kad pielietojot zemas jaudas lāzerterapiju, tiek uzlabota galvas asinsrite, veicinātu šūnu vielmaiņu un reģenerēti audi, līdz ar to uzlabojas matu augšana.

-       Ieteicams matus neapstrādāt ar ķīmiskiem līdzekļiem- nebalināt un arī ne īpaši bieži krāsot. Apmeklējot solāriju vai pirti, vēlams uzlikt cepuri, lai nesausinātu matus.

-       Tā kā slapji mati ir ļoti neaizsargāti, tos uzreiz pēc mazgāšanas nevajadzētu ķemmēt, bet mazliet pažāvēt.

-       Gan pašsajūtas uzlabošanai, gan matu augšanai- asinsrites uzlabošanai noderēs galvas matainās daļas un skausta daļas masāža.

-       Ja mati sāk izkrist pastiprināti, vēlams konsultēties ar matu speciālistu.

! Vienmēr arī jāatceras, ka matu izkrišana var būt ne tikai pašu matu problēma, nereti tā liecina par organisma saslimšanu un ir citas slimības viens no simptomiem. Tieši tādēļ šai problēmai jāpievērš aktīva uzmanība un jāizmeklējas, lai risinātu problēmu pēc būtības.

Būtiski atcerēties, ka ideālu ārstēšanas rezultātu ir iespējams sasniegt tikai kompleksi, risinot problēmu, sākot ar precīzu diagnostiku, adekvātu ārstēšanu un beidzot ar aktīvu pacienta novērošanu ilgtermiņā. 

Matu slimību diagnostikai tiek pielietotas vairākas metodes: 

  • Trihoskopija ir neinvazīva diagnostikas metode, kuras laikā ārsts ar speciālas tehnoloģijas palīdzību apskata matu stiebru visā tās garumā (trihoskops palīdz noteikt mata stiebra iedzimtus un iegūtus defektus), kā arī apseko galvas ādas stāvokli. Trihoskopiju veic pastiprinātas matu izkrišanas vai galvas ādas lobīšanās gadījumā. Šobrīd Veselības centrs 4 filiālē Dermatoloģijas klīnika matu bojājumu novērtēšanai ir pieejama FotoFinder datorizēta matu analīzestehnoloģija. Ar FotoFinder Trichoscale tehnoloģiju iespējams noteikt dažādus matu parametrus -matu skaitu, matu blīvumu, matu biezumu, augošo matu skaitu (anagēnā fāze), kā arī to matu skaitu, kas vairs neaug (telogēnā fāze). Izmeklējumu veic ar FotoFinder Full HD kameru, kas nodrošina augstas izšķirtspējas kvalitatīvus attēlus. Digitālās dokumentēšanas iespējas ļauj sekot līdzi ārstēšanās un atveseļošanās rezultātam, līdz ar to koriģēt terapijas plānu. Pirms izmeklējuma tiek noskūti mati nelielā skalpa rajonā. Pēc trīs dienām noskūto apvidu iekrāso un analizē. Mati, kas šajā laikā pēc noskūšanas ataug vai neataug, kļūst redzami un palīdz ārstam noteikt matu zuduma plašumu. Izmeklējuma metode ir precīza, droša un nesāpīga (mati netiek izrauti), pirms un pēc izmeklējuma drīkst lietot matu kosmētiku.
  • Trihogramma ir matu problēmu diagnostikas papildu izmeklēšanas metode. Tā ļauj noteikt matu saknīšu stāvokli, cik procentuāli matu ir katrā no trim augšanas fāzēm, precizēt vai ir displastiskie un distrofiskie jeb izsīkušie mati, noteikt mata stiebra kvalitāti. Tas ļauj precizēt diagnozi un piemeklēt terapiju. Trihogrammai tiek paņemti (izrauti) 40-50 matiņiPirms trihogrammas veikšanas matus vēlams nemazgāt pāris dienas.
  • Asins analīzes tiek nozīmētas atbilstoši katra pacienta anamnēzes un klīniskās apskates datiem. Ar asins analīžu palīdzību precizē diagnozi, noskaidro iespējamos deficītus, vērtē vispārējo veselības stāvokli un hormonālo stāvokli organismā. Parasti nozīmē pilnu asins analīzi; feritīna un D vitamīna testus; analīzes uz hormoniem, tajā skaitā vairogdziedzera un androgēno hormonu izmeklējumus; aknu proves un iekaisuma rādītājus; kā arī STS proves. Ja nepieciešams, veic papildus testus atkarībā no katra pacienta individuālā veselības stāvokļa un nepieciešamības. Pamatojoties uz analīžu rezultātiem atbilstoši nozīmē piemērotu terapiju, un ja nepieciešams, papildus speciālistu - endokrinologu, ginekologu un citu - konsultācijas.
  • Mikroskopija palīdz noteikt, vai galvas āda ir inficēta ar sēnītēm, ērcītēm, baktērijām. To veic apskatot paraudziņu gaismas mikroskopā natīvā veidā un pēc krāsošanas.
  • ·      Uzsējums tiek veikts sēnītes diagnozes precizēšanai vai arī pēc ārstēšanās kursa, lai konstatētu terapijas rezultātu. Materiāls, ko paņem no galvas ādas tiek sēts barotnē un izturēts termostatā līdz vienam mēnesim. Pēc uzsējuma rezultātiem var spriest ne tikai par to, vai sēnīte ir vai nav, bet arī – kāda konkrēti sēnīte radījusi infekciju.
  • Biopsija no galvas matainās daļas ādas tiek ņemta neskaidras diagnozes gadījumā, gan arī situācijās, kad jāizvērtē slimības aktivitātes pakāpe. Biopsiju izmanto salīdzinoši reti, taču rētainu alopēciju gadījumā tā ir neaizstājama diagnostikas metode.

