Juridisks jautājums – kā māsa var kļūt par bērnu aizbildni

Juridisks jautājums – kā māsa var kļūt par bērnu aizbildni

17. Oct 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzīve ir neparedzama, tieši tāpēc ir jautājumi, ko nepieciešams sakārtot, pirms noticis kas neplānots. Tā viena no māmiņām Māmiņu klubam stāsta un jautā: “Bērnus audzinu viena (bērnu tētim ir izveidojusies cita ģimene). Kā man pareizāk būtu jārīkojas, ja vēlos nodrošināties, ka situācijā, ja ar mani kaut kas notiek, bērni var palikt manas māsas aprūpē (māsa tam ir piekritusi). Vai par to ir iespējams vienoties mutiski vai man ir jāgatavo testaments, kas jāapstiprina pie notāra, lai būtu droša, ka māsa drīkstēs to darīt?”

Izvērtējot šo situāciju, atbildi sniedza zvērināta notāre Iluta Sauliete un LR Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente Iveta Paegle.

Iluta Sauliete norāda, ka Civillikums paredz, ka gadījumā, ja mirst viens no vecākiem, otrs joprojām paliek par savu nepilngadīgo bērnu dabisko aizbildni. Bāriņtiesas apstiprinājums nav vajadzīgs tad, ja bērns ir bijis  abu vecāku kopīgā aizgādībā. Situācijā, ja bērns paliek bez abiem vecākiem, bērna tuvākajiem radiniekiem ir pienākums nekavējoties vērsties bāriņtiesā ar lūgumu iecelt bērnam aizbildni un šādā gadījumā bāriņtiesa lemj par aizbildņa izvēli. 

Iveta Paegle skaidro, ka Civillikuma 222.pants paredz, ka bez vecāku aizgādības palikušam bērnam ieceļams aizbildnis un aizbildnība pār nepilngadīgajiem piekrīt vispirms viņu tuvākajiem radiniekiem, bet tam ir nepieciešams bāriņtiesas apstiprinājums. Savukārt Civillikuma 229.pants paredz, ka abiem vecākiem ir tiesības testamentā iecelt aizbildņus saviem bērniem - kā jau esošiem, tā arī gaidāmiem.” Tāpēc viņa iesaka šo jautājumu sakārtot juridiski. Iluta Sauliete norāda, ka tā kā vecākiem ir piešķirtas tiesības pašiem lemt par bērna aizgādni pēc saviem ieskatiem, tad vislabāk vērsties pie zvērināta notāra, kurš ne tikai sagatavots situācijai atbilstošu dokumentu, bet arī izskaidros tā būtību un juridiskās sekas. Visvērtīgākais ieteikums māmiņām- vienmēr vērsties pie speciālista- konkrētajā gadījumā pie tuvākā zvērinātā notāra. Zvērinātu notāru saraksts , darba laiki un cita kontaktinformācija ir atrodama  šeit: https://www.latvijasnotars.lv/lv/notary/profiles/