Padomi lai #PaliecMājās laiks ģimenei būtu vieglāks

Padomi lai #PaliecMājās laiks ģimenei būtu vieglāks

21. Oct 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc tam, kad teju divi gadi pavadīti blakus vīrusam, iespējams, ka #PaliecMājās laiks vairs nešķiet kā ilgi gaidītas brīvdienas, kad var strādāt no mājām un nekur nav jāsteidzas. Laiks tiek strikti sadalīts: darbs, atpūta, mācības, ir vajadzība arī pēc iespējas norobežoties no pārējiem.

Dzīvojot cieši plecu pie pleca 24 stundas diennaktī, protams, kādā brīdī viss ir “līdz brošai”, taču, ja paveries uz situāciju no cita skatu punkta, tā ir iespēja arī uzlabot ģimenes attiecības. 

Apsver iespējas

Esošais laiks ir pārbaudījums ikvienam, jo ikvienu ģimeni skar kādas pārmaiņas – stress un uztraukums par finansiālo labklājību, veselību. Ir normāli uztraukties par ģimenes turpmāko likteni, taču nemiers traucē koncentrēties uz problēmu un pievērsties konstruktīviem risinājumiem, lai rīkotos efektīvi.

Apsverot nākotni, protams, vienas no lielākajām bažām ir par darbu. Ko jūs darītu, ja zaudētu ienākumu avotus? Ar vēsu prātu apsver, kādas specialitātes esat apguvuši, kādas ir jūsu zināšanas, spējas un prasmes, kuras varat izmantot, lai nopelnītu naudu? Izstrādājiet plānu gadījumiem, kad jūsu finanses nonāk strupceļā. Apsveriet arī rīcību plānu gadījumiem, kad kāds no ģimenes saslimst, - kuram ārstam vispirms zvanīt, kā saslimušo izolēt no pārējiem ģimenes locekļiem. Panika mazināsies, ja jums būs savs rīcības plāns.

Izstrādājiet ģimenes dienas plānu

Ģimene ir kā mazs uzņēmums, kuram, lai tas efektīvi funkcionētu, nepieciešams savs plāns un kārtība. Izanalizējiet, kāds ir jūsu tagadējās dienas minimums – kas ir jāpagūst katram no jums. Sadaliet darbus, izveidojot dienas grafiku, iesaistiet dienas pienākumos arī bērnus.

Noteikti iekļaujiet dienas plānā katram savu personīgo laiku, kuru pavadīt vienatnē, ārpus ģimenes burzmas. Lai motivētu bērnus ievērot noteikumus, varat izstrādā arī bonusu plānu. Piemēram, par paveiktu darbu bērns iegūst punktu, kurus sakrājot var apmainīt pret multeni, našķi vai laiku datorspēlei.

Stipriniet imunitāti

Iespējams, paliekot mājās, līdzšinējais dienas plāns ir sajucis-  katrs ceļas, kad ienāk prātā, tāpat arī gulēt iet tad, kad iegribas. Režīma ievērošana vienlaikus palīdzēs arī stiprināt imunitāti!

  • Dodaties gulēt un ceļaties vienmēr vienā un tajā pašā laikā.
  • Ievērojiet veselīga uztura principu – izdzer dienā līdz 2l ūdens, ēdiet veselīgi, vairāk nekā pusi no uztura atvēlot augļiem un dārzeņiem.
  • Neaizmirstiet par fiziskām aktivitātēm, jo tas ir ideāls veids, kā izlādēt dienas laikā uzkrāto enerģiju, jo sevišķi bērniem, kuri ir pieraduši ikdienā būt kustībā.
  • Saglabā pozitīvu attieksmi. Ja jūti, ka tuvojas izdegšana, spēku izsīkums, konsultējies ar speciālistu, lai saņemtu palīdzību. 

Ievēro digitālo higiēnu

Vecāku pienākums ir kontrolēt laiku, kuru bērni pavada pie ekrāniem, taču atceries, ka piemērs jārāda arī pašiem vecākiem. Ieviesiet kārtību, kurās dienās drīkst spēlēt datorspēles un cik ilgu laiku var pavadīt pie datora vai telefona.

Atbalstiet viens otru

Jūs nevarat mainīt esošo situāciju, taču varat mainīt savu attieksmi pret to. Šajā periodā ikvienam no mums ir nepieciešams īpašs atbalsts, tāpēc palīdziet viens otram, dodiet otram un bērniem vairāk laika un uzticieties viens otram!