Ginekologa ieteikumi sievietēm šai vasarai

Ginekologa ieteikumi sievietēm šai vasarai

09. Jun 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, vasarā organisms iesūc sevī tikai to pašu labāko. Un tomēr, kā apgalvo ginekoloģe Oksana Babula, sievietei šajā gadalaikā var nākties saskarties ar ne īpaši patīkamām vasaras sekām. Lai no tām izvairītos, viņa iesaka ņemt vērā dažus nosacījumus. 

Oksana Babula, pateicoties savai ārsta pieredzei zina: vasara tas ir sēnīšu infekcijas slimību uzplaukums. Īpaši šim riskam tiek pakļautas tās sievietes, kuras vasarā dodas ceļojumos, regulāri mainot organismam tik ļoti ierasto klimatu. 

Jebkuras temperatūras svārstības ietekmē negatīvi maksts mikrofloru. Tas skar ne tikai jau pieminēto klimata maiņu, bet arī peldēšanos aukstā ūdenī pēc tam, kad esi kārtīgi pasauļojusies karstā saulītē. Jebkuru pārmaiņu rezultātā samazinās laktobacilo baktēriju skaits, organismā tiek izjaukts līdzsvars un izveidojas labvēlīga vide sēnīšu infekcijām. 

Doties laicīgi pie ārsta

Kā saprast, ka sēnīšu infekcija ir klāt? No vienas puses, patiešām vienkārši, jo simptomi ir pietiekami parasti: nieze, biezpienveida izdalījumi vai arī citādāki izdalījumi kā parasti, nepatīkams aromāts. 

No otras puses, nav nemaz tik vienkārši, jo tādi paši simptomi ir raksturīgi arī citām infekcijām, tāpēc vislabāk ir pārbaudīties pie ārsta. Piemēram, tā var būt arī alerģija uz veļas pulveri, dažādiem higiēnas līdzekļiem vai pat pārtikas alerģija. 

Atcerieties, ka sēnītes infekcija ir pirmā cukura diabēta pazīme, kā arī viena no pirmajām pazīmēm, kas norāda par dažādiem imūnsistēmas traucējumiem, tāpēc atlikt vizīti pie ārsta nedrīkst. 

Tāpat iesakām savlaicīgi uzsākt profilaktiskos pasākumus, piemēram, skābpiena baktēriju tablešu kurss vai arī var izmantot speciālas svecītes, ko var iegādāties aptiekās bez receptes. 

Vēlams tablešu kursu vai svecītes sākt lietot mēnesi pirms atvaļinājuma. Profilakses kurss ilgst apmēram nedēļu. Vislabāk to uzsākt pirms mēnešreizēm. 

Ja sievietei jau ir bijušas sēnīšu infekcijas, un tās vienmēr ir tieši ceļojumu laikā, vajadzētu pierakstīties pirms ceļojuma pie ginekologa, kurš izrakstīs recepti, lai attiecīgo ārstēšanās līdzekli varētu ņemt līdzi ceļojumā. 

Bet neatkarīgi no tā, vai kaut kur vasarā plānots doties ārpus Latvijas robežām vai ne, vajadzētu ievērot šos ieteikumus:

- nesauļoties stundām ilgi;

- pēc karsēšanās saulē nelekt aukstā ūdenī;

- atcerēties, ka slapjā peldkostīmā ilgi uzturēties nav vēlams;

- retāk ēst saldumus, mazāk lietot glikozi, saldos augļus - avenes, vīnogas, īpaši, ja tās ir šokolādē vai saputotas ar saldo krējumu. Kāpēc? Vienkārši - "sēnes" mīl cukuru;

- samazināt līdz minimumam alus un šampanieša patēriņu;

- censties nenēsāt cieši pieguļošus stringus, apspīlētus džinsus, sintētisku veļu, kas mazi elpo, jo tā var palīdzēt vairoties "sēnītēm", un atcerēties - ja skābekļa ir daudz, apģērbs ir elpojošs - "sēnītes" nevar savairoties.

Ja tomēr ir aizdomas par sēnīšu infekciju vai arī ir tikai parādījusies diskomforta sajūta, tad ginekoloģe Oksana Babula iesaka sākt ar apmazgāšanos un maksts skalošanu ar kumelīšu novārījumu vai sodu: uzvāram ūdeni, uz 1 glāzi ūdens pievienojam tējkaroti sodas vai kumelītes, ļaujam ievilkties un mazgājamies. 

Lai šajā vasarā jums vairāk to patīkamo brīžu!

Māmiņu Klubs

Skaties fotoblogu un uzzini, kā rūpēties par intīmo veselību?