Kāds atbalsts ir nepieciešams jaunajām māmiņām pēc bērna piedzimšanas un kur to meklēt?

Kāds atbalsts ir nepieciešams jaunajām māmiņām pēc bērna piedzimšanas un kur to meklēt?

12. Mar 2018, 15:50 Evija_Riduze_Skujina Evija_Riduze_Skujina

Kļūšana par mammu un jaunā ikdiena, pienākumi, negulētās naktis, rūpes par bērniņu un vēl kaudze lietu, kas ietver mammas lomu, var radīt sievietēm bažas, neskaidrus jautājumus, prieku un apjukumu. Lai spētu vieglāk pielāgoties un aprast pie jaunās dzīves un ikdienas, sievietēm ir ļoti svarīgs apkārtējo atbalsts, jo mammas loma paver pavisam citu un pirms tam nezināmu pasauli. Atbalstam, gan morālam, gan fiziskam ir liela saistība ar cilvēka pašapziņu un labsajūtu, it īpaši pārejas posmos, t.i. situācijās kad mainās loma- šajā gadījumā pārejas posms ir dzemdības, bērna nākšana pasaulē un kļūšana par mammu.  Laižot pasaulē bērniņu, ir svarīgi, ka ne tikai pati sieviete apzinās savu jauno lomu, bet, ka arī apkārtējie cilvēki šo pāreju uz mammas lomu redz, apstiprina un palīdz tai pielāgoties. Tas, kāda veida atbalstu sniedz apkartējie cilvēki, var būt ļoti dažādi, un jaunās māmiņas to augsti novērtē, jo šajā pārejas posmā un kļūšanā par mammu ir ļoti nepieciešams gan emocionāls, informējošs, apstiprinošs, materiāls, gan fizisks atbalsts. Šis raksts ir balstīts uz veiktu pētījumu par attiecībām un atbalsta veidiem pēc bērna nākšanas pasaulē, kura laikā tika veiktas četras pusotru stundu garas intervijas ar jaunajām māmiņām, kā arī tika pavadītas kopumā divpadsmit stundas māmiņu iknedēļas tikšanās reģionālajā māmiņu klubā.

Atbalsts no vīra

Lai arī kā gribētos ikdienas rūpes par bērniņu dalīt ar vīru uz pusēm un piedzīvot šo skaisto laiku diendienā visiem kopā, visbiežāk vīriem nav tādas iespējas pavadīt ikdienu mājās un vislielākās rūpes paliek uz māmiņas pleciem. Taču tās reizes, kad vīrs ir pārnācis mājās no darba vai ir brīvdienas, un viņš var iesaistīties bērniņa aprūpē, māmiņas vērtē ļoti augstu. Laiks, kad vīrs uzņemas rūpes par bērniņu, ir svarīgs jaunajai māmiņai, jo tajā laikā viņa var kaut uz mirkli atkāpties no mammas lomas un izdarīt iekrājušās lietas vai vienkārši atvilkt elpu.

Viņš arī daudz ar Gerdu divatā, kad, piemēram, es studēju, sākumā gribās, zini kā izgulēties. Viņš ļoti daudz ar Gerdu divatā gāja staigāties ārā un atļāva man izgulēties un mācīties un tā. Antra (vārds mainīts)

Vīra iesaiste un atbalsts bērna aprūpē ir ārkārtīgi svarīgs māmiņas labsajūtai un tas atvieglo gan māmiņas ikdienu, gan dod iespēju uz mirkli atpūsties.

Atbalsts no ģimenes

Jaunās māmiņas intervijās atklāja, ka no ģimenes/ saviem vecākiem saņem divu veidu atbalstu, kā primārais un ļoti augstu vērtētais, ir ģimenes atbalsts un iesaiste bērna pieskatīšanā. Šis atbalsta veids tiek skatīts kā privilēģija un būtisks palīdzības veids ikdienas dzīvē.

Sākumā es gāju uz masāžām un vingrošanām, un tad mēs ar vīru arī dejojam, mums ir divreiz nedēļā mēģinājumi, tas arī, tad ir tā reize, kad man mamma vai māsa pieskata. To mēs noteikti nevarētu atļauties, ja nebūtu, ja viņi nepiekristu. Alīna (vārds mainīts)

Kamēr ģimene/ radinieki pieskata bērniņu, sievietes var pavadīt laiku divatā ar vīru, vai arī izdarīt kādas lietas sev, piemēram, aiziet uz dejošanu vai aizbraukt satikt draugus. Ģimene ir tā, kurai sievetes atzīst - nav kauns palūgt pieskatīt bērnu, kā tas varbūt ir gadījumos ar draugiem. Ģimenes saites paliek aizvien stiprākas pēc bērna piedzimšanas un apkārtējie labprāt iesaistās bērna pieskatīšānā.


