Jauna mājokļa iekārtošana: ar ko sākt?

Jauna mājokļa iekārtošana: ar ko sākt?

19. Feb 2021, 23:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jauna dzīvokļa vai mājas iegāde ir liels notikums, sevišķi tad, ja tas ir jūsu pirmais mājoklis. Tukša telpa var šķist vienlaikus biedējoša un intriģējoša. Tikai jūsu ziņā ir tas, kā mājoklis izskatīsies, kad būs iekārtots. Taču nereti šo brīvības sajūtu pavada arī apmulsums – ar ko sākt? Kā neapjukt tukšajā telpā, stāsta “Kesko Senukai Latvia” vairumtirdzniecības direktors Jurijs Nikolajevs.

Iekārtojiet mājokli sev

Ja mammai ir pilna pusdienu servīze 12 personām un atbilstoša izmēra ēdamgalds, bet vecvecākiem – sešvietīgs dīvāns, kurā skatīties televizoru kopā ar mazbērniem, tas nenozīmē, ka arī jums to visu vajag.

“Mēs nereti dzīvojam stereotipu varā. To, ar ko esam uzauguši, gluži automātiski tiecamies ieviest savā dzīves telpā arī pieaugot. Taču pārdomājiet rūpīgi, vai tiešām jums tas ir vajadzīgs, sevišķi tad, ja mājokļa platība nav liela. Ja nerīkojat plašas ballītes 20 tuvākajiem draugiem, jums, visticamāk, nevajadzēs neizsmeļamus glāžu un dakšiņu krājumus un XXL izmēra trauku skapi. Ja neaizraujaties ar gatavošanu, mierīgi iztiksiet bez pilna virtuves aprīkojuma, bet, ja bieži pārbīdāt mēbeles un maināt iekārtojumu, izvēlieties vieglas, saliekamas vai transformējamas, nevis masīvkoka mēbeles. Nesalīdziniet savu mājokli ar citiem – šīs ir jūsu mājas, tāpēc droši piešķiriet tām savas individualitātes atblāzmu!” iesaka “Kesko Senukai Latvia” vairumtirdzniecības direktors Jurijs Nikolajevs.

Nesteidzieties

Iegādājoties jaunu mājokli, gribas tajā pēc iespējas ātrāk iekārtoties un sākt dzīvot “pēc pilnas programmas”. Taču speciālists iesaka – nesteidzieties! Steiga ir vissliktākais lielu pirkumu sabiedrotais, bet tieši lielie pirkumi ir vissvarīgākie – sienu un grīdu apdari, santehniku un mēbeles nebūs tik vienkārši nomainīt.

Ja plānojat remontu, pavadiet ilgāku laiku tukšajās telpās un dažādos diennakts laikos, lai novērtētu, kādas krāsas izvēlēties un kā tās izskatīsies dažādos apgaismojumos. Iejūtieties telpā, apgūstiet tās loģiku, pārdomājiet funkcionalitāti, lai skaidri saprastu, kādas un cik lielas mēbeles būs vajadzīgas, kur tās novietosiet un kā tās iekļausies interjerā. Sākumā labāk iegādāties vai paņemt līdzi no iepriekšējās iedzīves tikai pašu nepieciešamāko. Tikai apdzīvojot telpas, vislabāk sapratīsiet, kas tieši jums vajadzīgs.

Tekstilizstrādājumu, interjera priekšmetu un dekoru iegādi atstājiet uz pašām beigām – tie ir akcenti, nevis pamatlietas. Protams, var gadīties visu telpas interjeru uzbūvēt ap vienu unikālu statueti vai gleznu, bet tie ir atsevišķi gadījumi.

Vizualizējiet savu interjeru

Ja nejūtaties pārliecināts, kādā stilā vēlaties iekārtot savu mājokli, papētiet, kā savas mājas iekārto citi. Izveidojiet attēlu kolekciju: krājiet gan tos attēlus, kas jūs iedvesmo, gan tos, kas nepatīk – tā skaidri sapratīsiet, kas jums nepatīk, un izvairīsieties no kļūdām, veidojot interjeru.

Ja iespējams, izveidojiet interjera vizualizāciju. Noderīgs būs arī vienkāršs telpas plāns, kurā mērogā iezīmēsiet plānotās mēbeles to atrašanās vietās – tas ļaus vieglāk saprast, cik daudz vietas aizņems katra lieta un cik daudz brīvas telpas jums paliks.

