Kādēļ tik ļoti gribas saldumus? Atbild uztura speciāliste

Kādēļ tik ļoti gribas saldumus? Atbild uztura speciāliste

19. May 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko nepieciešams lietot uzturā, lai būtu mazāka vēlme pēc saldumiem un našķiem - biezpiena sieriņiem, cepumiem, šokolādēm un kūciņām? Jautājam  uztura speciālistei Inesei Siksnai.

Vispirms ir jāizvērtē esošā ēdienkarte. Visticamāk, ka tā nenodrošina pietiekamu enerģijas daudzumu. Un minētie našķi ir tie, kas viegli un ātri dod nepieciešamo glikozes daudzumu, kas nepieciešama galvenokārt smadzeņu darbībai. Tāpēc būtu rūpīgi jāseko līdzi vai ēdienreizes ir regulāras - tātad vismaz 4-5 dienā ( tas ir skaitot arī uzkodu reizes), un vai tās nodrošina organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Var mēģināt ievērot uztura piramīdas principu par sabalansētību. (Skat.attēlu) 

Kad organisms būs pieradis, ka tiek nodrošināts ar visu nepieciešamo, tam vairs nebūs tik nepārvaramas vēlmes pēc našķiem un saldumiem.

Vēl šādus našķus var aizvietot ar augļiem, jo arī tajos ir diezgan daudz cukura, bet "labuma" no tiem ir vairāk, tāpēc, ka tajos ir arī vitamīni. Šeit varētu izmantot arī žāvētos augļus un dažāda veida sukādes, kas gan arī ir diezgan saldas un varētu kāri pēc saldumiem apmierināt. Ja nav problēmas ar lieko svaru, kā arī bērniem tie noteikti būs labāki našķi, kā iepriekš minētie biezpiena sieriņi un cepumi, kuros vitamīnu un minerālvielu būs daudz mazāk, kā augļos.  

Protams, kā vienmēr ir arī iespēja lietot kādus preparātus un šajā gadījumā tie būtu hromu saturošie preparāti. Hroms palīdz regulēt cukura līmeni. Bet.. vienmēr jāatceras - neviens preparāts nav brīnumlīdzeklis!! Ja nemainīsit savu ēdienkarti un dzīvesveidu, tad rezultātu diemžēl nebūs. Vispirms tiešām ieteiktu pamēģināt šos saldumus aizstāt ar augļiem un kārtīgi sakārtot ēdienkarti, lai pārliecinātos, ka organismam tiek nodrošināts viss nepieciešamais, un tikai tad domāt tālākos risinājumus.

Inese Siksna

Ko tu dari, lai mazinātu kāri pēc saldumiem?

Eksperts