Kā ar ēdiena palīdzību var atgūt enerģiju?

Kā ar ēdiena palīdzību var atgūt enerģiju?

17. Dec 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nogurums, slikts garastāvoklis, enerģijas trūkums, tumši loki zem acīm – tipiskākās pazīmes, kas sevišķi aktuālas ziemas beigās - brīdī, kad organisms savas dabīgās vitamīnu rezerves ir izsmēlis. Ko ēst, lai sev palīdzētu?

Jautājam Inesei Siksnai, uztura speciālistei.

Nogurums un zilie riņķi ir viena no pazīmēm, kas liecina, ka sievietei organismā trūkst dzelzs. Tas īpaši raksturīgs tām sievietēm, kurām ir spēcīgas mēnešreizes. Ja sevī mani šīs pazīmes, ieteicams lietot dzelzs preparātus vai ēdienu, kura sastāvā ir šis vērtīgais mikroelements.

Tāpat enerģijas trūkuma brīžos vari uzsākt C vitamīna kūri, jo arī šī vitamīna trūkums organismā izraisa nogurumu.

Nākamā problēma, kas veicina enerģijas izsīkuma sindromu – neregulāras ēdienreizes. Inese Siksna uzsver, ka tā ir viena no biežākajām sieviešu ēšanas kļūdām. Ja ēd neregulāri, organisms nespēj noturēt vienmērīgu glikozes daudzumu un veidojas enerģijas bedres. Šādos brīžos organisms prasa kaut ko saldu un garšīgu.

Lai izvairītos no pārmērīgi daudz saldumu apēšanas, ir sevi jāpieradina pie regulārām ēdienreizēm.

Bet tagad godīgi atbildi sev uz jautājumu  - cik daudz ūdens katru dienu tu izdzer? Kafija neskaitās! Ja organismam trūkst šķidruma, šūnas nespēj pietiekami labi funkcionēt un trūkst enerģijas.

Lai precīzi aprēķinātu, cik tieši tavam organismam ir ieteicamais šķidruma limits dienā, ķeries klāt pie aprēķiniem. 35 ml ūdens reizini ar sava svara kilogramu skaitu.

Tas nozīmē, ja, piemēram, tu sver 60 kilogramus, tad dienā tev ir jāidzer 2,1 litrs ūdens. (60 X 35).

Tajās dienās, kad tev ir ieplānotas fiziskās aktivitātes un tās ilgst vismaz stundu, pie nepieciešamā ūdens daudzuma pieskaiti vēl vienu litru.

Tik vienkārša matemātika, vai ne?

Un tagad vēlreiz uzdot sev jautājumu – cik daudz ūdens tu katru dienu izdzer? Par laimi siltas tējas krūzes arī izdzertā ūdens daudzumā vari pieskaitīt.

Uzsākot dzert pareizi, ir normāli, ja sākumā domā tikai par to, cik bieži ir jādodas uz tualeti. Bet jau pēc dažām dienām to neievērosi, toties ievērojami pieaugs enerģijas daudzums un optimisms.

Tāpat šobrīd ieteicams lietot D vitamīnu vai dzert zivju eļļu. Organismam trūkst saules, tādēļ saules gaismas sintezēto D vitamīnu vēlams dzert iekšķīgi.

Sieviešu  Klubs

Kā tu šobrīd savam organismam palīdzi uzturēt enerģijas un optimisma rezerves?

Eksperts