Tava ideālā pēcdzemdību diēta: ēdienkartes piemērs

Tava ideālā pēcdzemdību diēta: ēdienkartes piemērs

15. Jan 2014, 00:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esot stāvoklī, sievietes spēj stundām ilgi iztēloties,kā tas būs- turēt savās rokās mazulīti un auklēt viņu un, protams, cerēt pēc iespējas ātrāk ietilpt iecienītākajos džinsos. Tomēr svarīgāk par sapņošanu par ideālo iznākumu ir labāk izprast pēcdzemdību ķermeņa vajadzības.

Protams, nav nekas nosodošs, ka vēlies atgūt veselīgo svaru. Tev vienkārši savam ķermenim jāsniedz laiks, lai pielāgotos jaunajām vajadzībām un jaunajai situācijai.

Topošajām māmiņām ir īpašas vajadzības un prasības uztura ziņā.Dzemdības un atgūšanās pēc šī smagā darba, vienalga, kā mazulītis nācis pasaulē, prasa enerģiju un īpašas barības vielas. Pirmajās nedēļās sievietes galvenajam mērķim būtu jābūt- palīdzēt ķermenim atgūties un sākt barot mazulīti ar krūti sekmīgam sākumam.

Tava pēcdzemdību diēta

Pirmajās divās līdz četrās nedēļās pēc dzemdībām (vai 8-10 nedēļās, ja bērniņš nācis pasaulē ķeizargrieziena operācijas laikā), Tavs ķermenis diezgan smagi strādā, lai atgūtos un atjaunotu spēku. Tavam uzturam jābūt tādam, lai nodrošinātu enerģiju.

Ideālā pēcdzemdību ēdienkarte

Proteīns: Olbaltumvielas ir aminoskābes, kas vajadzīgas ķermenim, lai šūnas un muskuļi atgūtu spēkus, kas varētu būt bojātas dzemdību laikā. Protams, tas nenozīmē, ka Tev jākoncentrējas uz steiku vai piecu olu omletes ēšanu, tā vietā koncentrējies uz tādiem olbaltumvielu avotiem kā gaļa, jūras veltes, pākšaugi, olas, piens, soja vai rieksti katrā ēdienkartē.

Ogļhidrāti sniedz enerģiju. Labākie avoti ir svaigi augļi, dārzeņi un pilngraudu produkti.

Veselīgi tauki, piemēram, olīveļļa, rieksti un sēklas sniedz svarīgas uzturvielas un palīdz nodrošināt enerģiju. 

Citas nozīmīgas barības vielas

Jūsu ķermenim pēc dzemdībām vajadzīgas noteiktas barības vielas. Centieties, lai jūsu pēcdzemdību uzturā būtu vismaz daļa no šīm barības vielām!

Dzelzs: Dzemdību laikā tiek zaudētas arī asinis, vienalga, vai tās notiek dabiskā vai ķeizargrieziena operācijas laikā. Tieši šī iemesla dēļ pēc dzemdībām iekļauj dzelzi un to saturušo C vitamīnu savā uzturā. Vitamīns C veicina sadzīšanas procesus, tāpēc labs palīgs būs zemenes, kivi un citi koši augļi un dārzeņi, lai uzņemtu tik nepieciešamo C vitamīna devu.

Šķiedrvielas: ļoti daudz māmiņu sūdzas par aizcietējumiem. Lai no tiem izvairītos, uzņem daudz šķidruma- ūdeni, protams- un ēd šķiedrvielām bagātu uzturu.

Omega 3 taukskābes: tās nodrošina emocionālo un fizisko noturību. Taukskābju trūkums ir saistīts arī ar pēdzemdību depresiju. Treknas zivis, piemēram, lasis, rieksti un sēklas ir lielisks Omega 3 taukskābju avots.

Pēcdzemdību ēdienkartes piemērs

Reizēm, ja nav gatava piemēra, sievietes nespēj izlemt, kas īsti ēdienkartē būtu vispiemērotākais. Piepildi pusi šķīvi ar tumši zaļiem dārzeņiem, vienu ceturtdaļu olbaltumvielu un atlikušo ceturtdaļu ar pilngraudiem vai cieti saturošiem dārzeņiem.

Ideālā pēcdzemdību ēdienkarte varētu izskatīties šādi:

Brokastis: divu olu omlete pildīta ar sēnēm, spinātiem un sarkanajiem pipariem; viena pilngraudu maizes šķēle un glāze piena.

Uzkodas:  Zemenes ar grieķu jogurtu

Pusdienas: tītars, siers un dārzeņi pilngraudu tortiljā; zaļie salāti un apelsīna šķēlītes

Uzkodas: dārzeņu plate ar humusu vai citu veselīgu mērcīti

Vakariņas: lasis pasniegts ar brūnajiem rīsiem; piens un cepts ābols desertā

Tradicionālo kultūru zināšanas

Dažādi ēdieni un tradicionālās diētas ir tikušas lietas visā pasaulē pēcdzemdību laikā. Šīs divas Austrumu kultūras ilustrē tradicionālo kultūru zināšanas.

Ajūrvēda

Ajūrvēdas medicīna uzsver, ka sešas nedēļas pēcdzemdību periodā nodrošina iespēju atjaunoties organismam un organismu sistēmām, lai iegūtu ideālu veselību. Izvēles, kuras tiek veiktas pirmajās 42 dienās pēc dzemdībām tiek sauktas par "svēto logu", kas ietekmējot sievietes dzīvi nākamajos 42 gados.

Pēcdzemdību laikā pārtika tiek gatavota galvenokārt ūdenī un eļļā. Ajūrvēdas piekritēji biežāk izmanto sildošas garšvielas un arī saldumi tiek lietoti kā atjaunojošas uzkodas. Tāpat tiek ieteikti arī košļājami augi, kas veicina gremošanu. Savukārt zāļu tējas tiek lietotas, lai veicinātu laktāciju un šūnu atjaunošanos.

Tradicionālā ķīniešu medicīna

Pēdējos 3000 gados sievietēm Ķīnā tiek dots "zelta mēnesis", lai atpūstos, atgūtu spēkus un veselību pēc dzemdībām.

Jaunajām māmiņām iesaka ēst bieži, bet mazos daudzumus, lai atbalstītu vitāli svarīgos orgānus. Daži no tradicionālajiem ēdieniem ir vista, zaļo lapu salāti, dārzeņi, olas, rozīnes, rīsi un žāvēti augļi. 

Sevis lutināšana un īpaša uztura izvēle pēcdzemdību periodā var nozīmēt laimīgāku un veselīgāku mūžu jums! Rūpējieties par sevi! Tas ir tā vērts!

Kas bija Tavi lielākie izaicinājumi šajā pēcdzemdību laikā? Vai uzturs pēcdzemdību periodā atšķiras no tā, kāds tas ir tagad?

Māmiņu Klubs

15. Jan 2014, 10:51

p.s protams, ka atskiras uzturs. uz ziemassvetkiem nacas atteikties no mandariniem un piparkukam.

15. Jan 2014, 10:50

zemenes, paksaugi, pesticidiem pilditi salati un vel piens pa virsu!ohhh...pec sada molotova kokteila mans zidainis noteikti visu nakti dziedatu uz nebedu!