Kādas sekas var radīt hronisks stress?

05. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Stress. To piesaucam bieži, taču – kas gan īstenībā slēpjas aiz šī vārda un vai stress vienmēr ir tikai slikts? To vaicājām neroloģei Sandrai Vestermanei.

Stress ir dabiska fizioloģiska reakcija, kas palīdz mums izdzīvot un pielāgoties dažādām situācijām. Kā skaidro neiroloģe S. Vestermane, stresa pazīmes var būt dažādas – emocionalitāte, kas var izpausties kā aizkaitināmība, uzbudinājums, dusmas, dusmu lēkmes, uzmanības koncentrēšanās traucējumi darbā vai mācības. Stress ir reakcija uz stresoru, kas var būt dažādi, un, lai labāk iepazītu sevi un savas emocijas, ir vērtīgi regulāri apmeklēt psihologu vai psihoterapeitu.

Stress nav tikai pieaugušo problēma, ar to saskaras arī bērni. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai šīs problēmas risināšanā iesaistītos arī vecāki. “Svarīgi, lai paši vecāki būtu mierīgi, tad viņi spēs arī pārējo situāciju atrisināt,” skaidro neiroloģe. Bērnam stresa reakcijas nāk no ikdienas vides – skolas, bērnudārza –, un vecākiem ir ļoti svarīgi uz šo situāciju reaģēt adekvāti, lai pieaugušie paši būtu maksimāli līdzsvaroti.

Kā norāda neiroloģe S. Vestermane, var gadīties situācijas, kad stresa ārstēšanai nepieciešama medikamentu palīdzība, piemēram, hrnonisku miega traucējumu gadījumā, taču šādus medikamentus drīkst lietot tikai ārstu uzraudzībā.

Ir svarīgi regulēt savas emocijas, tās atpazīt, pazīt citu emocijas un vajadzības.

Hroniska stresa rezultātā var izpausties dažādas hroniskas saslimšanas:

  • sirds slimības;
  • stabili paaugstināts asinsspiediens;
  • sāpju sindromi – hroniski saspringumi, galvassāpes;
  • miega traucējumi;
  • imūnsistēmas traucējumi.

Kā izvēlēties preparātu stresa mazināšanai?

“Bērnu un pieaugušo pretstresa preparāti ir atšķirīgi, tāpēc jāpievērš uzmanība to sastāvam,” teic farmaceite, Grindex jauno produktu izstrādes vadītāja Anete Eliņa. Viņa norāda, ka būtu vēlams, lai bez augu ekstraktiem preparātam būtu pievienots arī magnijs un B6 vitamīni, kas veicina spriedzes samazināšanos, kas bērniem var veidoties skolā un, diemžēl, arī lietojot viedierīces. Būtiski, lai preparāts nesaturētu spirtu un cukuru, un tam būtu laba garša.

Izvēloties preparātu stresa mazināšanai, ir svarīgi ņemt vērā, kurā diennakts daļā stress tiek izdzīvots – ja ar stresu saskaras dienas laikā, ir nepieciešamas preparāts, kas nomierina, neradot miegainību vai nomāktību. Savukārt gadījumos, kad ir stresa izrausīti miega traucējumi, vajadzīgs preparāts, kas nodrošina veselīgu iemigšanu.