Sastāvdaļas:
2 vistas filejas,kopā man bija 530g
2 āboli,skābas šķirnes,es izmantoju antonavku
1 paciņa paprikas pulveris
1 tēj.k sinepes
1 ēd.k medus
1 ēd.k brūnais cukurs
sāls
3 ķiplokdaiviņas
puķkāposta galviņa
1 dzeltenā paprika
1 tēj.k ķimenes
30g sviests
100g ķirbis
sauja turku zirņi
2 ēd.k Rasa jogurta krēmsiers
pipari
Gatavojam vistas gaļas cepeti:
Gaļu nomazgājam un liekam traukā.Vienu ābolu,nomizojam,sarīvējam uz smalkās rīves.Ābolam pievienojam 2 tēj.k sāli,pielejam aukstu ūdeni tik,lai trauks ar vistu būtu pilns un lai vista būtu apsegta.
Šo ābolu ūdeni uzlejam uz vistas filejas gabaliem.Apsedzam ar pārtikas plēvi un turam ledusskapī vismaz 2 stundas,bet var arī ilgak.
Gatavojam mērcīti:
Otru ābolu,nomizojam,sagriežam,liekam mazā bļodiņā.Bļodinu liekam katliņā ar ūdeni.Gatavosim ūdens peldē,lai āboliem nav nepieciešams papildus šķidrums gatavojoties.To var darīt cepeškrāsnī,bet domāju dēļ viena ābola nav jēgas kurināt cepeškrāsni.
Katliņam uzliekam vāku.
Šādi ūdens peldē ābols izsautējās aptuveni 10-15 minūtēs.Izlaižam ābolu biezeni caur sietiņu.
Ābolu biezenim pievienojam,paprikas pulveri,divas ķiplokdaiviņas,kas izspiestas caur spiedi,piparus,sinepes,medu,brūno cukuru un 1 tēj.k sali.Visu izmaisam un iegūstam skaistu mērcīti.
Kad gaļa jau pavadījusi pietiekami laika ūdenī,tad izņemam,noskalojam ausktā ūdenī.
Sasienam ar diegu,stingri pievelkot.
Katru gaļas gabalu bagātīgi apsmērējam ar mērci.
Trauku apsedzam ar foliju.Cepam jau iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 250 grādiem ap 30 minūtēm.
Pēc tam izņemam no trauka un uzliekam vienkārši uz cepamā papīra un apbrūninam vēl 17 minūtes.Tad izslēdam un neveram vaļā cepeškrāsni vēl stundu.
Lūk,gatavais cepetis.
Līdz idelālam variantam gaļu ietinam folijā un atstājam ledusskapī uz nakti.
Es tomēr nenocietos un vienu atstāju tūlītējai degustēšanai un otru paglabāju ledusskapī.
Kas par skaistumu....
Satriecošs aromāts,vienreizējs izskats...
Pie gaļas pagatavosim puķkāpostu siltos salātus:
Mērcītei:
Ķirbi sagriežam mazos gabalinos un ta pat kāiepriekšs ābolu liekam traukā un tad katliņā ūdens peldē.sautējam zem vāka līdz mīksts.
Gatavu izlaižam caur sietiņu.
Ķirbja biezenī iemaisam caur spiedi izspiestu vienu ķiplodaiviņu,pievienojam sāli , piparus pēc garšas un jogurta krēmsieru.
Tālāk gatavojam salātus:
Sviestā apcepam ķimenes.
Pievienojam sagrieztu papriku.Apcepam 5 minūtes.
Pievienojam puķkāpostu sadalītu pa ziediņiem un apkaisam ar paprikas pulveri,sāli,pipariem.Izmaisam un sautējam zem vāka 5 minūtes.
Paralēli visam izvāram jau iepriekšs izmērctus turku zirņus.
Kad tie mīksti,pievienojam pannā pie dārzeņiem.
Pievienojam ķirbja mērcīti un viegli apmaisot uzsildam,lai viss savelkas.Izlēdzam un pasniedzam.
Satriecoša mērcīte pie dārzeņiem.Var pievienot karstiem salātiem,bet var arī aukstā veidā.Mērcīte lieliski papildina dārzeņu garšu.
Ideālas pusdienas....