Kādu ļaunumu mūsu organismam nodara diētas?

Kādu ļaunumu mūsu organismam nodara diētas?

27. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diētas ir tik daudz un dažādas. Tomēr tām visām ir kas kopīgs – tās mūsu organismā rada trauksmi un var atstāt nevēlamu ietekmi uz mūsu veselību. 

 Vairāk par to, ko organismam nodara diētas,  atklāj uztura speciāliste Inese Siksna.

Ievērojot diētas, mēs iedzīvojamies kādu uzturvielu deficītā, un līdz ar to mūsu organisms nespēj pilnvērtīgi funkcionēt.

Arī tad, ja diēta ir īslaicīga - trīs, četras dienas - organisms šai situācijai pielāgojas, un pārtiek no savām rezervēm.

"Tā rezultātā tiek panākts tas, ka organisms atrodas stresā un darbojas saudzējošā režīmā, izmantojot uzkrājumus, jo tam kaut kā trūkst, lai varētu funkcionēt pilnvērtīgi. 

Šīs rezerves pietiek neilgam laikam, bet konkrētajā brīdī ar tām ir iespējams nodrošināt nepieciešamo. 

Savukārt pēc tam, kad pēc diētas ievērošanas savā ikdienā atkal ieviešam ierasto ēdienkarti, saprotot, ka tikko bijis jāizmanto rezerves, organisms tās atgūst ātri un dubultā, tā teikt gadījumam, ja tās atkal būs nepieciešamas!

Tieši tādēļ, ievērojot ļoti stingri ierobežojošas diētas, visbiežāk iedarbojas „ jo-jo” jeb „bumeranga” efekts un svars atgriežas ar uzviju," skaidro Inese Siksna. 

Uztura speciāliste atklāj, ka arī tad, ja diēta tiek ievērota ilgāku laiku – divas, trīs nedēļas vai mēnesi - mēs parasti iedzīvojamies kādā uzturvielu deficītā – vai nu vitamīnu vai minerālvielu trūkumā.

Tā rezultātā var parādīties dažādas veselības problēmas, tai skaitā strauji pasliktināties kaulu un zobu veselība, arī ādas stāvoklis.

"Lai arī bieži vien cilvēki uzskata, ka pumpas uz sejas parādās tādēļ, ka organisms tiek attīrīts, patiesībā tās var liecināt arī par to, ka organismam trūkst vitamīnu un minerālvielu, kas tam palīdz sevi uzturēt normālā formā!

Šādi ādas iekaisumi norāda uz to, ka mūsu organismam trūkst aizsargspējas un mazākās infekcijas tajā rada iekaisumu," stāsta Inese Siksna. 

Tas ir nepatīkami, jo, lai organisms atsāktu normāli funkcionēt, tas prasa samērā ilgu laiku.  

Ar atslodzes dienām savukārt ir nedaudz citādi kā ar diētām.

"Tad, ja ikdienā tiek ēsts pilnvērtīgs, veselīgs uzturs, tad atslodzes dienai īpašas nepieciešamības nav, un efekta var nebūt nemaz vai arī tas var būt minimāls. 

Turpretī, ja ikdienā veselīgas ēšanas paradumiem ļoti cītīgi nesekojam līdzi, atslodzes diena organismam var būt kā neliela atpūta, kad tam nav jāgremo stipri daudz baltmaizes un taukvielu. Šajā gadījumā neilga atslodze pašsajūtu var uzlabot," tā uztura speciāliste. 

Kāda ir tava pieredze ar diētām? Kādas sekas izjuti, ievērojot kādu no tām? 

Eksperts