Visu pagājušo gadu kopā ar topošo māmiņu Lāsmu sekojām līdzi viņas veselībai, gaidot pirmdzimto bērniņu, un kopīgi gatavojām veselīgas maltītes. Šogad receptes nekur nepazudīs, taču nu jau Lāsma gatavos kopā ar savu meitiņu Zoju.
Pēc dzemdībām pagājis pusotrs mēnesis, Lāsma ir jau atguvusies, taču viņai tāpat kā ikvienai jaunajai māmiņai ir vēlme ātrāk atgriezties labā formā, vienlaikus daudz laika nepavadot virtuvē. Šoreiz pagatavosim Lāsmas iemīļotos vieglos salātus, taču vēl pirms tam noskaidrojam uztura speciālistes ieteikumus, kas jāņem vērā pēcdzemdību periodā.
“Pēcdzemdību periodā daudzām jaunajām māmiņām ir pieaudzis svars. Bieži gribās ātrāk no tā tikt vaļā, taču, kamēr ir ekskluzīvā krūts barošana, sešus mēnešus šis periods ir jāizbauda,” uzsver uztura speciāliste Anda Elsena. Viņa atgādina, ka piena ražošanai ir vajadzīgas uzturvielas, tāpēc jebkura diēta vai uzturvielu samazinājums var novest pie piena samazināšanās.
Pirmos sešus mēnešus, kad māmiņa mazuli baro ar savu pienu, sievietei pieaug vajadzība pēc olbaltumvielām, tāpēc savā ēdienkartē ik dienu jāiekļauj papildu 18-20 g olbaltumvielu. Tie ir aptuveni 100g biezpiena vai 2 olas.
Veselīgie un ātrie tītara gaļas salāti
Sastāvdaļas:
- Sauja salātlapu;
- ½ gurķa;
- 1 sarkanais sīpols;
- ½ avokado;
- Nedaudz fetas siera;
- 1 gab. ceptas tītara gaļas filejas;
- Nedaudz eļļas.
Pagatavošana:
Salātlapām pievieno sagrieztu gurķi, sarkano sīpolu, arī avokado, fetas sieru un šķēlītēs sagrieztu tītara gaļu. Visu apslaka ar olīveļļu un pēc izvēles pievieno garšvielas.