Kā pareizi kopt matus?

“Faktori, kas ietekmē un veicina matu izkrišanu ir ļoti dažādi - putekļaina vide, gaisa kondicionieri, ultravioletais starojums,tai skaitā arī matu taisnošana un matu mazgāšana ar nekvalitatīvu šampūnu tos var padarīt vājākus un plānākus. Tā kā matu mazgāšanai paredzētais šampūns jāizvēlas atbilstoši matu un galvas ādas tipam, ne vienmēr bez speciālista – ārsta dermatologa vai trihologa palīdzības un ieteikuma izdosies pareizi izvēlēties tieši vēlamo un iedarbīgāko,” norāda SIA “Veselības centrs 4” filiāles 4. Dimensija  dermatologs Sandra Vizule.

Jutīgai sausai ādai nepieciešams maigāks un saudzējošāks šampūns, taukainai ādai jāizvēlas līdzekļus, kas piemēroti biežākai lietošanai un nekairina ādu. Divas reizes mēnesī ieteicams veikt arī ādas attīrīšanas procedūras ar skrubi, kas palīdzēs ādai atbrīvoties no blaugznām, uzlabos tās izskatu un veselību.

Jāatzīst, ka matu kopšanas līdzekļi, kas tiek pārdoti sadzīves preču veikalos, var saturēt vielas, kas pārlieku attīra galvas ādu no dabiskajām taukvielām un tie ne vienmēr spēj nodrošināt galvas ādai normālu pH līmeni. Ārstnieciskie aptiekā iegādātie šampūni un galvas ādas kopšanas līdzekļi palīdzēs atrisināt problēmu. Piemēram, BIODERMA Nodé šampūns ir veidots, balstoties uz nedetergences principu: tā sastāvā nav agresīvu surfaktantu, kuri bojā matu struktūru. Tam ir fizioloģisks pH 5,5, un tas nesatur nātrija lauretsulfātu. Ar Nodé šampūnu mati tiek izmazgāti maigi un saudzīgi, saglabājot un atjaunojot to dabisko apvalku un struktūru. Nodé ir ļoti piemērots lietošanai ikdienā visai ģimenei: gan pieaugušajiem, gan bērniem. Un tas ir neaizstājams palīgs, lai saglabātu efektu, kas panākts, lietojot ārstnieciskos šampūnus. Šampūni un balzāmi, kuru sastāvā ir dažādi dabas vielu ekstrakti, aizsargās galvas ādu no ārējās vides kaitīgās ietekmes un uzlabos mikrocirkulāciju galvas ādā. Spēcīgu blaugznu gadījumā ieteicams pārmaiņus ar ikdienas šampūnu divas reizes nedēļā lietot aptiekā iegādātu šampūnu ar pretsēnīšu iedarbību. BIODERMA Nodé DS+ intensīvas iedarbības šampūnsbioloģiski iedarbojas uz zvīņošanās cēloņiem: ierobežo blaugznas izraisošo rauga sēnīšu vairošanos un palīdz novērst blaugznu atkārtošanos, samazinot tauku pārprodukciju, kas veicina rauga sēnīšu attīstību. Nodé DS+tūlītēji un ilgstoši samazina galvas ādas diskomfortu un niezi. Šampūns palīdz atbrīvot galvas ādu no jau esošajām zvīņām un samazināt zvīņu veidošanos. Vienlaikus pavājinās iekaisuma reakcija un ar to saistītais apsārtums. Ar Nodé DS+ šampūnu mati tiek saudzīgi izmazgāti, un pēc mazgāšanas ir mīksti, viegli ķemmējami un atguvuši veselīgu spīdumu. Arī mikroelementi un vitamīni galvas ādas kopšanas līdzekļu sastāvā palīdzēs padarīt ādu noturīgāku pret ārējās vides iedarbību.

Līdzekļi pret matu izkrišanu satur sabalansētas sastāvdaļas, kas nodrošina vēlamos rezutātus, tos lietojot 1 – 3 mēnešus. Aktīvās vielas visbiežāk ir placentas ekstrakts, kofeīns, kapsicīns, cinks, selēns, keratīns, fitoestragēni, minoksidils. Piemēram, Tricology intensive hair loss šampūns ne tikai  delikāti attīra galvas ādu, bet arī cīnās ar katru no daudziem faktoriem, kas ir atbildīgi par vīriešu un sieviešu androgēno alopēciju, kavējot tās attīstību. Uzlabo asinsriti galvas ādā, tādejādi tiek nodrošināta aktīvāka barības vielu piegāde matam, stimulē matu augšanu un mitrina matus. Tas padara matus ļoti gludus un neizraisa galvas ādas kairinājumu vai niezi. To rekomendē lietot kopā ar mezoterapijas procedūrām un kā uzturošās terapijas līdzekli arī īslaicīgas matu izkrišanas periodos.  

Meklē īpašos piedāvājumus no Veselības centrs 4 matu veselībai šeit->>