Izvēlies visjaunāko - hemoroīdus var ārstēt ar medicīnisko līmi

Izvēlies visjaunāko - hemoroīdus var ārstēt ar medicīnisko līmi

27. Mar 2019, 11:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Taisnās zarnas slimības ir tās, par kurām runājam un vēršamies pie ārsta tikai galējas nepieciešamības gadījumā! Palielināti hemoroidālie mezgli ir viena no izplatītākajām proktoloģiskajām slimībām. Zinātnieku veiktie pētījumi liecina – apmēram pusei Eiropas iedzīvotāju ir problēmas ar hemoroīdiem, un ar katru gadu šī slimība skar arvien vairāk iedzīvotāju. Labā ziņa ir, ka hemoroīdus iespējams salīdzinoši viegli ārstēt, un ārstēšanas metodes kļūst arvien saudzējošākas.

Ārstēšanai pasaulē lieto vairāk nekā 10 hemoroīdu operāciju veidu (LONGO, STARR, HET, HAL- RAL, EVRF, Liga Sure, THD, RAFAELO, lāzerterapija, skleroterapija u.c.), kas pieejami arī SIA ''Veselības centrs 4''.  Tagad ārstēšanas metožu klāstam pievienojusies arī medicīniskās līmes (ciānakrilāta) metode*.

Hemoroidālās slimības ārstēšanā kompleksi lietojamas gan medikamentozas, gan ķirurģiskas ārstēšanas metodes, kā arī nepieciešama dzīvesveida un uztura režīma maiņa. Tomēr konkrēta ārstēšanas programma atkarīga no slimības stadijas un tās izpausmēm.

Visas ķirurģiskās ārstēšanas metodes var iedalīt divās daļās. Mazāk traumatiska ir hemoroidālās slimības ārstēšana, izmantojot ''pusķirurģiskas'' metodes. Neiedziļinoties tehniskajās niansēs, jāatzīmē, ka šo metožu izmantošanas gadījumā galvenokārt iedarbojas uz iekšējiem hemoroidālajiem mezgliem. Tā kā gļotādā, kas tos pārklāj, praktiski nav sāpju receptoru, to veikšanai var izmantot tikai lokālu atsāpināšanu.

''Pusķirurģiska'' ārstēšana ir elastīgo gredzenu uzlikšana uz iekšējiem hemoroidālajiem mezgliem, skleroterapija, iekšējo mezglu infrasarkano staru koagulācija un citas metodes, tai skaitā inovatīvā un mazinvazīvā medicīniskās līmes metode.

Uz jautājumiem par hemoroīdu operāciju ar medicīnisko līmi atbild SIA “Veselības centrs 4” filiāles “Baltijas vēnu klīnika” flebologs, ķirurgs ar specializāciju proktoloģijā, Veselības centrs 4 ķirurģijas nodaļas vadītājs Pēteris Gerke.

1. Kā notiek operācija?

Operācijas laikā, kas drīzāk līdzinās manipulācijai,  palielinātajos hemoroīdos injekciju veidā ievada ķīmisku preparātu, kas slimajos hemoroidālajos mezglos pārtrauc asins plūsmu un savelk hemoroīdu kapsulas apvalku. Tā kā hemoroīdi vairs netiek apasiņoti, tie izzūd.

2. Vai pirms operācijas ir nepieciešama īpaša sagatavošanās?

Pirms jebkuras operācijas ārsts izskaidro, kas notiks, kā arī atbild uz pacienta jautājumiem, ja kaut kas palicis neskaidrs. Dažas stundas pirms operācijas nepieciešams atbrīvot taisno zarnu no tās satura – vislabāk to izdarīt ar Mikrolax tipa klizmu,to ievadot taisnajā zarnā. Tās dienas rīta nevajadzētu arī ēst, bet dzert tikai šķidrumu.

3. Cik ilgi notiek operācija?

Operācija ilgst vien 10–20 minūtes.

4. Vai pēc operācijas jāuzturas stacionārā?

Operāciju veic ambulatori, un uzreiz pēc tās var atgriezties ikdienas gaitās.

5. Vai operācijas veikšanai ir kādi ierobežojumi?

Procedūras veikšanai nav nekādu ierobežojumu, jo tā ir ļoti saudzīga un norit lokālā anestēzijā.

6. Cik ilgā laikā mazināsies hemoroīdu izraisītās sāpes?

Uzreiz pēc operācijas zūd slimo hemoroīdu izraisītās sāpes, un pats hemoroīdu mezgls uzsūcas pāris mēnešu laikā. Jāatzīst, ka 4. pakāpes hemoroidālo slimību gadījumā mezgli diemžēl vizuāli neizzudīs, tos var likvidēt tikai ķirurģiski – izgriežot.

7. Vai šo metodi var izmantot visām hemoroidālās slimības pakāpēm?

Ciānakrilāta metode ir piemērota 2., 3. un 4. pakāpes hemoroīdu ārstēšanai.

8. Cik maksā šāda veida operācija?

Operācijas izmaksas ir atkarīgas no slimības pakāpes un hemoroīdu daudzuma- sākot no 700 eiro.

9. Vai pēc operācijas slimība var atgriezties?

Pēc operācijas recidīva iespējas nepastāv - likvidētie hemoroidālie mezgli neatgriezīsies, bet, ja ir tendence uz šo slimību, var progresēt citi hemoroidālie mezgli vai veidoties jauni. To var salīdzināt ar zobu ārstēšanu, citreiz tos jālabo atkal pēc 10 - 15 gadiem, citreiz - nē.

10. Vai operācijas laikā var būt alerģiska reakcija?

Retos gadījumos alerģija var būt uz kādu no ciānakrilāta līmes komponentiem.

*Ciānakrilāts ārstēšanā jau ilgstoši tiek pielietots medicīnā, īpaši asinsvadu ķirurģijā. Kopš 2012. gada SIA ''Veselības centrs 4'' šo metodi, kurai ir virkne priekšrocību, veiksmīgi lieto varikozu kāju vēnu ārtēšanā.