Kā māmiņai parūpēties par sevi, lai neizdegtu?

03. Jun 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns pilnībā maina ikdienu, kur nu vēl, ja ģimenē aug vairāki bērni. Māmiņas Madaras ģimenē aug pieci bērni, un sarunā ar Māmiņu Klubu viņa atklāj, kā starp daudzajiem ikdienas pienākumiem izdodas rast brīdi, lai atjaunotu savu enerģiju, un mazinātu ikdienas stresu.

Geštaltterapeite Līva Spurava stāsta, ka no dažādiem speciālistiem dzirdējusi, ka, bērnam piedzimstot, mēs automātiski arī sajūtam tās emocijas, kuras bija mums piedzimšanas brīdī. “Mēs sajūtam to, kādas bija mūsu attiecības ar vecākiem, kā viņi veidoja kontaktu ar mums, cik ļoti rūpējās vai, tieši pretēji, jutāmies vientuļi jau no pirmajām piedzimšanas dienām,” stāsta Līva Spurava. Viņa piebilst, ka situācijās, kad nav skaidrības, kāda ir mūsu pašu pieredze, jo neesam ļāvuši izsāpēt to, kam jāizsāp, tas var ļoti spēcīgi ietekmēt arī mūsu attiecības ar bērnu.

Stress, patiesībā, nav slikts, jo tas liek mobilizēties un efektīvāk atrisināt konkrēto situāciju, taču problēmas rodas, ja stress ieilgst un ir regulārs sabiedrotais ikdienā.

“Gribu uzsvērt, ka ir divu veidu stress – situatīvais, kas uznāk un pāriet un no kura nevaram izbēgt, kā arī stress no vecāku lomas, grūtībām adaptēties jaunajai lomai. Tas rada papildu spriedzi un stresu, līdz ar to varam ātrāk nonākt pie iztukšošanās, ja neko nedarām ar savu bērnības pieredzi, pienākumiem,” stāsta geštaltterapeite.

Viena no kļūdām, kuru mēs, mammas, nereti pieļaujam, ir kauns vai nevēlēšanās prasīt palīdzību citiem vai sadalīt pienākumus.

“Vislabākais veids, kā mēs par sevi varam parūpēties, lai varam būt resursu pilni vecāki, ir preventīvi uzkrāt resursus,” ir pārliecināta Līva Spurava.

 

Kas var palīdzēt vecākiem samazināt stresu?

  • Pilnvērtīgs miegs
  • Hobijs/ nodarbe tikai sev
  • Došanās dabā
  • Pilnvērtīgs ēdiens
  • Socializēšanās
  • Ikdienas darāmo darbu plāns