I. Rankas Akmens skulptūru parks

I. Rankas Akmens skulptūru parks

06. Jul 2020, 12:09 sandux sandux

Uz jautājumu, vai Rīga gatava, mēs visi zinām, ka jāatbild ar "nē". Un, ja man jautātu, vai pazīsti Rīgu, arī tad es teiktu "nē". Jo Rīga joprojām prot pārsteigt pat vietējos.

Ja siltā vasaras pēcpusdienā nolemsiet pabraukāt pa Rīgu ar velosipēdiem, paieties kājām vai braukt ar auto, noteikti neaizmirstiet par tēlnieka I. Rankas Akmens skulptūru parku Mārupē. Precīzāk - Kantora un Amulas ielas krustojums, kur ir arī bezmaksas auto stāvvieta ar basketbola grozu.

Atbraukušos sagaida pirmās akmens skulptūras un retorisks jautājums:

Protams, atbraukt var arī pa veloceliņu, sekojot Arkādija parkam un Mārupītei (fonā). I. Rankas Akmens skulptūru parka aizsākumi meklējami pagājušā gadsimta 70. gados, kad kad Indulis Ranka, saņēmis 1970. gadā zemes gabalu Mārupītes apkārtnē un uzcēlis tur māju, sāka kalt pagalmā savus akmeņus un 1975. gada septembrī pie savas mājas Amulas ielā iedibināja pastāvīgu ekspozīciju “Ulamula”.Bija iecerēts zaļo atpūtas un sporta zonu, tēlniecības parka un simpozija centra kompleksu veidot kā turpinājumu vēsturiskajai Pārdaugavas apstādījumu un parku joslai no Arkādijas parka un Māras dīķa līdz pat Rīgas robežai.

Astoņdesmitajos gados tēlnieki jau šeit rīkoja simpozijus. Tomēr 90. gadu pārmaiņas valstī pārtrauca Tēlnieku parka projekta realizāciju, Mākslas dienas beidzās, īpašnieki un viņu mantinieki sāka dalīt atgūto zemes mantojumu, Mārupīte atkal sāka aizaugt ar krūmiem.

Šobrīd laukums ir sakopts, bet nekādu labierīcību šeit nav. Un agrā pavasarī, kad šeit bijām pirmo reizi, šis aizsargājamais koks vēl nebija nolauzts.

Pasmējāmies par Corona laika uztveri - sievieti ar masku.

I. Ranka ir veidojis arī slavenos Dainu kalnu un Dziesmu dārzu. Bet arī Rīgā ir skaisti un apbrīnas vērti objekti.

Akmens tēli ir izvietoti arī ārpus paša parka, tādēļ ir vērts pasekot apkārtējām taciņām.

“Ulamula” noteikti ir tā vieta, kura ir jāapskata!

lauvinja lauvinja 07. Jul 2020, 09:10

Izskatās interesanti.