Kā saprast, kurš dzeramais ūdens ir kvalitatīvs?

Kā saprast, kurš dzeramais ūdens ir kvalitatīvs?

17. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Liela daļa cilvēku zina, kāda eļļa ir vislabākā viņa automašīnai vai kāds benzīns jāpilda. Un liela daļa cilvēku var pateikt, kādi pārtikas produkti priekš viņiem ir vislabākie un, kas ir neveselīgs. Tomēr, dzerot ūdeni, mēs nepievēršam pārāk daudz uzmanības tā fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām, kaut arī vidēji 60% cilvēka ķermeņa sastāv no ūdens, kas ir nepieciešams ķīmiskām reakcijām šūnās un dažādu organismam nepieciešamu vielu veidošanai.

Speciālisti atzīst, ka daudziem cilvēkiem trūkst prasmju veikalā izvēlēties pareizu dzeramo ūdeni. Bet, nerūpējoties par dzeramā ūdens kvalitāti mājās, mēs bieži vien kaitējam sev. Daži pat nezina, kāds ir no krāna tekošā ūdens sastāvs.

„Centralizēti piegādātu vai paša akas ūdens kvalitāti nevaram izvēlaties. Savukārt fasēta minerālūdens izvēle ir patiešām liela - katrai gaumei, vajadzībām un vēlmēm. Skaistākās etiķetes vai ērtākās pudeles meklēšana nav pareizais kritērijs ūdens izvēlei,” stāsta ūdens izpētes profesionālis Valds Šimčiks. Centralizēti piegādātā ūdens kvalitāti nodrošina hidroģeologi, ūdens piegādātāji (paškontrole) un ārējā kontrole – Nacionālais pārtikas un veterinārais dienests. Kvalitatīva ūdens apgāde tiek nodrošināta līdz nokļūšanai mājā. Par iekšējiem mājas, ūdens ieguves, tīkliem rūpes jāuzņemas mājas īpašniekiem.

Rezultātā, rūpējoties par ūdens kvalitāti dzīvokļos, to īpašnieki bieži uzstāda filtrus, lai gan nepārbauda sava ūdens kvalitāti un sastāvu. „Ir jāsaprot, ka ūdens filtri savā ziņā ir kā zāles. Ja ir kāda slimība, zāles var palīdzēt, bet, ja slimības nav  – pat vislabākās zāles var tikai kaitēt,” saka V. Šimčiks.

Pēc viņa teiktā, visaugstākā kvalitāte ir dabīgajam minerālūdenim. „Tas nozīmē, ka šim ūdenim ir stabils sastāvs, tas ir no viena avota, un pakļauts tikai tādai apstrādei, kas nemaina ūdens galveno sastāvdaļu fizisko un ķīmisko sastāvu, kas piešķir tam raksturīgās īpašības. Ja uz etiķetes ir norādīts, ka tas ir mineralizēts, galda, dzeramais, avota u. tml. ūdens, tas nozīmē, ka uz to attiecas mazāk stingras kvalitātes prasības,” skaidro V. Šimčiks.

Savukārt dabisko minerālūdeni ūdens garšas eksperti (ūdens someljē) klasificē pēc vairākiem kritērijiem, no kuriem galvenie ir: mineralizācija, cietība, tīrība (vai piesārņojums), skābju un sārmu indekss.

Par ļoti svarīgu tiek uzskatīta dzeramā ūdens tīrības kategorija, ko raksturo ūdenī esošais nitrātu un nitrītu saturs. Nitrāti un nitrīti – toksiski savienojumi, ar kuriem piesārņotam ūdenim nav īpašas garšas, smaržas vai krāsas. Tos nevar likvidēt ar vārīšanu vai sadzīves ūdens filtriem. Augstāks nitrātu un nitrītu līmenis ir īpaši bīstams grūtniecēm un zīdaiņiem līdz sešu mēnešu vecumam, jo viņu organismā trūkst fermenta, kas noārda nitrātus un attīstās methemoglobinēmija („zilā zīdaiņa” sindroms).

Jo mazāk nitrītu (NO ⁻ ₂) un nitrātu (NO ⁻ ₃) jonu, jo tīrāks ir ūdens. Nitrātu un nitrītu saturs litrā augstākās tīrības kategorijas ūdens nedrīkst pārsniegt 1 mg / l. Viens no zināmākajiem dabiskajiem minerālūdeņiem Lietuvā ir „Akvilė”, tas tiek filtrēts caur pazemes iežu un smilšu slāņiem Dzūkijas Nacionālajā parkā. Unikālās izcelsmes dēļ „Akvilė” ir viens no retajiem ūdeņiem pasaulē, kurā nav ne nitrātu, ne nitrītu, tas ir piemērots arī zīdaiņiem.

Dzeramā ūdens etiķetē var būt norādīts, ka ūdens ir piemērots mazuļiem, bet tikai tad, ja ir izpildīti visi likumīgie nosacījumi, kas reglamentē kopējo mineralizācijas daudzumu un dabīgā minerālūdens tīrību. Zīdaiņu ūdeni nevar attīrīt ķīmiski vai filtrēt. Piemēram, gatavojot maisījumus zīdaiņiem, dabīgo minerālūdeni „Akvilė” nav nepieciešams vārīt, bet vienkārši sajaukt ar piena maisījumu, jo „Akvilė” ir piemērota zīdaiņu pārtikas pagatavošanai.

Savukārt daudzi speciālisti pasaulē uzsver ūdens sārmainības (pH) indeksu – jo augstāks tas ir, jo ātrāk ķermenis neitralizē skābumu, kas veicina ķermeņa novecošanos. Daži ārsti iesaka dzert sārmainu ūdeni, lai cīnītos ar onkoloģiskām slimībām. Ūdens tiek saukts par sārmainu, ja tā pH ir 7,8–10. Jau pieminētā ūdens „Akvilė” pH ir 8 – tas ir dabiski sārmains.

Tātad, pēc ekspertu domām, cilvēkiem, kuri rūpējas par savu veselību, jāpievērš uzmanība tam, kāds ir ūdens sastāvs. Fasēta minerālūdens sastāvs ir norādīts uz produkta etiķetēm, centralizēti piegādātā ūdens sastāvu var uzzināt no ūdens piegādātājiem, bet personīgās dzeramā ūdens tilpnes ir jāpārbauda pašiem īpašniekiem.