Kā iemācīties taupīt naudu un gūt no tā baudu?

Kā iemācīties taupīt naudu un gūt no tā baudu?

09. Feb 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Galvenais mūsdienu cilvēka jautājums - no kurienes rodas putekļi un kur paliek nauda! Protams, tas ir joks, bet katrā jokā ir daļa patiesības. Tiksim skaidrībā un sapratīsim, kā iemācīties ietaupīt naudu. Svarīgi ir saprast, ka naudas ietaupīšanai būtu jāpaņem 10 reizes mazāk piepūles par to, kāda nepieciešama, lai naudu nopelnītu. Pirms iemācāmies ietaupīt naudu, jāizvēlas motivācija. Un kāpēc cilvēkiem būtu jātaupa nauda? Ir vairāku veidu motivācija, un kāda var noderēt arī jums!

  • Nepietiekams ienākumu līmenis, attīcīgi - jātaupa, lai nosegtu visus izdevumus
  • Vēlme ietaupīt, lai iekrātu kam svarīgam, nepieciešamam
  • Nepieciešamība ietaupīt, lai iekrātu tālākai infestīcijai ar mērķi radīt vēlāk papildus ienākumus
  • Vajadzība pēc sava kapitāla vadīšanas prasmēm ar mērķi iemācīties tērēt mazāk kā nopelnīts, lai nebūtu jādzīvo trūkumā

Sagatavojamies naudas ietaupīšana

Lai iemācītos ietaupīt naudu, jārīkojas saskaņā ar vienkāršiem principiem.Jāseko līdzi saviem pirkumiem. Var ierīkot kladi vai blociņu, kurā rakstīt visus savas pirkumus sākumā par dažām dienām, pēc tam - par mēnesi. Tas ir svarīgi, lai spētu izanalizēt tēriņus un pēc pierakstiem saprast, cik aiziet naudas vispārējos, ikdienišķos tēriņos. Pēc tam pirkumus var iedalīt kategorijās:

  1. Pirkumi, bez kuriem var iztikt
  2. Preces, bez kurām kādu laiku var iztikt
  3. Preces, ko var aizvietot ar citām - lētākām
  4. Pirmās nepieciešamības preces
  5. Svarīgi, neparedzami tēriņi
  6. Pārtikas preces

Tas viss lieliski parādīs, kā patiesībā iemācīties ietaupīt naudu. Starp citu, pierakstos var jau savlaicīgi sadalīt pirkumus pa nodaļām: uzturs, zāles, transporta izdevumi, apģērbs utt. Tāpat analīze palīdzēs saprast, bez kā katru mēnesi tiešām nevar iztikt.

Nākamais posms - iemācāmies plānot: nedēļai, mēnesim. Te palīdzēt var arī ar pierakstu veikšanu. Var izveidot kategorju - jāatliek vai "katram gadījumam".

Mācāmies sadalīt ienākumus

Lai iemācītos ietaupīt naudu, jānodala obligātie izdevumi, un otršķirīgie. Var ietaupīt naudu uz uzturu. Lai nepirktu visu laiku maizi, to var sākt cept. Bet var vienkārši sākt pirkt lētāku maizi. Jāiemācās gatavot mājās. Ēdiens būs daudz gardāks, patīkamāks un veselīgāks. Nepērciet pusfabrikātus, gatavojieties vēsākam gada laikam jau savlaicīgi, vasarā veidojot krājumus saldētavā.

Uz veselību taupīt nevajag, tāpat arī uz ārstēšanos, ja tāda nepieciešama. Ja sekosiet cītīgi līdzi savam veselības stāvoklim, no neparedzamiem izdevumiem arī var atbrīvoties. Sabalansēts uzturs, fiziskā slodze palīdzēs uzturēt veselību formā.

Analizējot, cik daudz naudas mēnesī aiziet pārtikai, var izdomāt, kā ietaupīt uz ēdināšanu, un kā pareizi kontrolēt uztura izdevumus.

Iemācies kontrolēt emocijas - iemācīsies ietaupīt naudu

Protams, pie ikmēneša izdevumiem būs arī komunālie maksājumi, izdevumi par elektrību un mājokli. Vācijā pat skolās bērniem māca, ka ūdens, gāze un elektrība ir jātaupa. Iespēju robežās izmantojiet ģimenē enerģiju taupošas tehnoloģijas. Izvēlaties lētāko mobilo sakaru operatoru ar izdevīgāko tarifa plānu. Mūsdienās ir ļoti daudz un dažādu tarifu. Noteikti atradīsiest sev piemērotāko.

Tāpat arī ar elektroprecēm - ne vienmēr skaļāko, dzirdētāko nosaukumu dārgās preces būs tās labākās un būtībā - nepieciešamākās.

Ietaupīt uz izdevumiem par degvielu var biežāk pārvietojoties ar kājām vai velosipēdu.

Neapkraujiet bērnus ar rotaļlietām, kas patiesībā viņiem nav nepieciešamas.

Papildus ieteikumi

  • vislabākā ekonomija ir atteikšanās no kaitīgajiem ieradumiem
  • apģērbu iegādājoties var pētīt piedāvājumu internetā, uzmanību vēršot uz akcijām, izdevīgiem piedāvājumiem. Bet atcerieties uzzināt pēc iespējas vairāk ar ī par materiālu kvalitāti.

Pārāk sevi ierobežot nevajadzētu, jo, diemžēl, kā ir izpētījuši mārketinga jomas pārstāvji,  - nedz ēdiens, nedz miegs, nedz pat fiziskā tuvība ar partneri, nesniedz tādu baudu kā vismaz apmierinoši ienākumi. Vienkārši jāmāk dzīvot mazliet taupīgāk. Jāatpūšas vairāk pie dabas, jāskatās filmas ģimenes lokā, nevis kinoteātrī. Izmēģiniet to taupīšanas veidu, kas tieši jums der vislabāk.

Atcerieties - ietaupījāt, tātad - esat atkal nopelnījuši!

Māmiņu Klubs