Kā atgūt figūru pēc dzemdībām? Iesaka Ina Jevstigņejeva – Fit20 EMS fitness trenere un studijas vadītāja Baltijas valstīs.

Kā atgūt figūru pēc dzemdībām? Iesaka Ina Jevstigņejeva – Fit20 EMS fitness trenere un studijas vadītāja Baltijas valstīs.

17. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmās sešas nedēļas pēc mazuļa piedzimšanas ir laiks, kad ķermenis atgūstas no piedzīvotā dzemdībās, šajā laikā sevi vēlams saudzēt, taču tas nenozīmē, ka nedrīkstam darīt absolūti neko. Lūk, ieteikumi, kuri patiesi darbojas un varētu kļūt par veselīgu ieradumu. 

DZERAM KARSTU ŪDENI

To, ka jādzer daudz ūdens, zina teju katra sieviete, taču vai zinājāt, ka ūdens ir jādzer karsts nevis vēss? Jā, jūs izlasījāt pilnīgi pareizi! Ja mēs dzeram vēsu ūdeni, ir nepieciešams laiks, kamēr tas kuņģī sasilt, šī procesa laikā tas neuzsūcas organismā, savukārt, dzerot karsu ūdeni (ne vārošu), tam ir iespēja nekavējoties uzsūkties un darīt savus labos darbus.

Nereti liekais svars sieviete sorganismā uzkrājas tāpēc, ka nepareizi funkcionē limfa. Ar karsta ūdens palīdzību mēs tīrām organismu, palīdzam iedarbināt visus svarīgos procesus. Mēs to varētu salīdzināt ar kanalizācijas tīrīšanu, ja aizsērējusi kanalizācija, var palīdzēt karsta ūdens ieliešana notekcaurulēs. Pateicoties karstam ūdenim, organismam ir vieglāk šķirties no liekajiem taukiem, ir vieglāk veikt detoksikācijas procesu. Patiesībā karsts ūdens ir labākā vielmaiņas aktivizācija.

No rīta pamostoties vēlams izdzert glāzi karsta ūdnes ar citronu. Citrons ir vienīgais citrusauglis, kurš nebojā kuņģi, ja ir tur nonācis pirms ēdiena. Kuņģī kopā ar karstu ūdeni tas kļūst par sodai līdzīgu vielu un liek vielmaiņai darboties. Šī metode ir aizgūta no Senās Ķīnas medicīnas un ir lieliski pielietojama arī mūsdienās. 

Noteikti daudzas teiks – es zinu, ka jādzer ūdens, taču man tas neizdodas. Šādā gadījumā varētu palīdzēt noruna ar sevi – es padzeros pirms dodos uz tualeti un pēc tualetes apmeklējuma, šis ar laiku varētu kļūt par ieradumu.

20170313182205-76914.jpg 

NAŠĶĒJAMIES TIKAI NO RĪTA

Ina saka, ka Fit20 EMS fitness studijas treneri neatzīst diētas, tas tikai rada lieku stresu organismam, tā vietā labāk izbaudīt visu, kas mums garšo, taču noteiktos laikos. Ja mums garšo kūciņas, neveselīgi našķi, viss, kas varētu radīt lieko svaru, tas nenozīmē, ka mums sev būtu viss iepriekš minētais jāaizliedz.

  • Mēs droši drīkstam grēkot teju katru dienu, taču tikai līdz pulksten 12:00 dienā. Protams, tas nenozīmē, ka mēs katru rītu izēdam bundžiņu ar iebiezināto pienu vai notiesājam veselu saldo bruneti, saprāta robežām tomēr vēlams būt.
  • Augļus vēlams ēst no rīta, taču ne vēlāk par puksten 16:00. Augļos ir daudz cukura un vakarā organismam to ir grūtāk pārstrādāt.
  • Brokastojam kā karalienes! Rūpējamies, lai uz mūsu šķīvja būtu gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas, noteikti ir jābūt arī labajiem taukiem, piemēram, avokado. Mums organismam ir jāpiedāvā veselīgie tauki, lai viņš būtu gatavs šķirties no neveselīgajiem, jo organisms ir liels gudrinieks, tas nemitīgi vēlas uzkrāt rezerves, jo viņā ir iekodēta programma – sieviete jebkurā brīdī var kļūt par māmiņu un ir nepieciešamas rezerves, lai varētu zīdīt mazuli. Tāpat brokastīs ir nepieciešamas šķiedrvielas un arī cukurs. Kad brokastis paēstas, cukuru vairs dienas laikā nelietojam.
  • Pusdienu šķīvī ir jābūt līdzīgās devās gan olbaltumvielām, gan šķiedrvielām un arī ogļhidrātiem. Piemēram – rīsi vai griķi, salāti un gaļa. Ja esam veģetārietes, tad tās varētu būt pupiņas. Sievietei ir nepieciešams salīdzinoši daudz olbaltumvielu, lai āda būtu veselīga un tvirta.
  • Ap pulksten 17:00 mums ir viena no svarīgākajām ēdienreizēm dienā, tad noteikti ir jāuzņem olbaltumvielas – zivis, gaļa vai pākšaugi. Olbaltumvielas ir tās, kas baro muskuļus un palīdz no organisma izvadīt lieko šķidrumu.
  • Vakariņās velams ēst salātus un arī kaut ko, kas satur olbaltumvielas. Taču atceramies, ka vienā dienā nejaucam kopā gaļu, zivis, sēnes un pākšaugus, ir jāizvēlas kāds no tiem.
  • Mūsu zarnās nemitīgi notiek pūšanas process, jo mēs lielākoties ēdam nepareizi. Lai mēs varētu atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, šis process ir jāaptur. To iespējams izdarīt organismam piedāvājot tīru mantu nevis rasolu un zupas, neko tādu, kas liktu organismam ilgi domāt un mēģināt saprats, ko esam apēdušas.
  • Ja lietojam uztura bagātinātājus, tad tādus, kas ir skaidri saprotami organismam – D vitamīns, Zivju eļļa.
  • Internetā ir iespējams uziet tabulas, ar kuru palīdzību varam atšifrēt, kas tieši manam organismam ir nepieciešams. Piemēram, ja man ļoti kārojas rupjmaize, tas nozīmē, ka trūkst vielas, kuras iespējams uzņemt ar tvaicētu zivi. Ja ir ļoti liela kāre pēc balto miltu produktiem, tas nozīmē, ka organismam trūkst kalorijas un tas ir tik pat neveselīgi, ja organisms saņem par daudz kaloriju. Ja roka tā viens stiepjas pēc saldumiem – organismam trūkst enerģijas vai arī ir pienācis laiks veikt attārpošanas procedūru. Marinētus gurķīšus visbiežāk kārojas tad, ja ir pazemināts asins spiediens.
20170313182238-63517.jpg

