Sastāvdaļas sautējumam:
500g ķirbis
2 vidēja lieluma tomāti
2 vidēja lieluma āboli antonovka
1 sarkanā paprika
3 vidja lieluma sīpoli
4 ķiplokdaiviņas
ķimenes
300g cūkgaļa
sāls,pipari
paprikas pulveris
Pagatavošana:
Sīpolus sagriezu pusgredzenos un ķiplokus 2 daiviņas plānas šķēlēs un liku katliņā,kur ielieta eļļa.Cepu bez vāka maisot kādas 3 minūtes.Pa to laiku sagriežam gaļu strēmelēs un nedaudz iklapējam ar gaļas āmuriņu.Liekam klāt sīpoliem.Cepam.
Sagriežam strēmelēs papriku un liekam katlā.
Tad pieberam ķimenes,sāli,piparus.
Pievienojam kubiņos sagrieztu ķirbi, daļu griezu mazos gabaliņos,daļu lielākos.Tas tā,lai daļa izšķīst un veido mērcīti,bet pārējais lai paliek jūtamos kumosiņos.
Tad seko sagriezti gabalos tomāti, nomizoti, sagriezti āboli un paprikas pulveris.Ļoti patīk ābolu klātbūtne gaļas ēdienos.
Liekam vāku un sautējam.
Sautēju stundu uz mazas uguns ik pa laiciņam apmaisot līdz gaļa bija mutē kūstoša.Pašās beigās iespiedu caur spiedi ķiplokus.
Ķirbja,kukurūzas maize:
350 g kukurūzas milti
1 tēj.k sāls
400ml piens
150ml eļļa
3 olas
1 ēd.k cepamais pulveris
200g svaigs ķirbis
100g siers
Katliņā liekam sāli, miltus, eļļu pienu. Vāram nepārtraukti maisot līdz sabiezē- pāris minūtes.
Nedaudz uzgaidam, lai padziest.
Ieputojam pa vienai olas, beigās cepamo pulveri .Iemaisam uz smalkās rīves rīvētu ķirbi un sieru.
Iesmērējam formu ar eļļu un pildam 2/3 ar mīklu.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 30-40 minūtēm vai līdz kēkss skaisti paceļas un ir sauss.Iedurot kocinu,tam jāiznāk tīram bez mīklas.
5 minūtes pirms izņemšanas uzbēru nedaudz rīvētu sieru un sezamu.
Padzesējam un izņemam no formas.Sierrrīgs,apetelīgs....
Pasniedzu ar sautējumu.