Kā noteikt, vai bērnam ir parazīti?

15. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan parazīti plašāk izplatīti mazāk attīstītajās valstīs, kurās ir smagāki ekonomiskie un higiēnas apstākļi, modriem jābūt arī dzīvojot Latvijā, jo parazīti aizvien atrodami gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem.

Centrālās laboratorijas valdes locekle, RSU asociētā profesore Jeļena Storoženko zina teikt, ka bērniem biežāk sastopamie parazīti ir cērmes un spalīši. Ar tiem iespējams inficēties gan apēdot pārtiku, gan arī ar netīrām rokām, kontaktējoties ar citiem. “Lai izvairītos no parazītiem, atslēgas vārds ir “higiēna”,” uzsver asoc.prof. Jeļena Storoženko.

Ņemot vērā, ka izplatīta infekcija ir spalīši, vecākiem ir jābūt uzmanīgiem. Tas nozīmē, ka jāpievērš uzmanība, ja bērns kasās, viņam ir nieze, uzbudinātība. “Parazīti nav nevainīgi, jo tie ietekmē veselību,” atgādina J. Storoženko. Viņa skaidro, ka biežākā simptomātika ir kuņģa zarnu trakta bojājumi, caureja, var būt arī vemšana, apetītes zudums.

Lai efektīvi pārbaudītu, vai bērnam ir parazīti, pieejamas informatīvas analīzes ar kombinētu parazītu paneli. Analīzes laikā tiek veikti izmeklējumi gan uz vienšūņiem, gan parazītu oliņām.