Kā otrs atbalsta veids intervijās parādījās materiālais,piemēram, ģimene pērk drēbītes, pamperus vai audzē laukos dārzeņus mazajam, bet visbiežāk šis materiālais atbalsts nav iepriekš lūgts, bet tas ir ģimenes veids, kā izrādīt rūpes par jaundzimušo un atbalstīt jaunos vecākus.


Runājot par emocionālo atbalstu un padomu saņemšanu no ģimenes puses, jaunās māmiņas atzina, ka ģimene nav tā, no kā viņas vēlas saņemt padomus,jo audzināšanas metodes ir krasi mainījušās.

Citreiz viņi arī dala padomus bez lūgumiem un citreiz tas tā kā liekas, nu, ne visai pozitīvi, jo uzskati ir savādāki un tev mēģina uzspiest veco metodi un tad paliek mazliet tā neomulīgi, jo pirms 30 gadiem tomēr bija mazliet savādāk bērna audzināšana. Kad tu pasaki, ka mazliet mainījies, viņi apvainojas. Gabriela ( vārds mainīts)

Ģimenes padomi bērna audzināšanā bieži tiek vērtēti negatīvi un jaunās māmiņas cenšas nostādīt sevi tādā lomā, ka viņas pašas zina labāk, kas ir vajadzīgs bērniņam, neņemot vērā ģimenes padomus, ja tie nesakrīt ar viņu uzskatiem par bērna audzināšanu.


Atbalsts no draugiem

No draugiem jaunās māmiņas labprāt saņem padomus un informāciju par bērnu audzināšanu, ja šiem draugiem arī ir bērni. Tie draugi, kam ir bērni, tiek izmantots kā viens no uzticamajiem informācijas resursiem, kas ļauj pielāgoties jaunajai mātes lomai un ikdienai. Divās sarunās māmiņas uzsvēra, cik tas ir pozitīvi, ja draugiem bērni dzimst vienā laikā un apkārt ir mammas līdzīgā dzīves posmā, kam var paprasīt padomu, piemēram, saistībā ar bērniņa attīstību, audzināšanu.

Piemēram, mums ļoti smagi nāca ārā tie pirmie zobi, veselu nedēļu nebija gulēts, visu laiku raudulīgs un pats paliec bez nerviem un tad bija draudzenes un viņu ieteikumi, kas ko lieto pret zobiem, izmēģināju, šis tas palīdzēja vairāk, cits mazāk, bet jā. Protams, tas ir viennozīmīgi labi, ka ir ar ko apmainīties pieredzē. Gerda(vārds mainīts)

Savukārt ar draugiem, kam nav bērnu, visās intervijās sievietes atzina, ka ar viņiem izvairās runāt par bērniem, lai viņus neapgrūtinātu, vai arī tāpēc, ka viņiem nav tādas pieredzes un zināšanu.

Man nav jēga pastāstīt cilvēkam, kam nav bērna, jo viņam nav tā pieredze, viņš nevarēs pateikt, varēs pateikt tikai kaut ko, ko ir dzirdējis. Bet man vienmēr ir bijis svarīga kaut kāda pieredzes izglītība, nu nē, bet pieredzes nodošana, nevis tikai teorija Olga(vārds mainīts)

Pēc visām sarunām var spriest, ka ir ārkārtīgi svarīgi, ka blakus ir draugi/ paziņas, kam arī ir bērni, jo jaunajai māmiņai viss apkārt ir jauns un rodas daudz jautājumu saistībā ar bērniņu un ja ir blakus kāds uzticams cilvēks/ draugs līdzīgā dzīves posmā, tad viņi var būt lielisks atbalsta punkts un informācijas sniedzējs šajā posmā. Ja apkārt ir tikai draugi bez bērniem, tad jaunā māmiņa var sākt justies nošķirta, nesaprasta un apjukusi, jo viņai nav kam pajautāt sev aktuālos jautājumus par bērniņu, tāpēc bieži jaunās māmiņas meklē jaunus kontaktus, pazīšanās ar citām mammām, kas var sniegt šo informatīvo atbalstu, kas ir nepieciešams pēc bērniņa piedzimšanas.


