Gavē pirms svētkiem pareizi

Gavē pirms svētkiem pareizi

09. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot svētkus, nevar nedomāt par to, ka svētkos galdi tiks apkrauti ar daudz un dažādām gardām ēdamlietām. Kā pirms svētkiem sevi ierobežot, un vai drīkst gavēnī iesaistīt arī bērnus? Konsultē uztura speciāliste Inese Siksna.

Kā gavēnī atteikties no ēdamlietām?

  1. Vispirms jāsaprot, kas ir iemesls, kāpēc gribas gavēt.
  2. Jāpadomā par to, vai gavēnis dos gandarījumu, kādu īpašu sajūtu.
  3. Jāpadomā par to, no kā gribas atteikties gavēņa laikā. Jaunajām māmiņām nevajadzētu eksperimentēt, bet labāk atteikties no papildlietām uzturā. Gaļa ir galvenais dzelzs avots, tāpēc no tās atteikties nevajadzētu.

Barojošas mammas var gavēt!

Gavēt var drošāk, kā grūtniecības laikā, bet jāskatās, vai nav kādas izmaiņas piena daudzumā, vai mazulis jūtas labi un vai mamma pati jūtas labi. Nevajadzētu atteikties no piena produktiem, jo tas tomēr ir kalcija avots.

Vai bērnu drīkst iesaistīt gavēšanā?

Gavēnis ir garš periods, un mazam bērnam uztura deficīts parādās samērā ātri, tāpēc bērnam vajadzētu ļaut izvēlēties, ko viņš vēlas ēst. Bērns jūt labāk, kas viņam ir nepieciešams. Protams, var vienoties par saldumiem, ko nevajadzētu ēst katru dienu. Ja saldumi ir ikdienas sastāvdaļa, gavēnis var būt laiks, kad iemācīties saldumu patēriņu samazināt un ēst tos ar baudu, nevis tāpēc, ka tie ir vienkārši saldumi.

Gavēšanai jābeidzas. Kā pareizi to darīt?

Viss atkarīgs no tā, kas ir bijušas lietas, no kurām mamma atteikusies. Atpakaļ pie iepriekšējās porcijas jānonāk ir pamazām. Ja tas notiek uzreiz – ir fiziski slikta sajūta, un tas arī organismam nav labi.

Organisms normāli pielāgojas atkal jaunam režīmam, atgriežoties pie kaut kā cita, organismam jāsaprot, kā tikt ar to visu atkal galā.

Jebkurus produktus, kuri gavēnī nav ēsti, uzturā jāiekļauj pēc gavēņa pamazām.

Māmiņu Klubs