Kas Lieldienu galdā? Otrā recepte

Kas Lieldienu galdā? Otrā recepte

10. Apr 2017, 13:25 Iveta - tereeze Iveta - tereeze

Arī Lieldienās, visām atrakcijām un tradīcijām pa vidu, neatņemama sastāvdaļa ir ēšana. Ko tad īsti likt galdā? Izrādās  – svētku mielasts neaprobežojas tikai ar olu ēšanu. Šoreiz ieteikšu pamatēdiena recepti, ko pašpikot svētku svinētājiem.

Lai arī pēc latviešu tradīcijām Lieldienās galds nav tik bagātīgi klāts kā Ziemassvētkos, šis tas interesants atrodams tomēr ir. Latviešu folkloras krātuvēs var atrast informāciju par to, ka mūsu senči šajos svētkos ēda visu, kas apaļš – olas, zirņus, plāceņus, raušus…, jo tie simbolizēja sauli. Turklāt, ēdot zirņus, uzskatīja, ka tā var iegūt vēl nebijušu bagātību.

Par cik mazie ķipari ir lieli un viņi ēd ar acīm, tad šoreiz ēdienkarte vairāk bērnu acīm un, protams, vēderiem.

‘’Lieldienu zaķēns’’

Sastāvdaļas:

Ausīm hotdoga maizīte, galvai apaļā maizīte un ķermenim apaļā baltmaize. Varam mazīti cept paši. Recepti var atrast šeit: http://www.delfi.lv/receptes/vienkarsa-majas-baltmaize.d?id=45516510

Pagatavošana:

Pagatavošana kā attēlā, viss ļoti vienkārši. Zaķim puncītī var liet krēmzupiņu, vai likt salātiņus. Kas pašam tīk.

20170410132006-13462.jpg

Mana krēmzupiņas recepte ir pavisam vienkārša, bet ļoti garda.

Sastāvdaļas:

  1. Puķkāpostiņš
  2. Burkāniņš
  3. Kartupelīši
  4. Kūpināts lasītis
  5. Krēmsiers un garšvielas pēc izvēles

Pagatvošana:

Dārzeņus nomizo un sagriež mazākos gabaliņos. Liek katlā, pievieno ūdeni, lauru lapu, smaržīgos piparus, un vāra, kamēr dārzeņi ļoti mīksti. Kad dārzeņi mīksti, nokās daļu no buljona un paglabā vēlakam. Ja vajadzēs, ar to varēs zupu pašķidrināt. Ja nē, sasaldē un izmanto citā ēdienā. Tātad, pie dārzeņiem (ar nedaudz buljonu) liek klāt krēmsieru un visu labi sablenderē. Ja ir par biezu, pievieno buljonu un atkal sakul.  Pievieno sāli un garšvielas. Pasniedz ar kūpinātu lasi un zaļumiem.

Pozitīvām emocijām bagātas un skaistas Lieldienas!

20170410132446-95227.jpg