Kā ēst svētkos, un kā pēc tam atkopties?

Kā ēst svētkos, un kā pēc tam atkopties?

24. Dec 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pīrāgi, zirņi ar speķi, rasols, dažādi dzērieni un vēl un vēl.. Kā pareizi svētkos ēst un kā pēc svētkiem atkopties? Pastāstīs uztura speciāliste Inese Siksna.

Ēšana svētkos

Ēšanas pasākums svētkos ir process, kurš ir jābauda. Jābauda arī ikdienā. Svētku dienas nedarīs neko ļaunāku par ikdienas steigā apēstu hamburgeru. Tās lietas, ko apēdam no sirds, nenodara tik lielu ļaunumu.

  • Pirms svētkiem jāiepērk laicīgi viss nepieciešamais, lai varētu pagatavot ēdienu varētu paši. Būs gan sirsnīgāk, gan garšīgāk. Vajadzētu izvairīties no veikalā iegādājamiem produktiem, kurus, patiesībā, var pagatavot mājās.
  • Nevajadzētu porcijas likt ar kaudzi, bet ēst drīkst visu  - kaut pa karotītei no katra ēdiena.
  • Izvairīties vajadzētu no veikalā pirktajiem gāzētajiem dzērieniem. Vislabāk dzert mājas sulas, kas gatavotas no vasaras ogām vai āboliem.  Jādzer arī ūdens!
  • Nevajag uztraukties par to, ka kaut kas paliek uz šķīvja!

Kā svētkos izvairīties no pārēšānas mokām?

Biežāk un mazas porcijas – tēma, par kuru jāpadomā, cik tad īsti ir biežāk, un, kas kuram ir mazas porcijas. Svētkos īsti ēšanu nav iespējams kontrolēt, bet, ja dodieties ciemos, brokastīs paēdat mazāk.

Ir ļoti jauki, ja svētku pusdienas ir paredzētas ar aktivitātēm kopā. Pikošanās, sniegavīru velšana ar bērniem, slēpošana – tas viss var tikt iekļauts svētku dienās kopā ar svaiga gaisa devu!

Ko nodara nemitīgā ēšana?

Lielās maltītes noslogo kunģi, tātad kļūst grūti arī strādāt un darīt citas ierastās lietas. Smadzenes pārslēdz enerģiju uz gremošanu. Sevišķi, ja ēdiens ir trekns. Ēdot gaļu ar salātiem ātrāk pazudīs pieēšanās radītā smagā sajūta vēderā, nekā, ja ēdīsiet kartupeļus ar gaļu.

Ja pēc ēšanas gribas pagulēt, tas nozīmē, ka kaut kas ir bijis tomēr par daudz, vai arī apēsts kas tāds, kas nav bijis īsti piemērots.

Kā atrast zelta vidusceļu?

Katram tas ir citādāks, ir mammas, kas pielāgo savas ēdienreizes bērna ēdienreižu skaitam. Tas nav slikts režīms, atkarībā no tā, cik daudz vienā ēdienreizē tiek apēsts. Turklāt – tiek nodrošināts arī vajadzīgais piena daudzums, bet to visu nav viegli realizēt.

Īslaicīgu sāta sajūtu līdz nākošajai maltītei var iegūt ar Piena Spēka palīdzību, sevišķi, ja ir garākas pauzes starp ēdienreizēm.

Liela ēdienreize var izraisīt sliktu dūšu, smaguma sajūtu vēderā, tāpēc labāk tomēr izvairīties no pārēšanās un lielām porcijām.

Pārtikas produktu izvēlē jāatceras, ka ikdiena nav svētki katru dienu. Ikdienas maltītēs var izvēlēties kaut ko no tā, kas var papildināt to, ko parasti ēd svētkos. Svētkos ēd mazāk veselīgus ēdienus parasti, un tad nu ikdienā jāpiedomā tomēr pie vitamīnu uzņemšanas.

Kā atkopties pēc svētkiem?

Šķidrums pēc svētkiem ir jāuzņem vairāk, jo pēc daudzajām maltītēm, alkohola organisms paliek sauss. Minerālūdens ar gāzi palīdz noritēt gremošanas procesiem.

Māmiņu Klubs

Eksperts
24. Dec 2015, 11:10

Ēst tā, lai nav jāatkopjas!