Izcila olīveļļa – šī pavasara ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa

Izcila olīveļļa – šī pavasara ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa

02. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nākot pavasarim, arvien vairāk uzturā sākam lietot salātus un dažādus svaigus dārzeņus. Šajā laikā olīveļļa kļūst par īpaši neatņemamu produktu mūsu virtuvēs nepārspējamo garšas īpašību un uzturvērtības dēļ.

Aukstās spiedes olīveļļa ir brīnišķīgs produkts ikdienas lietošanai uzturā. Augstās spiedes tehnoloģija ļauj saglabāt eļļā olīvu dzīvās, vērtīgās sastāvdaļas, kas ir ļoti svarīgas cilvēka veselībai. Olīveļļa satur augstu polifenolu līmeni, kas ir dabiski, bioloģiski aktīvi antioksidanti un var samazināt hronisku slimību risku, aizsargāt pret iekaisumiem un palīdzēt mazināt holesterīna līmeni asinīs. Olīveļļa satur arī plašu vitamīnu un minerālvielu klāstu, tajā skaitā E un K vitamīnus, kas ir ļoti svarīgi sirds un asinsvadu veselībai, reproduktīvajai veselībai, un arī uzlabo mūsu ādas stāvokli.

Marta sākumā Sieviešu festivāla laikā pirmo reizi plašākai publikai bija iespēja nogaršot un iegādāties vienu no pasaules labākajām olīveļļām Negri Olive no Horvātijas, Istrijas reģiona, ko Baltijas valstīs piedāvā Olivistria.

Negri aukstās spiedes olīveļļas krāsa ir zeltaini zaļa, tās aromātā iespējams sajust svaigi pļautu zāli, ābolus un riekstus, savukārt, sabalansētā pikantā, nedaudz rūgtā timiāna garša ir īpaši atlasītu četru olīvu šķirņu maisījuma rezultāts. Garšas variē starp sāļo, saldo, rūgto un skābo un atklāj unikālo piekto garšu – umami, visprecīzāko no visiem garšas veidiem, balstītu japāņu Zen filozofijā. Umami garša tiek tulkota kā dziļa cilvēka saikne ar pārtiku. Pārtikā šī olīveļļa var aizstāt gan sāli, gan piparus, un to iespējams lietot ne tikai kopā ar salātiem, bet arī kā piedevu siltajiem ēdieniem.

Negri ģimenes uzņēmumā olīvkoki tiek audzēti dabiskā veidā, lai iegūtu augstas kvalitātes izejvielas. Audzēšanas procesā tiek veikta zemes mitruma, kaitēkļu un apūdeņošanas uzraudzība un kontrole. Olīvas tiek novāktas ar rokām un 24 stundu laikā tiek uzsākta to pārstrāde – mehāniska eļļas izspiešana, neveicot izejvielu karsēšanu.

Olīveļļa tiek spiesta 24 grādos un jāmien, ka izmantojot šādu tehnoloģiju no 100 kg olīvu tiek izspiests vidēji 7 litri eļļas. Salīdzinot, rūpnieciski karsējot no 100 kg olīvu tiek iegūts apmēram 70 litru eļļas. Negri uzņēmums rūpīgi uzrauga izmantotās tehnoloģijas un procesu, lai lietotāji varētu baudīt visaugstākās kvalitātes aukstā spieduma olīveļļu, kas pēdējos gados ir viena no pasaulē visaugstāk novērtētajām olīveļļām gan Amerikā, Ņujorkā pasaules lielākajā un prestižākajā olīveļļu konkursā 2018. gadā ieguvusi zelta medaļu, gan ieguvusi zelta medaļu Japānas konkursā  un atrodama pasaules labāko olīveļļu sarakstā https://bestoliveoils.com/brands/negri

Negri olīveļļa kā ekskluzīvs produkts, netiek piedāvāts plaša patēriņa veikalos, bet to iespējams nogaršot tikai atsevišķos restorānos Eiropā un Istrijas reģionā, Horvātijā. Baltijā Negri olīveļļu piedāvā Negri Olive pārstāvis SIA “Northen way” un to iespējams iegādāties mājas lapā www.olivistria.lv

SIA “Northen way” šobrīd arī uzsāk sadarbību ar Istrijas reģiona tūrisma pakalpojuma sniedzējiem, lai jau šajā rudenī gardēži no Latvijas varētu doties īpašā gastronomiskā piedzīvojumā uz šo garšām un tradīcijām bagāto Horvātijas reģionu. Informāciju par gastro tūrēm būs iespējams atrast Olivistria.