Izdzēs asinsvadu veidojumu zīmes!

Izdzēs asinsvadu veidojumu zīmes!

27. Nov 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens — ziemas periods ir labākais laiks, lai parūpētos par savu un sava mazuļa ādas veselību un skaistumu. Nelieli sārti punktiņi uz sejas, ķermeņa, neliels asinsvadu tīklojums, kas parādījies pēc sauļošanās sezonas, vai sarkans plankumiņš, kas aizsedz daļu sejas vai ķermeņa daļas, — tās ir iedzimtu vai dzīves laikā iegūtu asinsvadu veidojumu zīmes. Daudzas no tām var ļoti veiksmīgi likvidēt vai padarīt mazāk pamanāmas ar intensīvi pulsējošās gaismas (IPL) un speciālu asinsvadu lāzeru palīdzību.

Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja, dermatoloģe Linda Kapteine uzsver, ka tagad arī Latvijā ir pieejams ASV ražotāja Vbeam™ Perfecta šķidrās krāsvielas impulsu lāzers, kas pasaulē tiek uzskatīts par labāko tehnoloģiju dažādu asinsvadu problēmu likvidēšanai. Šis lāzers ļauj likvidēt iedzimtas un iegūtas asinsvadu patoloģijas, kuras līdz šim nevarēja novērst ar nevienu citu metodi. Tas iedarbojas uz dziļākajiem asinsvadiem, līdz ar to tiek likvidēts pigmentācijas cēlonis. Turklāt šī ir ļoti saudzējoša procedūra, līdz ar to veicama pat jaundzimušajiem,” stāsta dr. med. Linda Kapteine. Vairāk par to lasīt->>

Asinsvadu patoloģijas

Bērniem pēc piedzimšanas pirmajos dzīves mēnešos var parādīties kapilārās hemangiomas — asinsvadu dzimumzīmes. Tās var būt pavisam sīkas vai arī ļoti lielas, kā reljefi, no sarkanīgas līdz zilganas nokrāsas ādas laukumi vai piepacelti veidojumi. Reizēm tās var radīt būtisku kosmētisku defektu. Īpaši smagos gadījumos liela izmēra hemangiomas var traucēt normālai attīstībai un augšanai. Tomēr parasti tās pašas izzūd 5–10 gadu vecumā.

Bērnam pēc piedzimšanas uz ādas var arī būt kapilārās malformācijas jeb portvīna traipi. Šos zilgansārtos plankumus ādas līmenī, kas izkārtoti pa sejas, pakauša vai skausta viduslīniju, konstatē 25–40 % jaundzimušo. Parasti tie spontāni izzūd pirmo dzīves gadu laikā. Asinsvadu skaits tajos nav mainījies, taču pastāv progresējoša asinsvadu izplešanās. To likvidācijai lieto IPL vai lāzerterapiju.

