Grillējam, neguļam!

Grillējam, neguļam!

16. May 2017, 15:15 laurlapa laurlapa

Mūsu ģimenē grillēšanas sezona parasti ir no aprīļa līdz septembrim, bet esam grillējuši arī decembrī.

20170516151301-27019.jpg

Patīk grilēt, kad ārā silts, patīkams laiks. Iepriekš tiek uzaicināti mīļie, tuvie cilvēki, bagātīgi klāti galdi ar ēdieniem (salāti, uzkodas, dārzeņi, silti kartupeļi) un dzērieniem (neiztikt bez raudzētas bērzu sulas, pašu spiestās ābolu sulas un pašu gatavota mājas alus). Par grillēšanas procesu atbildīgs mans vīrs, bērniem piepalīdzot. Sievietes atbildīgas par to, ko liks galdā un par to, ko tad grilēs (iepriekš tiek dažnedažādākajās marinādēs marinēta gaļa: ar etiķi, ar sīpoliem, ar kefīru, ar papriku, ar citroniem, ar dillēm, utt.). Esam iecienījuši grilēt cūkgaļu, vistas gaļu, zivis (lasi un siļķi), desas un dārzeņus.

20170516150846-16114.jpg

Mūsmājās ir paštaisīts grils,

20170516150629-53466.jpg

kas jau vairāk kā desmit gadus mums uzticīgi kalpo. Pa virsu liekam grila resti un paštaisīto vāku. Mazliet smieklīgi, bet...kāda starpība kāds grils?

20170516150734-25718.jpg

Galvenais, ka tiekam pie grillēšanas procesa un rezultāta (grillētas gaļas, desām, dārzeņiem vai zivs). Savu paštaisīto grilu izbraukumos pie dabas līdzi neņemam, jo viņš ir smags, aizņem daudz vietas. Izbraukumos iztiekam ar tur esošu vai kādam draugam līdzpaņemtu grilu. 

Mūsu grilam, kā jau paštaisītam ir arī savs trūkums: tas ir ļoti dziļš, tāpēc dažreiz sanāk tā ilgāk gaidīt, kad tad būs beidzot gatavs grillētais un, kad varēs ēst. Bet to trūkumu var vērst par labumu: kad esam pie dabas par ilgu grillējušies un lustējušies, un jau pienākusi vēsa, tumša, zvaigžņota nakts, bet mēs vēl pie klātā galda un grilētajiem labumiem gribam uzkavēties, tad mūsu paštaisītais grils kalpo par ugunskura vietu. Grilā ieliekam malku, novietojam to tuvāk un sildamies, turpinot lustēties un baudīt gardumus. 

Grillēšanai izmantojam gan malku, gan ogles. Izmantojot ogles, rezultāts ir daudz ātrāks, bet izmantojot malku - daudz baudāmāks. Piemēram, ar kadiķa malku grillēta gaļa ir daudz aromatiskāka un sulīgāka. Taču arī oglēm ir daudz pozitīvu īpašību - piemēram, tās ir ērtas un līdz ar to vieglāk paņemt līdzi izbraukumos. 

Patīk grillēšanas pasākumiem laicīgi gatavoties (domāt ko liks galdā, kādās marinādēs marinēs gaļu), nevis spontāni izlemt, ka šodien grillēsim, bet nekā grillēšanai nav, tad "pa galvu, pa kaklu" sākas skriešana pa veikaliem, kur pēkšņi arī nekā nav - šašļiks izpirkts un jāsamierinās vien ar desu grillēšanu. 

Vispār grillēšanas pasākumi ģimenes lokā ir lieliski un mīlestības pilni kopā būšanas svētki. Tad mēs varam pamanīt otru, ne ikdienas rutīnā - darbojoties, smejoties, varbūt arī uzdancojot vai dziedot. Kāpēc gan neuzdancot, kamēr grillējas? Var arī saskaitīt apkārt lidojošos, krāsainos tauriņus. Iesaku visiem, izbaudīt silto laiku, sauli un  piedzīvot savu grillēšanas piedzīvojumu. Grillējam, neguļam!

Foto no personīgā arhīva.

20170516151042-73533.jpg