VINGROJAM GUDRI

Ja mūsu ķermenis pēc dzemdībām ir sadzijis un zinām, ka palēnām varam atgriezties fizisko aktivitāšu pasaulē, mēs katru dienu varam veikt planku, sasprindzinot vēdera presi un ievelkot nabu. Noteikti nav jāskrien uz trenažieru zāli un no sevis jāizspiež pēdējās enerģijas lāses tā, ka nākamajā dienā nespējam pakustēties. Šis patiesi nav prātīgs veids kā vingrot, jo ir ļoti nemotivējošs un arī traumatisks organismam. Vienmēr vajag vingrot tā, lai nedaudz paliek mazuma piegarša. Vingrošana Fit20 EMS fitness studijā, kura ir specializējusies miostimulācijas (EMS) treniņos, vēl turpina veikt savus labos darbus 24-78 stundas pēc treniņa, turklāt viens šāds 40 minūšu treniņš ir pielīdzināsm 8 stundu darbam trenažieru zālē.

IZMANTOJAM TO, KAS PIEEJAMS BEZ MAKSAS

Pastaigas svaigā gaisā sadedzina kalorijas, tuklāt pastaigās mēs varam doties jau ļoti drīz pēc mazuļa piedzimšanas, tāpēc saņemamies un dodamies dabā. Jā, iespējams apkārt klejo vīrusi, taču esot mājās un stresojot mēs veselīgākas nekļūsim. Tāpat mēs varam skriet, taču skriet pareizi ir jāmācās, lai mēs nedarītu sev pāri un ne uzreiz pēc dzemdībām.

PALĪDZAM ĶERMENIM IEGŪT MIERU, ATBRĪVOTIES NO SĀPĒM

Interesanti, taču fakts, ka muskuļu sāpes palīdz mazināt kafija, taču, kā jau it visā – arī ar mēru. Tāpat lieliski noder vīnogu sula – ja garšo, droši dzeram. Un arī sāļu vannas – 1kg sodas + 1kg sāls, iegremdējamies vannas ūdenī līdz krūtīm, tas mazinās uztūkumu ķermenī. Taču, mammas, šo veicam tikai tad, kad ķermenis pēc dzemdībām ir sadzijis!

LIMFODRENĀŽAS ZĀBAKI MĀJĀS

Nereti mēs dodamies uz skaistumkopšanas saloniem, lai izbaudītu limfodrenāžas procedūras. Fit20 EMS fitness studijā ir iespēja šādus zābakus noīrēt lietošanai mājas apstākļos. Šādu procedūru kūri var izbaudīt reizi pusgadā un iesaka to darīt cilvēkiem, kuriem organismā uzkrājas ūdens, pietūkst kājas. Taču tos noteikti neļaus izīrēt cilvēkiem, kuriem šāda procedūra nebūs nepieciešama.

Mammas, neatlieciet uz pēdējo brīdi iespēju parūpēties par savu veselību. Kustības tā ir dzīvība un mēs taču vēlamies būt veselas un skaistas!

 Raksts tapis sadarbībā ar Fit20 EMS

20170313182407-94682.jpg

cecii cecii 17. Mar 2017, 18:44

Kāpēc šo visu raksta ne uztura speciàlists. Ja es kļūdos, palabojiet. Vnk uzreiz aizdomīgi, ka jādzer karsts ūdens utt.

mamma88 mamma88 14. Mar 2017, 12:04

Vai maz ir iespējams, ka ir zīdīšanas laikā ir teju vai neiespējami atbrīvoties no rezervēm? Tā teikt izņēmums. Pāris kg un viss.