Ģimenei un bērniem draudzīga darba vieta. Vai Tev tāda ir?

Ģimenei un bērniem draudzīga darba vieta. Vai Tev tāda ir?

21. Feb 2018, 15:41 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Patiesībā, lai veiktu šo ierakstu, man pietrūka vienas īstas fotogrāfijas, lai ilustrētu savu pozitīvo pieredzi, par darba vietu, kurā pavadu lielāko daļu savas dienas.

Kopš esmu uzsākusi savas darba gaitas jau 15 gadu vecumā, kad pati vēl biju gluži bērns un atceroties visas vietas, kurās līdz šim esmu strādājusi, vienmēr tajās ir bijusi vieta ne tikai man kā darba ņēmējam vai izpildītājam, bet ir bijusi vieta arī maniem bērniem. Gan dēlam, kuram jau šobrīd pusaudža vecums un īpaša pieskatīšana vairs nav nepieciešama, gan meitai, kura gan vēl ir par mazu, lai slimošanas reizēs vai brīvdienās paliktu viena.

Pirms mēneša Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts un pētījumu kompānija "Kantar TNS"   veica aptauju par darba devēju gatavību pieņemt atpakaļ darbinieku pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, pēc kura rezultātu publicēšanas arī Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka izteica savu viedokli par to, kādai būtu jābūt situācijai un attiecībām starp darba devēju un ņēmēju, ņemot vērā faktoru, ka ikviens cilvēks reiz dibina ģimeni un ja ir ģimene, tad ir arī bērni.

Lai gan lielākā daļa jeb 96 procenti Latvijas darba devēju pauž gatavību pieņemt atpakaļ darbinieku pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, tikai seši procenti no tiem sniedz atbalstu bērnu uzraudzībai, liecina aptaujas rezultāti.

Par šo tēmu aizdomājos pirms nedēļas, kad kādā darba dienā bija nepieciešamība paņemt meitu līdzi uz darbu un es to varēju izdarīt.  Man laikam ir ļoti paveicis ar visām darbavietām, kurās esmu strādājusi un ar darba devēju, kurš ir izpratis tik ļoti nozīmīgo vajadzību pēc māmiņām un bērniem draudzīgas darba vietas. Un te nu nav stāsts tikai par speciāli iekārtotu bērnu stūrīti vai auklīti darba vietā, bet pat tik daudz kā iespēju, bērnu vienkārši paņemt līdzi uz darbu vai vajadzības gadījumā ierasties darbā vēlāk vai ātrāk no tā doties prom.

Protams, ka tas nekad nav par iemeslu, lai nepildītu savus darba pienākumus un tas ir saprotams gan man, gan darba devējam, bet tomēr tā sajūta, ka tad, ja darba devējam mammas “loma” ir saprotama un pieņemama kā prioritārā, tā ir ļoti nozīmīga.

Patiesībā, uzreiz prātā nāk jautājums – vai mamma spēs pilnvērtīgi pildīt savus darba pienākumus, ja bērns būs uzticēts kādai gadījuma auklītei vai saslimis aizvests uz bērnudārzu, kā diezgan bieži notiek, jo vienkārši nav variantu?

Māmiņu klubā ir darbinieki, kas ne visu savu darba dienu pavada birojā, jo ir iespēja strādāt arī no mājām, atvaļinājuma laikā, ja ir nepieciešams, pat no siltajām zemēm, jo internets mūsdienās atvieglo gan informācijas apmaiņas iespējas, gan tikšanās, kuras var notikt ar dažādo saziņas vietņu palīdzību.

Ja runājam par darbiniekiem, kuru darba pienākumu izpilde tomēr prasa būšanu uz vietas, lai veiktu savus darba pienākumus, tad Māmiņu klubā darbs tiek organizēts maiņās tā, lai vecākiem nebūtu jāatsakās no ģimenes dzīves un jāsatiek tie tikai agrās rīta stundās vai vēlos vakaros.

Sanāk jau tāds slavinošs blogs, bet arī darba vietas, kurās esmu strādājusi līdz šim, pat ņemot vērā, ka to darbība nav bijusi saistīta ne ar māmiņu un bērnu lietām, vienmēr ģimeni un bērnus ir turējuši godā.

 20180221154212-98518.jpg

Šī fotogrāfija ir tapusi pirms nedēļas, kad uz darbu braucu kopā ne tikai es ar savu meitu, bet arī Vecāku skolas vadītājas Sandras meitiņa Kristiāna pavadīja laiku Māmiņu kluba birojā, kamēr mamma varēja mierīgu sirdi strādāt, tāpēc, šis noteikti ir labais piemērs un man ir prieks, ka es  varu to piedzīvot un novērtēt. Bērni Māmiņu klubā vienmēr var atrast kādu stūrīti, kur pabūt vajadzības gadījumā. 

Un tad, ja atskatos uz citām darba vietām:

  • Darbs @RadioCapitalFm ēterā. Arī tur, vajadzības gadījumā vadībai nebija iebildumu, ja darba laikā ar mani kopā ir bērns.
  • Pirms kāda laika arī strādājot Televīzijā @LNT nevienu mirkli nevajadzēja justies vainīgai par to, ka ir reizes, kad darbā kopā ar mammu ierodas arī jaunākā paaudze.
  • Darbā komunikācijas aģentūrā @NewYou arī uzņēmuma vadītāja pat bieži norādīja uz nepieciešamību šad tad paņemt līdzi uz darbu bērnus, lai parādītu tiem, kā vecāki strādā un pavada savu ikdienu, nemaz nerunājot par vajadzību doties pie ārsta. 

Iespējams, ka darba specifika man ir ļāvusi saskarties ar šo pozitīvo pieredzi, bet es esmu bezgala pateicīga par to un varu droši apgalvot, ka šāda darba devēja darba organizēšanas politika ir tikai veicinājusi manu kā darba ņēmēja lojalitāti un vēlmi vēl vairāk strādāt un motivēt sevi arvien jauniem un jauniem sasniegumiem un sava darba kvalitātes paaugstināšanai un uzlabošanai.

Kāda ir Jūsu pieredze? Vai darba devējs ir pretīmnākošs bērna saslimšanas laikā vai vajadzības gadījumā, kad bērnam ir pieraksts pie ārsta, atļauj doties pie ārsta?

Padalieties savā pozitīvajā pieredzē, jo man šķiet, ka ikdienā, mēs pārāk daudz uzsveram to kā NAV un nepamanām to, kas patiesībā mums ir!

mamma88 mamma88 22. Feb 2018, 10:34

Man gan sada pieredze nav. Tapec ari es dzivoju pec principa, ka nebus sis darbs, bus cits. Darbinieki nav neaizvoetojami.

lauvinja lauvinja 22. Feb 2018, 09:03

Man ir bijuši pretīmnākoši darba devēji. Vairāk gan ļaujot vajadzības gadījumā strādāt no mājām attālināti, pat tad, kad tas vēl bija gana apgrūtinoši un sarežģīti. Paldies maniem darba devējiem!