Kas jāņem vērā, iegādājoties uztura bagātinātājus tuviniekiem? Skaidro farmaceite

Kas jāņem vērā, iegādājoties uztura bagātinātājus tuviniekiem? Skaidro farmaceite

22. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd, kad sabiedrībā tiek pievērsta īpaša uzmanība veselības stiprināšanai, iedzīvotāji bieži vien vēršas aptiekā, lai iegādātos nepieciešamo ne tikai sev, bet arī tuviniekiem – gan ikdienas vajadzībām, gan dāvanai svētkos. Kā izvēlēties piemērotākos un veselības stāvoklim atbilstošākos uztura bagātinātājus tuviniekiem, skaidro Apotheka sertificētā farmaceite, “Gada farmaceite 2020” Mārīte Šukele.

Vitamīni var mijiedarboties ar medikamentiem

Pirmkārt, lai iegādātos kādam citam uztura bagātinātājus vai vitamīnus, jāzina, vai cilvēks šobrīd jau lieto konkrētus medikamentus un vitamīnus, jo tie savā starpā var mijiedarboties – pasliktināt vai tieši pretēji, pastiprināt viens otra iedarbību. Tieši šis ir galvenais iemesls, kādēļ ikvienam pirms uztura bagātinātāju lietošanas tik svarīgi konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Tāpat jāzina arī par cilvēka pamatsaslimšanām, piemēram, cukura diabētu, paaugstinātu vai pazeminātu asinsspiedienu.

Būtiski arī zināt par alerģijām un cilvēka ēšanas paradumiem. Pirms izvēlēties uztura bagātinātājus kopā ar farmaceitu jāiepazīstas ar to sastāvu, lai pārliecinātos, ka uztura bagātinātāju sastāvā nav vielas, kas varētu izraisīt alerģiju. Tāpat  jāņem vērā, ka ne visi vitamīni un uztura bagātinātāji būs piemēroti vegāniem un veģetāriešiem, jo bieži vien tajos tiek izmantoti dzīvnieku valsts produkti. Kad jau zināmas šīs pamatlietas, farmaceits, ņemot vērā cilvēka dzimumu un vecumu, varēs ieteikt piemērotākos produktus.

Vitamīnu kompleksi dažādām vajadzībām

Ja uztura bagātinātājs paredzēts kā dāvana, universālākie ir dažādi vitamīnu kompleksi. Dāmas visbiežāk interesē vitamīnu kompleksi skaistumam – ādai, matiem, nagiem. Sportistiem piemērots būs vitamīnu un minerālvielu komplekss aktīviem cilvēkiem, savukārt cilvēkiem ar lielu psihoemocionālo slodzi ikdienā ieteicami vitamīni garīgā līdzsvara un atmiņas veicināšanai. Senioriem noderēs ne tikai multivitamīnu komplekss, bet arī vitamīni acu vai sirds veselībai.

“Aptiekās pieejams arī ļoti plašs ārstniecisko tēju klāsts, kas palīdz ne tikai sasildīties drēgnajos vakaros, bet var uzlabot arī pašsajūtu. Piemēram, baldriāna tēja var mazināt nemieru un satraukumu, bet ugunspuķes tēja palīdz zarnu traktam,” stāsta farmaceite Mārīte Šukele.

D vitamīns un Omega-3 noderēs ikvienam

Viens no pieprasītākajiem produktiem ir D vitamīns, jo tas nepieciešams teju katram Latvijas iedzīvotājam,  īpaši ziemā. Tam ir svarīga loma dažādu organisma funkciju nodrošināšanai – stipriem kauliem, spēcīgai imunitātei, enerģijai, taču ar uzturu to pietiekamā daudzumā uzņemt ir sarežģīti. Arī zivju eļļa noderēs ikvienam, jo tajā esošās Omega-3 nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē ādas, matu, sirds un asinsvadu veselību, kā arī palīdz uzturēt možu prātu.

Tikai reģistrētus uztura bagātinātājus!

“Šobrīd, kad vairāk iepērkamies internetā, jābūt īpaši vērīgiem, lai nenopirktu nereģistrētus uztura bagātinātājus, kuru kvalitāte un drošums Latvijā nav pārbaudīti. Lai arī nereģistrētus uztura bagātinātājus Latvijā pārdot ir aizliegts, ikdienā mēdzam saskarties ar situācijām, kad cilvēki ārpus aptiekām ir tādus iegādājušies. Lai no šādām situācijām izvairītos, jāpārliecinās, ka apmeklētā interneta vietne drīkst pārdot  uztura bagātinātājus un tie ir reģistrēti Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Uztura bagātinātāju reģistrā, kas ir publiski pieejams ikvienam iedzīvotājam,” brīdina farmaceite Mārīte Šukele.