“Ir svarīgi telpu nepārblīvēt, lai paliktu vieta arī gaisam, gaismai un dzīvošanai. Tāpat izplatīta kļūda ir sastumt visas mēbeles pie sienas, vidū atstājot lielu, tukšu laukumu. Droši veidojiet telpā mēbeļu salas – ērtu krēslu ar galdiņu un stāvlampu lasīšanai, dīvānu kafijas galdiņu un pufus omulīgai patērzēšanai, ēdamgaldu ar krēsliem. Tas radīs daudz mājīgāku atmosfēru un arī palīdzēs telpai pildīt konkrētas funkcijas,” iesaka Jurijs Nikolajevs.

Ja aizraujaties ar zīmēšanu, uzzīmējiet savu sapņu interjeru un ņemiet zīmējumu līdzi, dodoties iepirkties: tas ļaus vieglāk atrast īstās krāsas un faktūras mēbeles un palīdzēs nenovirzīties no kursa un neveikt impulsīvus pirkumus.

Izvēlieties krāsu gammu

Krāsas spēj telpu pilnībā pārvērst – padarīt vizuāli lielāku, mazāku, šaurāku, platāku, augstāku, zemāku, siltāku, vēsāku. Izvēloties krāsu, jāpatur prātā, ka lielākā platībā tā izskatīsies citādi nekā uz maza krāsu parauga veikalā. Gaiši pasteļtoņu paraugi uz sienas var izskatīties tumšāki, bet tumšākas krāsas savukārt var izskatīties gaišākas.

Tapetes ar smalku zīmējumu telpu vizuāli paplašinās, savukārt lieli, uzkrītoši raksti – tieši pretēji, sašaurinās. Lai radītu plašuma sajūtu un harmonisku noskaņu, izvēlieties gaišākas krāsas – baltu, dabiski baltu, gaišu smilškrāsu vai gaiši pelēku. Izvairieties no vēsām krāsām telpā, kas atrodas ziemeļu pusē un kur neiespīd saule, – vēsie toņi šādai telpai liks izskatīties aukstai un nemājīgai.

Jūsu mājoklis izskatīsies harmoniskāk, ja viena un tā pati krāsa atkārtosies dažādās telpās. Piemēram, nokrāsojiet savā mīļākajā krāsā koridora sienas un vienu dzīvojamās istabas sienu, bet citās telpās šo krāsu atkārtojiet tekstilizstrādājumos. Ja ēka ir veca un sienas nav pilnīgi gludas un taisnas, izvēlieties krāsu vai apmetumu ar biezu struktūru, kas palīdzēs noslēpt defektus un mazinās nepilnības.

Labāk vairāk gaismas nekā par maz

Pareizi izvēlēts apgaismojums ir viena no veiksmīga interjera atslēgām. Rūpīgi padomājiet par apgaismojuma risinājumiem, pievērsiet uzmanību tam, ko kurā telpā darīsiet, kā novietotas mēbeles un cik spēcīgs ir dabiskās gaismas avots. Tas palīdzēs izlemt, kāds apgaismojums nepieciešams: vispārējs, dekoratīvs vai tikai neliels akcents. Kombinējiet izkliedētu un mērķētu apgaismojumu, lai telpā justos harmoniski jebkurā situācijā. Tas pats sakāms par elektrības rozetēm – to nekad nav par daudz, tāpēc labāk ierīkojiet kādu papildus.

“Apgaismojuma izvēle var notušēt vai tieši izcelt telpas efektus un defektus, tāpēc šeit jārīkojas sevišķi pārdomāti un, iespējams, jāpaaicina uz konsultāciju profesionālis. K-Senukai Jaunā mājokļa lojalitātes programmas karte, kas paredzēta privātpersonām, kuras būvē māju, remontē dzīvokli, iegādājas mājokli un regulāri pērk celtniecības, remonta, apdares un citas preces, nodrošina ne tikai atlaides precēm un pakalpojumiem, bet arī bezmaksas interjera dizainera pakalpojumus, kas, iekārtojot jaunu mājokli, var izrādīties nenovērtējami,” iesaka Jurijs Nikolajevs.