Viena no izplatītākajām ādas slimībām ar asinsvadu iesaistīšanos ir rozācija jeb rozā pinnes, kas visbiežāk parādās 30 gadu vecumā kā vaigu, deguna, zoda vai pieres piesarkums. Rozācijai raksturīga apsārtusi sejas āda, bieža sasarkšana, vairāk vai mazāk izteikti paplašināti, izlocīti, redzami asinsvadi. Apsārtumu pastiprina dažādi iekaisumi — dziedzerērces demodex folliculorum, helikobaktērija, kas mājo kuņģī. Šīs baktērijas darbības dēļ pastiprināti izdalās specifisks ferments, kurš savukārt veicina asinsvadu paplašināšanos. Rozācija galvenokārt ir sejas ādas asinsvadu iekaisums, kas periodiski var pastiprināties un pāriet. Šie asinsvadi ir tendēti uz kādu kairinošu aģentu. Pārmērīgu un ātru asinsvadu paplašināšanos un asins pieplūdi ādas virskārtai, kas izpaužas piesarkumā, var izraisīt stress, nelabvēlīgi laika apstākļi — aukstums, mitrums, vējš, pārtikas produkti un alkohols. Slimībai ir vairākas stadijas, iesākumā raksturīgi tikai asinsvadi, bet, tai progresējot, pievienojas pinnēm līdzīgi izsitumi, kas izraisa velkošu un dedzinošu sajūtu. Vissmagāko slimības stadiju raksturo hipertrofēti audi uz sejas — palielinās deguns, tas ir tūskains, uzburbis, un bieži vien to saista ar alkoholismu, kaut gan īstenībā šī slimība, kā jau mēs to noskaidrojām, saucas rozācija un nelaimīgajam pacientam nav nekāda sakara ar pārmērīgu grādīgo dzērienu lietošanu. Un visbiežāk palielināts deguns jeb, kā medicīnā to sauc, rinofīma  attīstās tieši vīriešiem. Tās ārstēšanā lieto IPL un lāzerterapiju. Taču rozācijas gadījumā svarīgi veikt arī dažādas profilaktiskas darbības. Vasarā noteikti jālieto saules aizsargkrēmi ar SPF 50+, kā arī svarīgi stiprināt asinsvadus ne tikai iekšķīgi, lietojot vitamīnus un antioksidantus, bet arī ārīgi neļaut paplašināties asinsvadiem ar krēmu palīdzību. Sensibio AR hipoalerģiskais krēms tieši iedarbojas uz faktoru (VEAF — vaskulārā endotēlija augšanas faktoru), kas izraisa apsārtumu. Tādējādi tiek novērsta apsārtuma rašanās un kuperozes pastiprināšanās, mazināta karstuma sajūta un atjaunots ādas komforts. Šis pats asinsvadu paplašināšanās faktoru nomācošais komponents ir arī īpaša saules aizsarglīdzekļa sastāvā, kurš domāts tieši cilvēkiem ar kuperozo seju — Photoderm AR.

Cilvēkiem ar kuperozu ādu jāizvairās mazgāt  seju ar krāna ūdeni, bet dekoratīvās kosmētikas noņemšanai jālieto īpaši maigi tīrīšanas līdzekļi, piemēram, Sensibio H2O AR micelārais ūdens, kas nomierina un atsvaidzina ādu un pēc tam nav jānoskalo.

Nedrīkst veikt arī kontrastprocedūras: karsts–auksts–karsts–auksts. Ikdienā jādzer daudz šķidruma, ne mazāk kā 2 litri dienā, jāizvairās lietot asus ēdienus, karstus dzērienus un alkoholu.

Tomēr dzīves laikā ne tikai var paplašināties asinsvadi, bet arī rasties dažādi ādas asinsvadu veidojumi.

Zirnekļveida angiomas. Tās var būt no 2 mm līdz 1,5 cm lielas un atgādināt koši sarkanu, reti zilganu, paplašinātu asinsvadu izlocītu tīklojumu ap izteiktu centrālo kapilāru. Bieži sastopamas uz sejas, apakšdelmiem un kājām. Sastopamas jauniešiem un sievietēm grūtniecības laikā. Tās mēdz  attīstīties līdztekus venozajām saslimšanām, kā arī kalpo par nopietnu simptomu aknu slimību — vīrusa hepatītam un alkohola cirozei. Tās parasti novērš ar elektro- vai lāzerķirurģijas palīdzību.

Senīlās jeb ķiršveida angiomas. Tās ir apmēram 1–5 mm sīki, mazliet piepacelti, parasti apaļas formas asinsvadu veidojumi. Šīs angiomas parasti ir uz ķermeņa ādas, visbiežāk dekoltē un vēdera rajonā, un krāsa var būt no koši sārtas līdz violetai. Parasti parādās 30 gadu vecumā, un to skaits ar gadiem var palielināties. Tās nav saistītas ar saslimšanām, bet kalpo tikai kā kosmētisks defekts. Tās parasti likvidē, lietojot IPL vai lāzerterapiju.

Vēnulu paplašinājumi jeb vēnu ezeriņi. Tie atgādina pacēlumus no tumši zilas līdz violetai krāsai. Tie parasti sastopami uz sejas, lūpām un ausīm pēc 50 gadu vecuma. Par galveno to veidošanās iemeslu min UV staru ietekmi uz ādu. Lielākoties tas ir tikai kosmētisks defekts, taču jānošķir no piogēnās granulomas vai mezglveida melanomas, kas ir viens no ādas audzēju ļaundabīgajiem veidiem. To likvidēšanai lieto elektro- un lāzerķirurģiju.

Ilze Apine