Atbalts no jauniem kontaktiem/ citām māmiņām

Sievietes pēc bērna nākšanas pasaulē bieži veido jaunas attiecības ar citām mammām un šis attiecību tīkls tiek paplašināts caur dažādām māmiņu grupām. Šo grupu mērķis ir atvieglot adaptāciju jaunajai mātes lomai no izglītošanās un pieredzes apmaiņas. Šīs grupas saved kopā cilvēkus, kas šajā brīdī saskaras ar līdzīgu ikdienas ritmu, līdzīgām problēmām un vērtībām, tādā veidā sniedzot viens otram atbalstu un sapratni esošajā situācijā. Kā viens no šādu māmiņu grupu formātiem ir māmiņu iknedēļas/ ikmēneša tikšanās, kuru laikā viņas aprunā dažādus jautājumus savā starpā, kā arī ļauj saviem mazuļiem savā starpā iepazīties. Mammas, kas piedalījās šī raksta tapšanā arī apmeklēja māmiņu klubu un to definēja kā informācijas ieguves avotu, platformu, kur adresēt māmiņu specifiskus jautājumus, ko, piemēram, nevarētu uzdot visiem draugiem. Jaunajām māmiņām ir kopīgas intereses, kopīgas aktualitātes, par kurām viņām ir iespēja runāt māmiņu klubā un izrunāšana nomāc nedrošību.

Tāda vide, kur es nevaru neuztraukties un es varu runāt par visām mammu tēmām. Es varu nejusties neērti, bet nu es tā nejūtos arī citur, bet nu vienkārši tur tās visas mammu tēmu devu var izrunāt un ar citiem draugiem var runāt par citām globālām vietām. Elga(vārds mainīts)

Šajās tikšanās reizēs jaunās māmiņas apmainās pieredzēs, kas ne vienmēr atrisina problēmas, bet tas savā veidā atbalsta māmiņu, jo viņām ir sajūta, ka tās nav vienas, jo arī citas māmiņas ir saskārušās ar līdzīgu problēmu, vai vismaz var to iedomāties, jo atrodas tādā pašā dzīves posmā.


Tajās reizēs, kad arī es piedalījos māmiņu iknedēļas tikšanās reizēs, mammas apsprieda, piemēram, zobu tēmu - cik daudz nākuši, cik grūti, kā paātrināt to iznākšanu. Kā arī grupas dalībnieces dalījās arī ar tīri informatīvu pieredzi, piemēram, kur pērk mazulim drēbes, pamperus vai kādu specifisku bērnu ēdienu. Novēroju, ka grupā aktīvi notiek apmaiņa arī ar grāmatām par bērniem vai arī notiek citu lietu aizdošana, piemēram, auto krēsliņa vai slinga. Šie māmiņu klubi veido tādu kā komūnu, interešu grupu, kur savā starpā var dalīties gan ar informāciju, gan emocionālu atbalstu, gan pat lietām.


Kopumā ir redzams, cik dažāds atbalsts ir nepieciešams jaunajai māmiņai un ir labi, ka apkārti ir cilvēki, kas to var sniegt. Primāri svarīgs ir vīrs, kas ir blakus, atbalsta, piedalās bērna audzināšanā, uzņemās rūpes, tādā veidā atvieglojot jaunās māmiņas ikdienu. Tāpat arī ļoti svarīga ir ģimenes iesaiste bērna pieskatīšanā, kas ļauj jaunajiem vecākiem neaizmirst par savām vajadzībām un vēlmēm un mazliet atpūsties no vecāku lomas. Un bez kā nevar iztikt ir emocionāls un informatīvs atbalsts, ko var sniegt tuvi draugi, kam arī ir bērni un kas izprot jaunās māmiņas sajūtas, kā arī ļoti svarīgi ir meklēt šo informatīvo atbalstu kontaktā ar citām jaunajām māmiņām, apmeklējot dažādus kursus, pasākumus domātus māmiņām. Bez atbalsta ir ļoti grūti un ir svarīgi saprast, ka dalīšanās savā pieredzē ar citiem palīdz. Ir jāuzklausa citu pieredze, jālūdz un jāmeklē atbalsts un padomi šajā jaunajā dzīves posmā, jo tas tikai un vienīgi palīdzēs izbaudīt laiku, kas tiek pavadīts bērniņa audzināšanā, nomierinās satraukumu un palīdzēs vieglāk adaptēties jaunajai mātes lomai.