Neaizmirsti parūpēties par sevi pēc dzemdībām!

Neaizmirsti parūpēties par sevi pēc dzemdībām!

09. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sevišķi tad, ja sieviete par māmiņu ir kļuvusi pirmo reizi, ir svarīgi saprast un neaizmirst to, ka 100% nodošanās mazulīša aprūpei ir loģiska, bet ne vienmēr tam ir jāatdod visa sava dzīve. Ir grūti nepazust starp autiņbiksīšu maiņu un krūts ēdināšanu, tomēr, lai jaunā māmiņa spētu sniegt nepieciešamās rūpes,  ir jāatstāj iespēja, parūpēties arī pašai par sevi.

Pēcdzemdību periodā, kurš parasti ilgst 6 līdz 8 nedēļas, māmiņa mācās iepazīt savas sajūtas no jauna. Gan tās, kas saistītas viņas fizisko un emocionālo veselību, gan tās, ko pieprasa jaunās apgūstamās prasmes, kas saistītas ar mazulīša aprūpi.

Jaunie vecāki, drīz vien pēc mazulīša piedzimšanas saprot to, ka laika izpratne bērnam un vecākiem ir krietni atšķirīga. Nekāda režīma, nekādas kārtības, nekādas iespējas saprast pēc kā vadīties. Kādā mirklī iestājas pilnīgs apjukums, tomēr parasti – aptuveni trīs stundas ir tas periods, ar kuru mazulītim pietiek, lai tas būtu pagulējis, atpūties un gatavs maltītei vai autiņbiksīšu maiņai.

Dzīvojot šāda režīmā, jaunā māmiņa ļoti ātri nogurst, tiek iztērēti esošie resursi un ja tam visam klāt vēl nāk ikdienas rūpes, tad drīz vien jaunā māmiņa kļūst sagurusi un nomākta. Ir labi, ja ir kāds, kas jauno māmiņu var atbalstīt, lai vismaz kādā brīdī, jaunā māmiņa varētu nedaudz atgūt spēkus. Te būs pāris ieteikumi, kas Tev var palīdzēt:

  • Ja mājās ir lielāki bērni vai vīrs, droši vienojieties par mājasdarbu sadali, ar kuriem viņi var tikt galā, piemēram, nomazgāt traukus vai salikt drēbes veļas mašīnā.
  • Lai cik grūti tas būtu izpildāms, laikā, kad mazais guļ, nesteidz kārtot māju. Paguli arī pati! Pat dažas papildus minūtes dienā var būt ļoti liels ieguvums.
  • Samaziniet soļu skaitu. Mazuļa gultiņa pēc iespējas tuvāk Jūsu gultai. Sevišķi naktī, tas būs milzīgs ieguvums un atvieglos Jūsu ikdienu.
  • Mazuļa aprūpei izvēlies kvalitātīvas autiņbiksītes. Kāpēc? jo tādā veidā samazināsies vajadzība pēc katras nokārtošanās reizes mainīt autiņbiksītes, mazulītis krietni labāk gulēs, jo dupsis būs sauss. 
  • Nejūtieties vainīga, ja nevēlaties uzņemt ciemiņus vai doties ciemos pie viņiem. Ja draugi vai radi vēlas braukt raudzībās, neklājiet galdu viņiem, bet vienojieties, ka viņi atbrauks ar savu cienastu un vienreizlietojamiem traukiem. Liekas nepieņemami? Ja vien Jums mājās nav svīta ar mājkalpotājiem, kas pēc tam par to visu parūpēsies, ticiet man, kad būsiet nogurusi un vēl paralēli mazulīša aprūpei un krūts ēdināšanai naktī mēģināsiet nomazgāt netīro trauku kalnu.. Nu nē. Jaunajai māmiņai tas nav vajadzīgs. Pasaudzējiet sevi!
  • Svaigs gaiss. Noteikti dodieties pastaigās. Tas ir ļoti vērtīgi gan Jūsu mazulītim, gan Jums. Un pastaigas laikā, ja vien ārsts Jums to atļauj, droši, sāciet vingrot, staipīties, palīdziet savam organismam atgūt formu un labsajūtu.
  • Kad mazulītis paaudzies un vismaz vienu mēnesi jau esat pavadījuši kopā, vari pamēģināt pa nakti mazulīti barot ar savu pieniņu, kas atslaukt pudelītē. Kāpēc? Jo tā ir iespēja, kādā vakarā vienoties ar dzīvesbiedru, kurš naktī pieceļas un pabaro mazo, lai Jūs varētu izgulēties.
 
Māmiņu klubs