Izvēlies savam ādas tipam atbilstošus ādas kopšanas līdzekļus!

24. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc vasaras, kad saules stari mūs sildījuši un lutinājuši, sejas āda pieprasa nedalītu uzmanību un rūpes, tāpēc vaicājām pēc padoma “Veselības centrs 4” sertificētai dermatoloģei Sandrai Vizulei, kādam jābūt obligātajam sejas ādas kopšanas rituālam un kā izvēlēties atbilstošāko kosmētiku.

Sejas ādas stāvokli ietekmē ne tikai tas, cik rūpīgi ādu attīrām un mitrinām, bet arī tas, kāds ir mūsu dzīvesveids. Šī iemesla dēļ svarīgi domāt par savu ikdienas uzturu un dienas režīmu. Nenoliedzami, to, kā iedarbosies ādas kopšanai paredzētie līdzekļi, daļēji nosaka arī ģenētika, ko, diemžēl, vai arī par laimi, mainīt nevaram.

Saule var radīt neatgriezeniskus ādas bojājumus

Lai gan vasarā cenšamies tvert katru saules staru, lai iegūtu iedegumu, svarīgi atcerēties, ka saule var nodarīt ādai neatgriezeniskus bojājumus, tostarp arī ādas apdegumus, kas var rezultēties ar ādas apsārtumu, pietūkumu, diskomfortu un pat čūlām un krevelēm.

“Ultravioletie stari grauj ādas šūnas, to DNS struktūru, tāpēc ir svarīgi ievērot pareizu sauļošanās režīmu un lietot saules aizsargkrēmus,” teic dermatoloģe Sandra Vizule. Šī iemesla dēļ svarīgi arī neaizmirst ne tikai par saules aizsargkrēma, bet arī par saulesbriļļu, cepures lietošanu, jo mūsu platuma grādos dzīvojošajiem cilvēkiem ādas fototipa un plānākas melanīna aizsardzības kārtas dēļ jāievēro pastiprinātāki ādas aizsardzības pasākumi pret saules stariem.

Mīts: Saules stari pozitīvi iedarbojas uz pinnēm. NĒ, tā nav, jo tikai pirmajā momentā piņņu plankumi būs mazāk pamanāmi, taču turpmākajās dienās veidosies pastiprināta pigmentācija.

Speciāliste uzsver, ka ne mazāk svarīgi ir ievērot pareizu saules aizsargkrēma lietošanu, jo pēc tā uzklāšanas jānogaida 20 minūtes līdz tas sāk iedarboties. Tāpat arī viņa uzsver, ka nevajag paļauties, ka krēms iedarbosies visas dienas garumā, jo tas jāatjauno ik pēc 2-3 stundām un katras peldes.

Pēc vasaras āda jāmitrina

Pēc vasaras perioda sejas āda prasa pastiprinātas rūpes, jo siltajā periodā to var būt piemeklējusi dehidratācija, kas sejas ādu padara nogurušāku un arī veicina sīko krunciņu veidošanos. Šo problēmu var risināt, izmantojot savam vecumam piemērotus mitrinošus līdzekļus. Jaunākai ādai tie var būt spreji, bet nobriedušākai ādai – gēla konsistences hialuronskābes līdzekļi, kas iedarbojas dziļāk un sniegs noturīgāku ilgtermiņa efektu,“ teic dermatoloģe.

Hialuronskābe atrodas mūsu audos, taču ārējo faktoru ietekmē tā noārdās, tāpēc šis process jākompensē ar kosmētikas palīdzību.

Izvēloties kosmētiku gan der atcerēties, ka svarīgi izvēlēties kosmētiku, kas atbilst ādas tipam, kā arī to, ka pārspīlēta kosmētikas līdzekļu lietošana var nodarīt ādai kaitējumu, tāpēc ieteicams konsultēties ar speciālistu un sastādīt savai ādai individuālu kopšanas programmu.

“Veselības centrs 4” sertificēta dermatoloģe Sandra Vizule norāda, ka katrai sievietei, atbilstoši viņas ādas tipam, būs atšķirīga ādas kopšanas programma un arī izmantotie līdzekļi, taču ādas kopšanas minimums ir:

  1. ādas attīrīšana ar attīrošu līdzekli, izvēloties to atbilstoši tam, cik aktīvi ikdienā tiek lietota kosmētika;
  2. sejas toniks vai micerālais līdzeklis;
  3. nakts krēms. Taukainas ādas gadījumā var tikt izmantots serums, savukārt normālai vai sausai ādai – mitrinošs krēms, bet ādai, kurai ir aknes problēmas, izveidojušies pigmenta plankumi, var tikt izmantota dermokosmētika ar augļskābi sastāvā.

Savu sejas ādas tipu ikviens var noteikt pats, taču vislabāk lūgt speciālista padomu, kurš ieteiks piemērotāko ikdienas ādas kopšanas režīmu, jo ādas tips dažādu faktoru ietekmē laika gaitā var mainīties.

WWW. EUCERIN.LV