Sastāvdaļas:
250g svaigs ķirbis vai 220g ķirbja biezenis
2 slīpētas tēj.k sausais raugs
70g farīna cukurs
30g sviests
125ml piens
šķipsniņa sāls
1/2 tej.k kurkuma
1/4 tēj.k kardamons
1/4 tēj,k muskatrieksts
milti,mcot manīs
Pildījums:
50g sviests
100g halva
2 ēd.k kakao
farīna cukurs uz aci ap 2-3 ēd.k
30g sviests formas iesmērēšanai
Glazūrai:
1 ēd.k krēmsiers vai Kāruma kulinārijas biezpiens,kam ir tik pat laba garša un konsistence,bet daudz mazāk tauku
pūdercukurs tik,lai glazūra būtu bieza,smērējama
ja vēlas vaniļas cukurs vai kanēlis
Pagatavošana:
Svaigu ķirbi sagriežam,izvāram ar 1 ēd.k ūdens.Sablenderējam,iemaisam sviestu līdz izkūst.Beram klāt garšvielas,sāli,cukuru,raugu,pielejam pienu.Beram klāt miltus un mīcam mīklu līdz tā ir maiga,ellastīga,bet nelīp pie rokām.
Mīklu liekam ieeļotā bļodā,liekam maisiņā,kam sasienam galu.Lai mīkla ātrāk uzrūgst neatkarīgi no istabas tempertūras,katliņā uzvāram ūdeni,noņemam no uguns,uzliekam pāri mīklas bļodu un raudzējam stundu.
Gatavo mīklu izmīcam,izrullējam taisnstūrī.
Apsmērējam ar izkausētu sviestu,uzberam cukuru,uzdrupinam halvu un vēl kakao.
Sagriežam mazos gabaliņos,tiem nav jābūt vienādiem.
Formu,vislabāk der klasiska keksa, taisnstūra forma,iesmērējam ar sviestu.
Sagrieztos mīklas gabaliņus liekam vienu uz otra kā piramīdu un tad visu guļus ieliekam formā,piekārtojam un aplejam ar atlikušo izkausēto sviestu,pārberam ar drupačām no pildījuma,kas palika uz galda.Formu liekam maisiņā un raudzējam vēl 40 minūtes.
Cepam iepriekšš uzsildītā cepeškrāsnī ap 200g ap 25 minūtēm.
Gatavu atdzesējam un izņemam no formas.
Glazūra:
Krēmsieram,manā gadījumā kulinārijas biezpiens,iemaisam vaniļas cukuru un pa karotītei pūdercukuru.Pūdercukuru liekam tik,līdz glazūra kļūst bieza,ka netecēs prom no maizes.
Uz atdzisušas maizes klājam glazūru.
Pasniedzam maizi šķīvītī ar dakšiņu.Ja nebiedē nosmērēt rokas,tad laužam un ēdam tā pat.
Maize ir loti mīksta, salda, mitra. Lieliski garšo pildījums- kakao un halva. Burvīgo garšas buķeti papldina maiga, krēmīga glazūra, kas nu dien nevar būt par daudz.
Maize,kas pārspēj jebkuru kliņģeri.