Šo recepti es reāli izdomāju pati. Kā pamatu ņēmu savu recepti -auzu pārslu galetes un nedaudz piedomāju, ko un kā, lai miltus varētu aizvietot ar parastiem grikiem. Rezultāts mani pārsteidza un pamudināja uz vel vienu jaunu recepti no vārītiem griķiem,ko izmantot kā pamatu mīklai.
Sastāvdaļas maizcepumiem:
400g vārīti griķi
100g kefīrs
40g sviests
20g eļļa
1/2 tēj.k soda
100g milti,der jebkuri,es liku pilngraudu kviešu miltus
zaļumi,ja vēlas.Es pievienoju dilles un pētersīļus
Blenderī liekam grikus ar eļļu un zaļumiem.Sablenderējam smalkās drupačās. Ja nav blenderis,tad var samalt gaļasmašīnā.
Izkausējam sviestu.Grikiem pievienojam visas talikušās sastāvdaļas un iemīcam viegli lipīgu mīklu.
Uz virsmas uzberam miltus un rullējam mīklu ap 0,5cm biezu.Ja plāni,tad cietāki,ja biezāki,tad mīkstāki.
Ar glāzi spiežam aplīšus.
Uzsildam cepeškrāsni ap 200 grādiem un liekam cepties maizcepumus ap 20 minūtēm,vai līdz kļūst sausi un apakšiņas viegli apbrūnē.
Dzesējam uz restes. Maizcepumus var pasniegt maizes vietā kā plikus tā arī apsmērētus ar krēmu,sieru,biezpienu utt.
Es piedāvāju avokado / olu krēmu:
1 avokado
1 vārīta ola
pāris mandeles
2 tēj.k citrona sula
zaļumi ja vēlas
Vēl kādu laiku atpakaļ man ne visai garšoja avokado, bet tad kaut kā man tas iekārojās un nu pielietoju to visādi. Dēls gan, ja zin tad neēd, tomēr reiz es gatavoju šo zieķējamo uz maizītēm un dēls nogaršoja nezinot, kas tas ir avokado un viņam iegaršojās. Un nu tas ir iecienīts mūsmajās.
Visu liekam blenderī un sablenderējam ,es neblenderēju pilnīgi krēma konsistencē,bet atstāju ar maziem gabaliņiem.
Mēdzu gatavot arī mērci pēc līdzīgas receptes, tad pievienoju ķiplokus un olas vietā bezpiedevu jogurtu.
Smērējam uz griķu maizcepumiem un pasniedzam ar visdažādākajām piedevām.
Mmm, kas par gardu un veselīgu uzkodu.
Maizcepumi ir mīksti, ar maigu griķu garšu un īpašu smaržu. Cepumiem var pievienot dažādus riekstus, sēkliņas un garšvielas. Pačukstēšu,ka tuvākajā laikā taps šādi te, tik saldie cepumi.Jo kad cepu šos maizcepumus aromāts gaisā sajaucās ar kanēli un man tā iekārojās šī garša, ko jau esmu iedomājusies galvā.