Kā kopt sejas ādu karstajās vasaras dienās?

Kā kopt sejas ādu karstajās vasaras dienās?

30. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras laikā āda prasa īpašu uzmanību, tāpēc vaicājām estētiskās un lāzermedicīnas klīnikas Era Esthetic galvenajai kosmetoloģei Liānai Blaževičai pēc padoma, ko ņemt vērā ādas kopšanā gada karstajā laikā?

Kādi ir pamatnoteikumi jāievēro sejas ādas kopšanā

Ļoti svarīga ir kvalitatīva ādas attīrīšana. To vajadzētu veikt ar maigām putām vai želejām divas reizes dienā. Neaizmirstiet arī par mitrinošu toniku vai tonizētāju. Reizi nedēļā vakarā veiciet arī dziļo sejas tīrīšanu. Maigs pīlings, vieglas skābes ar koncentrāciju līdz 10% vai fermenti labi noņems sebumu un atmirušās šūnas.

Ieteicams arī reizi nedēļā lietot attīrošo masku ar mālu vai kaolīnu. Ja jums ir taukaina āda, varat uzklāt masku uz visas sejas, bet, ja kombinēta, tikai uz T zonas. Galvenie maskas lietošanas pamatnoteikumi: ne ilgāk kā 15 minūtes un neļaujiet tai izžūt, t. i., samitriniet to ar ūdeni no izsmidzināšanas pudeles vai pārklājiet ar pārtikas plēvi. Ieteicams lietot arī mitrinošas maskas, auduma maskas, hidroželejas maskas, uzklāt uz sejas alvejas želeju.

Speciāliste vērš uzmanību uz gadījumiem, kad ikdienā nākas valkāt aizsargmaskas pildot darba pienākumus, jo ar masku ir ļoti karsti un tā kļūst mitra, tā ļoti ievērojami ietekmējot ādas stāvokli, jo siltuma un mitruma kombinācija rada siltumnīcas efektu. Tāpat ir jāņem vērā pastāvīgā berze, kas rada papildu ādas traumas. Ir svarīgi pievērst uzmanību aizsargmasku materiāla sastāvam, jo tajā bieži ir polipropilēna šķiedras, kas var izraisīt paaugstinātu ādas jutīgumu. Āda zem maskas svīst un berzes, netīrumu un sviedru dēļ uz tās var rasties iekaisums, apsārtums, pūtītes un slēgtie komedoni. Dažreiz var pat rasties alerģiska kontaktdermatīta simptomi. Bieži piedzīvojam niezi, dedzināšanu vai durstīšanu.

Ilgstoša maskas nēsāšana var izraisīt pārmērīgu spiedienu un berzi noteiktos ādas apgabalos, kas var traucēt epidermālās barjeras funkcijas un asinsriti, kā arī uz ādas var rasties dziļi nospiedumi un izsitumi. Ja novērojat nelielu apsārtumu, vajadzētu mazgāt seju ar siltu ūdeni, pieniņu bez putām vai smaržvielām, kas nekairina ādu, un pēc tam uzklāt uz ādas mitrinātāju, lai to nomierinātu.

"Pat ja nav ādas problēmu, tāpat iesaku pievērst īpašu uzmanību sejas higiēnai. Ja ir jāvalkā aizsargmaska, iesaku uz laiku pārtraukt tādu produktu lietošanu, kuru tekstūra ir taukaina," skaidro Liāna Blaževiča. Sliktas gaisa cirkulācijas apstākļos zem maskas biezi krēmi var palielināt zemādas tauku izdalīšanos un aizsprostot poras, tādēļ maskas iekšējā virsma pielīp pie sejas ādas un var izraisīt tās bojājumus. Tāpēc maskas nēsāšanas gadījumā ieteicams izvēlēties elpojošākus materiālus un rūpīgāk tīrīt sejas ādu.

Par grimu

Šī ir individuāla izvēle. Vai bieza grima kārta +30 °С temperatūrā var pasliktināt ādas stāvokli? Jā, protams! Ja tam pa virsu vēl uzvilksiet arī masku, tas saasinās ādas problēmas. Ieteicams izvēlēties vieglas tekstūras kosmētiku vai vienkārši mitrinošu krēmu ar SPF.

SPF aizsardzība ir vissvarīgākais un aktuālākais jautājums vasarā. Nav ieteicams īpaši pakļaut seju saules staru iedarbībai, jo tas izraisīs pigmentācijas rašanos, rozāciju un agrīnu ādas novecošanos. Dzirdami ļoti daudzu klientu iebildumu, ka SPF krēmam ir smaga, nepatīkama, lipīga tekstūra, uz tā nevar uzklāt grimu, no tā spīd seja, tas pastāvīgi ir atkārtoti jāuzklāj, ķīmiskie filtri ir kaitīgi veselībai utt. Speciālistes atbilde uz visiem šiem iebildumiem ir šāda: “SPF aizsardzība galvenokārt attiecas uz veselību un tikai pēc tam uz skaistumu!”

SPF (Sun Protection Factor) saules aizsarglīdzekļi sniedz aizsargājošu filtru, kas neitralizē saules negatīvo ietekmi uz ādu. Saules aizsarglīdzekļus ir ieteicams uzklāt 15–30 minūtes pirms došanās ārā un, ja ilgstoši atrodaties saulē, atkārtoti uzklāt tos ik pēc divām stundām. 

Ja jums uz sejas jau ir pigmenta plankumi vai jūsu ādas tipam ir nosliece uz to veidošanos, ir ieteicams visu gadu lietot krēmu ar SPF 50.

Un ņemiet vērā: lai āda saglabātos jauna un veselīga, tai ir nepieciešama sistemātiska kopšana un regulāras vizītes pie kosmetologa.

Estētiskās un lāzermedicīnas klīnikas Era Esthetic galvenā kosmetoloģe Liāna Blaževiča

www.eraesthetic.lv