Iespēja sievietēm 20. aprīlī pārbaudīt krūts veselību mobilajā mamogrāfā pie t/p Alfa

Iespēja sievietēm 20. aprīlī pārbaudīt krūts veselību mobilajā mamogrāfā pie t/p Alfa

19. Apr 2013, 13:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīt, 2012. gada 20. aprīlī, kampaņas „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” ietvaros no plkst. 10:00 līdz plkst. 18:00 pie t/p Alfa būs mobilais mamogrāfs, kur sievietes varēs veikt krūts vēža skrīningu. Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksā krūts pārbaudi reizi divos gados. Īpaši uzsverams, ka sievietēm obligāti līdzi ir jāņem Nacionālā veselības dienesta (NVD) vēstule, jo tad pārbaude ir bez maksas. Ar ārsta nosūtījumu – pacienta līdzmaksājums ir 2 lati. Bez vēstules un nosūtījuma, krūts pārbaude ir maksas pakalpojums. Ja vēstule ir pazaudēta, jāzvana pa bezmaksas informatīvo tālruni 80001234, lai noskaidrotu savu vēstules numuru.

Papildu datumi, kad mobilais mamogrāfs būs Rīgā: 27/04, 11/05 un 15/05 no plkst. 10:00 līdz plkst. 18:00 pie t/c Origo.

Pārbaužu noteikumi:

  • Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta Valsts skrīninga programmas ietvaros, izmeklējums ir BEZ MAKSAS
  • Ar ģimenes vai ārstējošā ārsta norīkojumu – pacienta līdzmaksājums ir 2 LVL
  • Ar ģimenes ārsta vai ārstējoša ārsta norīkojumu, kuram NAV līgumattiecību ar Nacionālo veselības dienestu, izmeklējums ir par maksu – 27,50 LVL

Krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. Savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Onkoloģijas galvenais speciālists dr. Jānis Eglītis operē pacientes katru dienu: „Situācija Latvijā kopš 2011. gada ir nemainīga, krūts vēzis ir viena no biežākajām onkoloģiskajām slimībām. Pateicoties skrīningam, mēs atklājam gadījumus, kad sievietēm audzēji vēl ir pavisam mazi. Tos nevar sataustīt, tos var atklāt tikai ar mamogrāfiju. Lai arī reģistrēto krūts vēža skaits pieaug, tomēr samazinās mirstības līkne, tātad pacients vēršas ātrāk pie speciālista pēc palīdzības. Krūts saglabājošo operāciju īpatsvars pēdējo gadu laikā pieaudzis par vidēji 25% – ja pirms četriem pieciem gadiem tādu bija tikai 20-30%, tad šobrīd – 50-55%.” 

Kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” ir īpaši vērsta, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nostītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē tikai ~30% sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

Kampaņu rīko krūts vēža pacientu atbalsta biedrība „Vita” un Latvijas Basketbola savienība.

Plašāka informācija par mobilo mamogrāfiju: www.mammografija.lv

Informācija par krūts vēzi un tā ārstēšanu: www.pārbaudikrūtis.lv