Ja esat jau ilgāku laiku plānojuši jauna mājokļa iegādi, tagad ir īstais laiks veikt pirkumu

11. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam raduši, ka šajā laikā daudz kas ir liegts – nenotiek daudzi kultūras pasākumi, ir jāievēro virkne noteikumu, lai ierobežotu koronavīrusa Covid-19 izplatību. Tajā pašā laikā šis periods var būt arī iespēja, lai realizētu savu sen loloto ieceri par jauna mājokļa iegādi.

Kā norāda Bonova Latvija mājokļu eksperts Kaspars Ekša, mājokļu attīstītāji pastāvīgi pēta cilvēku vajadzības, un šobrīd izpētei tiek pievērsta vēl lielāka uzmanība. Apzinoties, ka arī krīzes laikā cilvēki turpina paplašināt savas ģimenes, līdz ar to arī rodas nepieciešamība pēc jauna mājokļa, attīstītāji kopā ar bankām meklē labākos risinājumus, kā palīdzēt cilvēkiem savas vajadzības apmierināt.

Saskaroties ar ārkārtas situāciju, daudzas ģimenes apsvērušas variantu savu plānoto pirkumu – jauna mājokļa iegādi – atlikt uz vēlāku laiku. Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis gan iedrošina, sakot, ka šis ir īstais brīdis mājokli iegādāties tiem, kuri jau ilgstoši plānojuši šādu pirkumu. Viņš arī vērš uzmanību, ka šobrīd aizdevējs daudz rūpīgāk izvērtē jomas, kurās strādā potenciālie kredītņēmēji. “Gadījumā, ja banka redz, ka nozare Covid-19 pandēmijas dēļ varētu tikt ietekmēta vai arī ir ietekmēta, potenciālais kredītņēmējs tiek lūgts vērsties bankā atkārtoti pēc ārkārtas situācijas beigām, vai arī klients tiek konsultēts padziļināti, lai izvērtētu viņa individuālo situāciju,” stāsta Swedbank pārstāvis.

Jāatceras, ka hipotekārais kredīts ir ilgtermiņa aizņēmums uz 20 – 30 gadiem, un šajā periodā kredītņēmēju var sagaidīt dažādas neparedzamas situācijas, tāpēc ieteicams veidot finanšu drošības spilvenu, kā arī apdrošināt riskus. “Tas nozīmē, ka, noformējot hipotekāro kredītu, tiek apdrošināts risks zaudēt darbu vai arī darbnespējas risks,” apdrošināšanas būtību izskaidro Normunds Dūcis. Viņa teikto papildina Bonova Latvija pārstāvis, sakot, ka attīstītājs kopā ar visām lielākajām bankām strādājis pie apdrošināšanas piedāvājuma, tā ļaujot mājokļa pircējam izslēgt potenciālos nākotnes riskus un ļaut iegādāties jaunu dzīvokli jau tagad, nevis atlikt pirkumu uz vēlāku laiku.

Lai jauna mājokļa iegāde šajā laikā ģimenēm būtu pieejamāka, Bonova Latvija radusi iespēju arī sadalīt pirmo iemaksu par jaunu dzīvokli divos maksājumos. “Tas ģimenēm sniedz drošību, ka gadījumā, ja dzīvē notiek kādas izmaiņas, tomēr līdz brīdim, kad māja tiek nodota ekspluatācijā un tajā var sākt dzīvot, ģimenei saglabājas iekrājumi,” saka Kaspars Ekša.