Kā izplatās aukstumpumpu jeb herpes vīruss?

Kā izplatās aukstumpumpu jeb herpes vīruss?

28. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atkal šīs neglītās aukstumpumpas! Vispirms tās uzmetas uz lūpas, tad iemetas degunā. Kādēļ tā? Vai risks, ka aukstumpumpa no vienas sejas zonas pāries uz citām, pastāv mums visām? Un, vai šo procesu ir iespējams apturēt?

Uz šiem jautājumiem atbild Līga Jacēviča,Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas centra dermatoloģe.

Kā izplatās aukstumpumpas?

Ar aukstumpumpu jeb herpes vīrusu, apmēram, 90% gadījumu cilvēki ir inficējušies jau bērnībā. Tātad tas nozīmē, ka pieaugušā vecumā šis vīruss jau mūsu organismā mīt.

„Herpes vīrusam ir vairāki tipi, bet aukstumpumpu veidā uz sejas parasti izpaužas herpes pirmā tipa vīruss.

Tā ietekmē veidojas pūslītis, ko pazīstam kā aukstumpumpu, ar infekciozu saturu. Tādēļ, ja šķidrums, kas atrodas aukstumpumpas iekšienē izplūst un nokļūst brūcē kādā citā sejas zonā, piemēram, degunā, pastāv varbūtība, ka vīruss izplatīsies tālāk un arī šajā sejas daļā attīstīsies jauna aukstumpumpa,” skaidro Līga Jacēviča.

Tomēr dermatoloģe gan piebilst, ka visbiežāk aukstumpumpas metas vienā un tajā pašā vietā! Piemēram, ir cilvēki, kuriem aukstumpumpas regulāri rodas degunā.

Tātad nevar viennozīmīgi teikt, ka tad, ja aukstumpumpa uzmetusies uz lūpas, tā noteikti izplatīsies arī citās sejas zonās!

To, vai tā notiks vai nē, savukārt, ietekmē mūsu organisma individuālā aizsargspēja jeb imunitāte. Ir cilvēki, kuri ir inficējušies ar herpes vīrusu, bet kuriem aukstumpumpas nemetās, un ir arī tādi, kuriem tās parādās regulāri.

Kā izvairīties no aukstumpumpām?

Herpes vīrusu izārstēt nav iespējams. Tomēr, lai izvairītos no aukstumpumpu rašanās, varam spēcināt savu imunitāti! Tātad, jo vājāka būs mūsu organisma aizsargspēja, jo lielāka iespēja, ka neglītie pūslīši uz sejas arvien parādīsies, tomēr katrā gadījumā tas ir ļoti individuāli.

„Lai pasargātu sevi no aukstumpumpu riska, būtiski domāt par to, kā esam ģērbušās, un ikdienā izvēlēties tādu apģērbu, kurā mums nav ne pārāk auksti, nedz arī pārlieku karsti!

Tāpat sievietēm būtu jāpavēro, vai aukstumpumpas neveidojas pēc kādām kosmētiskajām manipulācijām, piemēram, sejas permanentajām procedūrām vai medus terapijas,” iesaka Līga Jacēviča.

Kāda ir tava pieredze, vai arī tev no vienas sejas zonas aukstumpumpa kādreiz ir pārgājusi uz citu sejas daļu? Kā ar to cīnījies?